DEYİMLERLE YAŞAMAK -3

Horoz ölür, gözü çöplükte kalır:

Kişinin sevdiği şeye karşı olan hırsı ölene dek sürer. İnsanlar alıştıkları ortamdan, yaşayışlarından kolay kolay vazgeçemezler. Eğer sevdikleri yerlerden, ortamlardan ayrılırlarsa da, uzun yıllar geçse bile hep sevdikleri yerleri, insanları anlatırlar ve onların özlemini çekerler.

Horozu çok olan köyün sabahı geç olur:

Bilindiği gibi horoz, sabahı haber verir. Gün ışımaya başlarken öter, uyuyanlar sabahın olduğunu anlayıp ayağa kalkarlar. Köyde horoz çok olursa, bunlar aynı zamanda ötmezler. Köylüler de bunların hangisinin doğru olduğunu bilmediği için zamanında uyanamazlar, geç kalkarlar.

İşte bunun gibi, bir konu hakkında çok konuşulursa, sonuca varmak güçleşir; tartışma uzar gider; kimin ne söylediği; hangisinin doğru olduğu zorlaşır. Bu nedenle, bir konu üstünde konuşulurken herkes ne söyleyeceğini bilmeli, sözünün sırasını iyi ayarlamalı.

Huylu huyundan vazgeçmez:

Bir huy edinmiş olan kişiyi bu huydan vazgeçirmek için ne kadar uğraşılsa boştur. Huy, kişiliğin bir parçasıdır. Halk arasında “Can çıkar, huy çıkmaz” denilmiştir. Kötü huylarımızı terk etmek için çok büyük çabalar sarfederiz. Örneğin sigara alışkanlığıve her zaman kırıcı ve kaba davranmak gibi…

Irak yerin haberini kervan getirir:

Erişemediğimiz şeyle aramızdaki ilişkiyi bir aracı sağlar. Bunun için eskiden duman, güvercin, mektuplaşma, telgraf gibi araçlar kullanılırken, bugün teknolojinin sayesinde iletişim araçları daha çok kolaylaştı.

Irmak kenarına çeşme yapılmaz:

Zaten var olan ve herkesin işine yarayıp artan şeyin yanma aynı işi görmek üzere bir de daha zayıfını eklemek boşuna yorulmaktır.

Irmaktan geçerken at değiştirilmez:

Bir yöntemden başka bir yönteme geçiş, tehlikeli bir durumdur ve yapılmamalıdır. Önemli bir işin ya da olayın en dikkat ve titizlik gerektiren bir zamanında o işle ilgili araç ya da düşünceyle ilgili fikir değiştirilmez. Çünkü bu tehlikeli olabileceği gibi zararda getirebilir. Irmaktan geçerken at değiştirmek istersek ne olur?

Büyük bir ihtimalle ya kendimiz ya da atla birlikte düşüp boğuluruz. Bu örnekte olduğu gibi, günlük işlerimizde de, bir yöntemden başka bir yönteme geçerken zamanı iyi ayarlamamız gerekir. Bir sakıncadan kaçalım derken, daha sakıncalı bir duruma düşebiliriz. Eğer yaptığımız işin iyi sonuç vermeyeceğini görüyorsak, başka bir yol bulmak için ortamı ve zamanı iyi planlamamız gerekir.

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları