GAZZE

Gazze I. Dünya Savaşı sırasında, İngiliz kuvvetlerine teslim oldu ve İngiliz Mandası altında Filistin'in bir parçası haline geldi. 1967 yılında İsrail tarafından ele geçirildi; ancak 1993 yılında, şehir yönetimi Filistin Ulusal Yönetimi'ne geçti.

İşte İsrail’i kızdıran da bu durum oldu. Bütün dünyaya Filistin Ulusal Yönetimini terörist olarak lanse etmeyi çok iyi başardı ve bunu kullanarak ta kendisini haklı göstermeye çalıştı. 2007 yılından itibaren de meşru müdafaa diyerek abluka altına aldı…

Nüfusunun çoğu Müslüman olan şehirde, çok az Hıristiyan azınlık vardır. Gazze halkının yaklaşık % 75'i 25 yaşın altındadır ve dünyada mülteci olarak başka bölgelerde yaşayan en yüksek sayıda halka sahip şehirdir.

Gazze; Müslümanların eline geçmeden önce, şehrin Yunanca konuşan Hıristiyan halkı arasında zaten çok sayıda Müslüman vardı. Bizans döneminin sonuna doğru, Peygamberimize peygamberlik gelmeden önce Gazze’yi bir kez ziyaret etmişti.

M.S. 635'te Gazze, Bizans İmparatorluğu ve İslam Ordusu arasında Filistin'in merkezinde yapılan Ecnadin Savaşı'nı takiben General Amr Bin El-as tarafından kolayca kuşatıldı ve ele geçirildi. İşte bu kuşatma sırasında şehrin Yahudi toplumu, Bizans garnizonun yanında savaştı.

Zaten Gazze Müslümanlar tarafından ilk ve Hz. Ebu Bekir'in halifeliği döneminde ele geçirilen tek Filistin şehri olmuştu. Peygamberimizin büyük babası Haşim bin Abdimenaf'ın defnedildiği şehir olarak bilindiği için şehre herhangi bir zarar verilmedi.

Müslüman Arapların Gazze'yi ele geçirmesi Gazze'de insanlar hızla İslam dinine yöneldiler ve Arapça resmi dil oldu. Halifenin atadığı valiler yönetiminde, Hıristiyanlar ve Yahudiler, şehri 723'te ziyaret eden St. Willibald'ın notlarında belirtildiği gibi ticaret ve ibadetlerine devam etmekle beraber cizye vergisi ödüyorlardı.

767'de İmam Şafii Gazze'de doğdu ve ilk çocukluğunu burada geçirdi. Hz. Şafii, kendisinden sonra Şafii mezhebi olarak adlandırılacak önemli İslam mezheplerinden birini kurdu.

M.S. 10. yüzyılda, Abbasiler döneminde, Arap coğrafyacı Al-Makdisi Gazze için şunları yazmıştır: "Çölün kıyısında Mısır yolu üzerinde büyük bir şehirdir. Mutlaka görülmesi gereken büyük bir eser olarak bu şehirde Halife Ömer adına yapılmış Gazze Büyük Camii vardır."

Haçlılar, Fatimiler'den Gazze'yi 1100'de alınca, bu bölgeyi Tapınak Şövalyeleri'ne verdi. Aynı zamanda Gazze Ulu Camii, Saint John Katedraline çevirdiler.

Bu yıllarda, Kral I. Amalrik Gazze'li Tapınak Şövalyelerini Deir al Balah yakınlarında Selahaddin Eyyubi tarafından komuta edilen Eyyubilere karşı birlikte savaşmak üzere çağırdı. Ancak, Selahaddin Eyyubi, Haçlı Kuvvetleri ile savaşmak yerine doğruca Gazze'ye saldırdı ve 1187 yılında Haçlılardan geri alındı.
Devam edecek…
Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları