HİLAL-İ AHDAR

Hilal-i Ahdar yani Yeşilay… Her türlü uyuşturucuyla mücadele eden bu kurumun kuruluş tarihi olan 5 Mart 1920'yi de içine alan 1 - 7 Mart arası ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanır. Yeşilay Haftasında alkollü içkilerin, uyuşturucuların halkı ve gençliği uyarmak gayesiyle, topluma, aileye, bireylere zararları anlatılır.

Kurumun çıkış noktası, gayesi fevkalade… Ama yeterli mi? Hayır… M. Prof. Mazhar Osman Uzman (1884-1951) Başkanlığında kurulan bu dernek, o günden beri yurt genelinde uyuşturucu ve alkol gibi kötü alışkanlıklara karşı mücadele vermektedir.

Bu hafta münasebetiyle, basın-yayın aracılığı ile topluma açıklayıcı bilgiler verilmekte, bilhassa gençliğin alkollü içkilerden kurtarılması veya bu yola düşmemeleri için her alanda yoğun çabalar sarf edilmektedir.

Peki uyuşturucu nedir, sarhoş eden nedir? Bu iki maddeyi birbirinden ayırmak gerekir. Uyuşturucu denilince esrar, afyon, kokain, LSD gibi uyuşturma özelliği olan maddeler akla gelir. Alkollü içkiler ise içildiğinde insanı sarhoş eden her tür içkilerdir.

Alkollü içki veya uyuşturucu alanlar önce rahatlık, baş dönmesi duyar, sonra sarhoş olurlar. Sarhoşlar doğru düşünüp doğru karar veremezler. Kolay suç işlerler, içkili iken araç sürenler taşıt kazalarına neden olurlar. Zaten dinen de caiz olmayan bu durum, yasal açıdan da caydırıcı ve net hükümlere bağlı olmalıdır.

Alkolün ve uyuşturucunun asrımızla, medeniyetimizle, çağdaşlıkla hiç alakası yoktur ve olamaz da… Zaten alkollü içkiler, uyuşturucular insanda zamanla alışkanlık meydana getirir. Alkol almayı alışkanlık haline getirenlerin çevresine, ailesine ve kendisine ne kadar zarar verdiği ortadadır. Üstelik toplum içinde sevilmezler, sayılmazlar da...

Uyuşturucu ve alkollü içkilerin sağlığa ne kadar zararlı olduğu tıbben açıktır. Vücudumuzdaki beynimize, mide, kalp, akciğer ve bağırsaklar gibi organlar, içki ve uyuşturucudan etkilenir ki kansere, ülsere, siroza, felç gibi hastalıklara kolaylıkla dönüşebilir.

Sigara ise; Toplumumuzda kullanımı yaygın olan bir keyif maddesidir. Sigara iştahı keser, sindirimi güçleştirir, dişleri sarartır, ülsere sebep olur. Akciğerde bronşları doldurur, öksürmeye, kansere ve hatta damar tıkanıklığından dolayı ayak bileği, ayak parmaklarının kesilmesi gibi arızaları verir.

Sigaranın içerisinde dört bin kesinleşmiş zehri vardır. Ülkemizde uyuşturucu maddelerin yapımı, satışı, kullanılması, taşınması, bulundurulması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar suç işlemiş olur. Suç işleyenlere ağır hapis cezaları uygulanır.

Topluma, aileye ve bireylere zararlı olan içki ve uyuşturucuların kullanımını eğitim yoluyla engellemek için düzenli olarak alkollü içkilerin, uyuşturucuların, sigaranın topluma ve sağlığa olan zararları anlatılmalı ve propagandalar yapılmalıdır.

Kötülüklerin anası olan uyuşturucu ve alkollü içkilerden uzak duralım.

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları