HAYAT ÜNİVERSİTESİ -1

Çoğu kimseler ölçüp tartmadan söyledikleri hoş olmayan sözlerine kılıf uydurmak için: “Ne yapalım, dilin kemiği yok” derler. Uygunluğunu düşünmeden konuşup dururlar. Evet, doğrudur: Dilin kemiği yoktur; lâkin sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğun bir gün mutlaka hesabı vardır.

İnsanımız yaptıklarından, yazdıklarından, konuştuklarından sorumluluk taşımaktadır. Ağzından çıkan kelimelerde gerekli dikkat ve özen göstermiyor. Yanlış bir sözün bir kişiyi mahvedeceğini,
bir aileyi yıkabileceğini, bir toplumu çökertebileceğini düşünmüyor.

İnsan bilmeli ki, ağzımızdan çıkan her kelimenin ardında hazır bir gözcünün varlığı vardır. İnsanın lisanı, kalbinin ötesindedir. Bir şey söyleyeceği zaman, önce düşünür sonra konuşur. İmam-ı Gazali'ye: “Ölçülü konuşmanın fazileti nereden geliyor?” diye sormuşlar.

O da şu cevabı vermiş : “Bunun sebebi hata, yalan, riya, nifak, bâtıla dalma, fuzuli konuşma, şerefe dokunma gibi lisan afetlerinden korunmak içindir. Bunun için ölçülü konuşmanın fazileti büyüktür.”

Çalışma hayatının genel kanunları: Her işin ve mesleğin kendi bünyesine göre çalışma ve işleme usul ve kuralları vardır. Bunu meslek sahipleri bilir. Bir de fizik ve fikri her nevi çalışma hayatının ve genellikle başarılı olmanın, düşünen aklın şaşmaz kanunları halinde bir takım genel ve rasyonel düsturları vardır.

Çalışma için uygun gün ve saat bekleme. Bil ki, her gün ve her saat çalışmanın en uygun zamanıdır. Çalışmak için uygun yer ve köşe arama. Bil ki, her yer ve her köşe çalışmanın en uygun yeridir. Bir günde ve bir zamanda yapman Iazım gelen bir işi (bir dersi, bir vazifeyi) ertesi güne bırakma.

Zira her günün derdi gibi, işi de kendine yeter. Bir zamanda yalnız tek bir iş yap, yalnız bir ders, bir kitap, hatta bir fasıl üzerinde çalış. Ta ki, dikkattin ve kuvvetin yayılıp zayıflamasın. Bir zamanda birden fazla iş yapayım diyen, hiçbirini tam ve temiz yapamaz.

Nerede bulunursan bulun, sözlerine dikkat et! Konuştuğuna pişman olanlar vardır, ama sustuğuna pişman olan var mıdır? Bu nedenle ya sus, ya da susmaktan daha değerli şeyler söyle. Özellikle bilginler meclisinde sükût, bilgisizlerin en güzel süsüdür.

Belki susmak, dayanılması çok güç ama yine de hazır cevaptır. Dikkat ederseniz söylemediğiniz şeylerin hiçbiri size zarar vermez. Ayrıca susmak kadar otoriteyi artıran bir şey de yoktur. Dünyaca tanınmış olan büyük İslam mütefekkiri "İmam-ı Gazali “ye "İhya-i Ulum" adlı muazzam eserini nasıl bir çalışma ile vücuda getirdiğini sormuşlar: "Bir zamanda yalnız bir fasıl, bir bahis, bir konu üzerinde çalıştım" demiş.

Başladığın bir işi (bir dersi, bir kitabı, bir vazifeyi yapıp bitirmeden başka bir işe derse, kitaba ve vazifeye başlama. Yarıda kalan iş başlanmamış demektir. Bir günün işini (dersini, vazifesini) bitirdikten sonra ertesi gün ne iş yapacağına karar ver.

Selam ve dua ile…

Devam edecek


Yazarın Diğer Yazıları