EBE’M KUTLU OLSUN!

Doktorluk kadar önemli dünya'nın en eski adeta sanatlarından olan “Ebelik Mesleği” dünyada ve ülkemizde her yıl 21-28 Nisan tarihleri arasında “Ebeler Haftası” kutlanmaktadır. Bu meslek o kadar değerlidir ki, Anadolu’nun birçok kesiminde büyük annelere hitap şekli bile olmuştur.
Ebeler; doğum eylemini gerçekleştirmenin yanında ana-çocuk sağlığı, doğum öncesi ve doğum sonrası anne ve bebek bakım hizmetleri, anne ve bebekle ilgili koruyucu tedbirler, tıbbi önlemlerin alınması, gerekli hallerde ilkyardım ve acil önlemlerin alınması hizmetlerini de yürütürler.
Ebeler, bu önemli sorumluluklarıyla takdir edilesi ve kutsal bir vazifeyi yerine getirmektedirler. Doğum yapacak annenin moral kaynağı, acılarını dindiren, aileye özlemle beklenen bebeğin katılmasını sağlayan bir kahramandır. Onun için toplum içinde saygın bir yeri vardır.
Ebelik eskiden ülkemizde anadan kıza geçen görgü ve deneyime dayanan bir meslekti. 19.yy. İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerde isim yapmış ebelerin yanında usta-çırak ile yetişen küçük ‘küçük ebe’ adı verilen genç hanımlar ebelik görevini yürütmüşler…
İlk ebelik eğitim faaliyeti 1846 yılında ebelik kurslarının açılması ile başlamıştır. Eğitim görmüş Ebelerin tarihi bu denli eski iken 1906 da ilk Ebelik Okulu açılmış eğitim seviyesi daha da arttırılmıştır.
1909 yılında sivil ve askeriye tıbbiye birleştirilmiş olup ilk ebe okulu ve kadın hastalıkları kliniği açılmıştır. İlk hemşirelik okulu ise 1925 yılında Kızılay Hemşirelik okuludur. Sağlık Bakanlığına bağlı ortaokula dayalı ilk ebe okulu 1952 yılında Ankara Doğum Evinde açılmıştır.
1958 yılında ortaokula dayalı 4 yıllık Ebe ve Hemşirelik okulları açılmış… 1961-1962 öğretim döneminde bu okullar Doğum Evlerinden ayrılarak yeni bir düzenleme ile bağımsız bir kimlik kazanmış ve Sağlık Okulu adı altından öğrenimlerini sürdürmüşlerdir.
Ebelerin sağlık Meslek Liseleri Ebelik Bölümlerini bitirtmeleri şartı getirmiştir. 1976 da bu okullar sağlık kolejlerine dönüşmüştür. Kadın ve çocuk sağlığına verilen önem arttıkça okulların eğitim seviyesi artmış 1968 yılında yüksek lisans 1972 yılında ise doktora eğitimi verilmeye başlanmıştır.
Dünya sağlık Örgütüne göre ‘uygulandığı ülkelerde geçerliliği kabul edilmiş ebelik eğitimi’ girmeye hak kazandıktan sonra bu programı başarı ile tamamlayarak ebelik mesleğini yerine getirmek üzere kaydı (tescilli yapılan) ya da kendisine yasal izin verilen bireye EBE unvanı verilmiştir.
Böylesine kutsal, özverili ve tüm zorluklarına rağmen fedakârlıklar içerisinde görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan ebeler, sağlık sistemimizin vazgeçilmez unsurlarından biri oluştur adeta…
Tıp dünyamızın temel taşlarından olan ve büyük özveriler içerisinde çalışan, dünyaya yeni bir canlı getirmede anne ve bebek sağlığı açısından kutsal görevi yerine getiren ebelerimizin “21-28 Nisan Ebeler Haftası” kutlu olsun…
Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları