DEYİMLERLE YAŞAMAK -1

Herkesin geçtiği köprüden sen de geç:

Sana uygun görünmese bile herkesin yaptığı işi sen ip. Doğruluğu kanıtlanmış birçok kişinin yaptığı şeyleri yapmanın hiç sakıncası yoktur. Güvenle bu işler yapılabilir. En güzel örneği erkekler için sünnet olmak, askerlik yapmak ve genel olarak evlenmek gibi.

Herkesin hamuru ekmeğine göredir:

Bir iş için yapılan hazırlık, gerekseme ölçüsünde olur. Bunun için fazlasına zorlamaya gerek yoktur. Bu işi zorlaştırır. İstenilse de zaten yapılamaz. Çünkü herkesin bir alım ve harcama gücü vardır. Kapasitesinin üzerine çıkamaz.

Herkesin nabzına göre şerbet verir:

Bazı insanlar kendi kişiliklerini hiçe sayarak, başkalarının isteklerine göre davranırlar ve kendi menfaatini düşünerek gerçek kişiliğinden vazgeçip başkalarının istediği gibi davranırlar. Ya da bazen öyle davranmak zorunda kalırlar. Çünkü karşısındaki kişi laftan anlamaz ve anladığı dilden konuşur.

Herkesin tenceresi kapalı kaynar:

Bir ailenin geçim durumunu başka bir aile bilmez. Aile sırrı çok önemlidir ve aile içinde kalmalıdır. Dışarıya aksettirildiği zaman olumsuz yönleri kınanır ve küçük düşürür. Özellikle karı-koca ilişkileri dışarıya yansımamalıdır.

Herkesin yorulduğu yere han yapmazlar:

Bir işi yapmakla yükümlü olan kimseye, bu işi dilediği zaman, dilediği gibi yapması ya da istemediği zaman yapmaması hakkı tanınmaz. Eskiden konaklama yerine "han" denirdi. Aynı görevi bu-gün oteller ya da moteller yapıyor. Yola çıkan kişinin, önceden nerde kalacağını, nasıl dinleneceğini planlaması gerekir.

Öteki işlerde de böyledir. Toplumun belli kuralları, yapılacak işlerin belli bir yöntemi vardır. Herkes kendine göre bir ölçü uygularsa toplumsal kurallar altüst olur; işler aksar. Bunun için hiçbir kimseye, yapmakla yükümlü olduğu işi istediği zaman istediği biçimde yapma hakkı verilmez.

Toplum kuralları bize göre değişmeyeceğine göre bizim bu kurallara uymamız gerekir.Zira hesapsız kasap, ya bıçak kırar ya masat… İşinin ehli olmayan, ne yapacağını önceden iyi düşünmeyen kişi, işin içinden bir türlü çıkamaz. Bu uğurda başvurduğu araçları da heder eder.

Hesabını bilmeyen kişi elinde, avucunda bulunan işe yarar şeyleri de ziyan eder. Bir işi nasıl ya da ne şekilde yapacağını bilmeyen insanlar işe başladıklarında iş için kullanılan araç ve gereçleri bilgisizlikleri ve becerisizliklerinden dolayı ziyan ederler.

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları