HANGİSİNİ BESLERSEN -2

Bütün dünya yoksullukla mücadele ederken, sahi bugünün bugünlerin “dünya yoksullukla mücadele etme günü” olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Böyle çağın teknolojide en popüler olduğu bir zamanda sadece İspanya'da 12 milyon kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Dünyadaki dokuz milyarlık nüfus nasıl doyurulur? İlk kez düzenlenen dünya gıda güvenliği konferansı için farklı ülkelerden 600 bilim insanı Hollanda'da bir araya geldi. Nedeni açık. İnsanların açlığı, hayvanların değil…

İnsan olduğum için insanlara sesleniyorum çünkü ben hayvan dilinden anlamıyorum. Bir Tarzan vardı anlayan o da resimli çizgi romanlarda kaldı sanal olarak… Kaldı ki gerçek değil… Bir Süleyman (as) vardı gerçek olan o da ayakta öldü. Fareler bastonunu kemirince yere düşürdü.

Afrika'nın Sahel Bölgesinde 11 milyon insan aç… Beslenme küresel öncelik olmalı… Doğrudur.
Tıp dergisi Lancet'te yayımlanan bir araştırma, tüm dünyada, beş yaş altındaki çocukların yüzde 45'inin yetersiz ve dengesiz beslenme nedeniyle öldüğünü ortaya koydu.

Peki çözümü? Çözümü her zaman BM bulur. Birleşmiş Milletler, açlıkla mücadele etmek, beslenmeyi desteklemek ve çevre kirliliğini azaltmak için alternatif besin kaynağı buldu: Böcekler. Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre, 2050 senesi itibariyle, dünya nüfusu 9 milyara ulaşmış olacak. 2020'de ise böcek yemeyen kalmayacak… Hoş! Kolalarda kanını içiyoruz da…

Somali'de kıtlığın bedeli 260 bin ölü… 1,3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Kanada'da resmi istatistiklerden yola çıkılarak yapılan bir araştırmada, ülkede her yıl 27 milyar dolar değerindeki gıdanın çöpe atıldığı belirlendi.

Ve 17 milyon Amerikalı aç… ABD'de 17 milyon kişi günde en az bir öğünü 'ekonomik zorluklar nedeniyle' atlıyor. 46.7 milyon kişi ise yiyecek karnesiyle karnını doyuruyor… Bütün bunlara rağmen gıda fiyatlarındaki artış yoksulları vuruyor.
 
Gelişmekte olan ülkelerde ekilebilir nitelikteki arazileri satın alan uluslararası şirketlerin ve ülkelerin sayısı artarken, maalesef 1,5 milyar insan günde 1 dolara geçiniyor. Giderek artan dünya nüfusu nasıl doyurulabilecek?

Bu soru, Dünya Gıda Günü vesilesiyle yine gündemdeydi. Seri üretim ve tarımın sanayileşmesi yerine sürdürülebilirlik kavramı giderek öne çıkıyor. Bolivya Cumhurbaşkanı Eva Morales, ülkesinin gıda güvenliğini garanti altına almaya yönelik bir yasayı onayladı.

Rekor kıran tahıl fiyatları, kaygı verici senaryoları da beraberinde getiriyor. Yoksul ülkeler için açlık ve toplumsal kargaşa uyarısı yapılıyor. Piyasalarda şeffaflığı sağlayacak yeni kurallar için çağrıda bulunuluyor.

Dünyadaki küresel kriz açlığı artıyor Ajda Hanım… Bundan en çok kim etkileniyor buluyor musunuz? İnsanlar… Çünkü hayvanlar yiyecekte seçim yapmıyor… Neyse mevzuumuz bitmedi. Yarın inşallah devam ederiz,

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları