DÜNYA ÇOCUK ŞİİRLERİ GÜNÜ

Hadi canım, böyle şey olur mu demeyin! Dünyada neler olmuyor ki…  Yani demek istiyorum ki, Mart ayının 22. günü Dünya Çocuk Şiirleri Günü'dür. Bugün sınıflarda, okullarda öğrenciler şiirler okurlar. Hazırlıkları önceden yapılan şiir yazma yarışmalarının sonuçları açıklanır. Yarışmada derece alanlara armağanlar verilir.

Dünya Çocuk Şiirleri Günü üstelik evrensel bir gündür. Yalnız ülkemizde değil Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkelerde aynı günde kutlanır. Dinleri, dilleri, renkleri ayrı olan bütün dünya çocukları bugün aynı duygularla aynı düşüncelerle dolu bir gün yaşarlar.
    
Merkezi Belçika'nın Lieg kentinde bulunan Uluslararası Dünya Çocuk Şiirleri Örgütü 1978 yılında; her yıl 22 Mart'ın Dünya Çocuk Şiirleri Günü olarak kutlanıp, değerlendirilmesini kararlaştırdı. Örgüt her yıl saptadığı değişik bir konuda şiir yazılması için dünya çocuklarına çağrıda bulunur.

Dünya Çocuk Şiirleri Örgütü bugüne kadar; Çocuk Dünyası, Diğerlerini Nasıl Düşünüyorsun?, Savaş'ı Önlemek için Sözcükler, Barışa Çağrı ve 1983 yılında da Dünya Evimizdir konularında şiirler yazılmasını istemiştir.

Dünya çocuklarının bu konularda yazdıkları şiirler Lieg kentindeki Kongre Sarayı Salonunda sergilenir. Sergilenen şiirler bir antolojide toplanır. Antoloji Birleşmiş Milletler aracılığı ile yarışmaya katılan ülkelere gönderilir.

Peki niye şiir? Şiir nedir? Şiir bir yazın türü… Duyguların, izlenimlerin uyumlu bir ses ve söz düzeni içinde anlatımı… Bunları biliyoruz, biliyoruz da, böyle şeyleri kim düşünür, nasıl akıllarına gelir veya neden böyle girişimde bulunurlar henüz çözmüş değilim.

Karşı mıyım? Hayır… Şiiri seviyor muyum? Evet… Ülkemizde şiir yazan var mı? Herkes… Okuyan var mı? Hayır… İşte burasını anlayamıyorum! Neden yazarız da okumayız? Bilen varsa beri gelsin… En azından aydınlanırız.

Ses ve söz güzelliğinin bir arada bütünleşmesine şiir deniyor. Şiir anlayışı çağdan çağa, ulustan ulusa, insandan insana değişiyor. Şiir yazana şair ya da ozan, bir satırına dize (mısra), aralarında anlam ilişkisi bulunan iki dizeye beyit şeklinde tanımlanıyor. En az dört dizeden oluşan şiir parçasına da kıta adı veriliyor. Bilmeyen var mı? Yok…

Çünkü şiirler, hayatımıza bir anlam katar. Dünyamızı renklendirir. Şiir okurken, dinlerken içimizde tatlı ürpertiler doğar, heyecanlanır, etkileniriz. Yalnız Dünya Çocuk Şiirleri Günü'nde değil her zaman şiir okuyalım. Kitaplığımızda şiir kitaplarına da yer verelim.

O zaman, haydi çocuklar şiir yazmaya ama özellikle şiir okumaya…

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları