HANGİSİNİ BESLERSEN -3

Eskiden kıtlık denilirdi. Şimdilerde ise açlık sınırı… Yağmurda yağıyor ama yine de insanoğlu açlıktan kurtulamıyor. Belki de sanayileşme yerine ziraat ve tarıma mı dönmektir acaba çaresi? Malum sanayi de üretilen mamulleri herkes üretir oldu.

Şöyle bir bilançolara bakalım… Dünya ölçeğinde aç insan sayısı 2008'den 2009'a bir yıl içinde 100 milyon arttı ve açlık sınırında yaşayanların sayısı 1,020 milyar kişiye ulaştı.  BM uzmanları, Kuzey Kore'de gıda stoklarının çok azaldığını ve Dünya Gıda Programı'nın yardımlarının, ihtiyaçlı olan insanların ancak üçte birine ulaşabildiğini bildirdi.

Etiyopya hükümeti, uluslararası toplumdan, yaklaşık 6 milyon 200 bin kişi için ülkeye acilen gıda yardımı yapmasını istedi. BM Gıda Günü nedeniyle yayımlanan bir raporda, açlıkla mücadelede Brezilya ve Çin'in çalışmaları övülürken, Hindistan eleştirildi.

Dünya nüfusu büyük bir hızla artıyor. 2050 yılında dünyada dokuz milyar insanın yaşayacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar açlıkla mücadele için yeni yollar, alternatif çözümler üretme çağrısında bulunuyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü ile sivil toplum örgütlerinin verilerine göre, küresel kriz nedeniyle 2009 yılında açlık çekenlerin sayısı arttı ve bir milyara ulaştı. Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsünde görevli bilim adamlarının yayımladığı raporda diyor ki:

“Özellikle Afrika ve Asya'da çiftçilerin küresel ısınmadan çok olumsuz etkilendiği; Orta Amerika ülkelerinden Guatemala'da hükümet, açlık sorununun salgın boyutuna ulaştığını söyleyerek ulusal felaket ilan etti”.

Ekonomik krizle birlikte dünyadaki aç insanların sayısı 100 milyon artarak 1 milyara yükseldi. Bu, dünyada her altı kişiden birin aç olduğu anlamına geliyor. ABD'de 5 yaş altındaki 3,5 milyon çocuğun, açlık riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

İklim değişikliklerinin dünya genelinde gıda sıkıntısını beraberinde getirmesi bekleniyor. Amerikalı bilim adamları, gelecekte dünya nüfusunun yarısının aç kalacağı uyarısında bulunuyor. Ve uzmanlar uyarıyor: Açlık kapıda…

Ege'de, iklim değişikliğine bağlı yaşanan çoraklık, mısır ve pamuk gibi ürünlerin ekimini tehlikeye soktu. Uzmanlar uyarıyor: Acil eylem planı olmazsa aç kalırız. Veee… Uluslararası Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü ilan edildi ayrıca kutlanıyor. Neyle, nasıl bilinmiyor.
 
“Açlıkla mücadele sözünüzü tutun!” BM eski genel sekreteri Kofi Annan, zengin ülkeleri açlıkla mücadele konusunda verdikleri sözleri tutmamakla suçladı.  Zimbabve'de çocuklar açlıktan sıçan ve zehirli parazitlerin delik deşik ettiği yenilemez bitki kökleriyle beslenmeye çalışıyor.

1 milyon Somaliliye yardım tehlikede… Dünya Gıda Programı, tahıl dolu bir geminin birkaç gün içinde Güney Afrika'dan ayrılmaması halinde, Somali'de insani kriz yaşanabileceği uyarısında bulundu. Açlığın gerçek sorumlusu: Hatalı politikalar… Öyle mi dersiniz? Yoksa teşekkür etmeyi mi unuttunuz? Tabi ki devam edecek…

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları