Fatih Projesi (4+4+4)

Okulların açıldığı ve Fatih Projesi kapsamında (4+4+4) eğitim sisteminin devreye girdiği bu günlerde derin sessizliğini korusa da, bir takım hazımsızların protestolarına dûçar kalsa da, olanlar oldu, atı alan Üsküdar’ı geçti bile… Aslında hazımsızlar derken, eğitimin ne olabileceği konusunda bilgi sahibi olmayanların protestolarını kastetmiyorum. Olabilir, zira insanlar her yeniliğe karşıdır.
Fatih Proje kapsamını; Neden ortaçağ, yakınçağ, Avrupa, Amerika değil de, Fatih Projesi diye sorguladım. Aklıma Padişah Fatih Sultan Mehmet’ten başkası gelmedi. İyi de, onunla ne ilgisi olabilir diye düşündüm! Bu kez de aklıma onun çocukluk yılları geldi.
Ak Şemsettin, Molla Hüsrev, Hacı Bayram-ı Veli, Molla Gürani, Molla Hüsrev, Molla Yegân ve Türk İslam âleminin en önemli astronomi ve matematik âlimlerinden Ali Kuşçu gibi gibi ulemaların ayrıca İtalyanca hocası Ciriaco Anconitano ile meşhur İtalyan tarihçisi Giovanni Maria Angioello gibi yabancı hocalarının bulunduğu bir öğretim dönemi geçirmiş. Öyle ki, İstanbul’u fethettiğinde de bizler daha Türkçeyi doğru dürüst konuşamazken onun, yedi lisanı varmış.
Bütün bu eğitimler İstanbul’u fethetmeden önce oluyor. 21 Yaşına geldiğinde adeta bir âlim ve asırlar boyu kendinden söz ettirecek bir komutan yetişiyor. Günümüzde 21 yaşını bitiren üniversiteli öğrencim özel kurslara gitmediği sürece doğru dürüst İngilizceyi dahi öğrenemiyor.
"Adam gibi adam" yetiştirebilmek hakikaten zor bir iş… İngilizceyi örnek olsun diye veriyorum. Mesela bu dili öğreten öğretmenlerin ne kadar İngilizce bildiği çok önemlidir. Demek istiyorum ki,
Fatih'i yetiştiren şartların çoğu, günümüzde de geçerli... Bunun için eğitimi, şartlara ve ihtiyaçlara göre uygun bir şekle getirebilmemiz çok önemli…
Şayet benim çocuğum iki yaşında cep telefonundan oyun indirebiliyorsa; demek ki bilgiye açlığı var. Geleceğe istikbal yazan bir istidadı var. Biz anne ve babalar olarak çocuğumuzu okul öncesi okula hazırlamak için iğreti bir eğitim vermiyor muyuz? Ona harfleri, doğru çizgiler çizmesini öğretmiyor muyuz? Bırakın bunu o küçük yaşlardaki çocuklarımıza uzmanları versin. Zira Fatih’te o yaşlardaydı ilk eğitimini aldığında… Hem de hiçbir mecburiyeti yokken yani gelecek kaygısı yokken demek istedim. Zira büyüdüğünde nasılsa padişah olmayacak mı? Neden padişah babası: “Oğlum çok küçük! Uykusunu bölmeyelim!” Demiyor da eğitime gönderiyor?
Bir takım insanlarda: “Hayır! Çocuğumuzun uyumaya ihtiyacı var” diyor. Yoksa bunun altında başka fikirler mi yatıyor, bilinmez. Şahsen bir baba olarak ben, bir uzmanı kadar eğitebileceğime inanabilsem yine de gönderirdim. Çocuk, babadan yüz bulduğu kadar, öğretmeninden aynı yumuşaklığı bekleyebilir mi? Hem arkadaşları ne der?
Madem çağdaş dediğimiz ülkeler bizim mikyasımız oluyor, bir de onlara bakalım! Daha küçük yaşlarda bırak rehberlik eğitimini, içindeki cevherini tüm yeteneklerini kendisi buluyor. Daha o yaşlarda başarılı olacağı meslek dalı, ilgi alanı oluyor.
Efendim! Bu konumuz devam edecek… “Niçin medya ve sivil toplum örgütleri bu konuya bu kadar olumsuz yaklaşıyorlar'' sorusunu ve adam gibi adam nasıl yetiştirilir, onu da irdeleyeceğiz.
Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları