DUA EDİYORUM KABUL OLMUYOR

Dua edip de duası kabul edilmeyenlere, kıyamet günü Allahü Teâlâ, (Bu senin falan zamanda ettiğin duadır. O duanın yerine sana şu sevapları veriyorum.) buyuracak, o kadar çok sevap verecek ki, o kimse, (Keşke dünyada hiç bir duam kabul olmasaydı da, bugün onların karşılıklarını görseydim) diyecektir. [T. Gafilin]

(Rabbiniz, elbette hayâ ve kerem sahibidir. Kulları ellerini kaldırıp bir şey istedikleri zaman, onların ellerini boş çevirmekten hayâ eder.) [Ebu Dâvud]

“Dua ediyorum kabul olmuyor” diyenler büyük bir gaflet içindedirler ve yanlış düşünmektedirler. “Herhangi birinizin duası, acele etmemek şartıyla kabul olunur.” Sahabe sorar: Ey Allah'ın Resulü, duada acele etmek nasıl olur? Efendimiz cevap verir:  Aceleci kimse, “Rabbime dua ettim de kabul olunmadı” der ve dua etmekten vazgeçer.” (Buhari, Müslim)

Peygamberimize sorarlar: Hangi dua kabul olunmaya daha layıktır? Efendimiz cevap verir: “Gecenin ikinci yarısı ile farz namazların arkasından yapılan dualar.” (Tirmizi)

Bir hasta doktordan ilaç istese, doktor da hastanın durumuna göre ilacı değişik dozda verse ya da hiç vermese hasta itiraz edebilir mi? Etse ne kadar mantıksız olduğu aşikârdır. İşte biz de birer hasta durumundayız. Her şeyimizi Allah'tan istiyoruz.

Bize bizden daha yakın olan, içimizden geçenleri bilen, geçmişimize geleceğimize hükmeden Allah ise, bizim durumumuza göre karşılık veriyor. Duada esas olan, kulun Allah'a muhtaç olduğunu, O'ndan başka çaresi olmadığını bilmesidir. Zaten en çok kabule şayan olan da bu tür dualardır.

Yani muztar bir durumda, adeta denizin ortasın-da kalmış da her şeyin bittiği anda Allah'a yalvarıyor gibi yalvarmak duaların en makbulüdür. Allah bu hakikati Kur'an'da şöyle ifade ediyor. “ Büsbütün çaresiz kalıp kendisine yalvaranların duasına icabet eden, sıkıntıları gideren kimdir?” (Neml, 62)  

Duanın neticesi büyük oranda ahrette görülür. Onun için insan neden duam kabul olmuyor dememeli. Her duaya cevap verilir. Allah Kur'an'da şöyle buyurur: “ Kullarım Beni Senden soracak olurlarsa bilsinler ki, ben onlara pek yakınım. Bana dua edince dualarına cevap veririm. Öyleyse onlar da, davetime icabet edip, bana hakkıyla inansınlar ki, doğru yolda yürüyüp selamete ersinler.” (Bakara, 186)

Fakat cevap vermek ayrıdır, kabul etmek ayrıdır. Allah her duaya cevap verir ama her duayı aynısıyla kabul etmeyebilir. O duaya değişik hikmetlerden dolayı değişik şekillerde cevap verebilir. Mesela, insan dünyalık bir şey ister. Allah da bilir ki o dünyalığı verse, o kul azacak, Rabbini tanımaz hale gelecek. Onun hakkında Allah hayır murad eder, o dünyalık yerine ahirette daha başka mükâfatlar hazırlar.

Öyleyse duanın neticesi konusunda acele etmemek lazım... Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor: “ Herhangi birinizin duası acele etmemek şartıyla kabul edilir. Aceleci kimse ise, 'Rabbime dua ettim de kabul etmedi' der.” (Buhari-Müslim)  Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları