İYİLİKLER SANA YAKIŞIR -2

Biline ki; iyiliğe iyilik her kişinin kârı, kötülüğe iyilik er kişinin kârıdır. "Kötülük her kişinin kârı, iyilik er kişinin kârı" biçiminde de söylenen bu sözün temel anlamı, kötülüğü de olgunlukla karşılayıp iyilik etmeyi sürdürmektir.

İyiliğe herkes iyilikle karşılık verebilir. Bunun olağanüstü bir yanı yoktur. Önemli olan herkesin yapmadığını yapmak, kötülüğü de normal karşılamak, iyilik etmeye devam etmektir. Asıl olgunluk yüksek ahlâk denilen budur.

Diyelim ki arkadaşımız hep iyilik yapıyor. Biz de onun bu iyiliğine hep iyilikle karşılık veriyoruz. Bu davranış normaldir. Bunu herkes yapabilir. Ama arkadaşımızın beklenmeyen bir davranışını olağan karşılayıp ona iyilik yapmaya devam edersek, gerçekten olgun bir kişi olduğumuzu göstermiş oluruz. Bu davranışımız kötülüğü benimsediğimizi göstermez.

Bu arada, bize yapılan kötülüğü de uygun bir dille arkadaşımıza da anlatmamız gerekir. İyiliğe karşı iyilik etmek olağanüstü bir şey değildir. Bunu herkes yapabilir. Herkesin yapamadığı şey, kötülüğe karşı iyilik etmektir. Bunu yapabilen kişi olgunluk ve erdemlilik örneğidir.

Bu dünyada her zaman iyiliğe karşı iyilik görülüyor mu? İyiliğe karşı kötülük de çoktur. Baksanıza, öküz, ömrü boyunca hizmet ederek sahibine kazanç sağlamasına karşın ihtiyarlayınca sahibi onu kesiyor. Hani, “iyiliğe "nereye gidiyorsun?" Demişler de, "kötülüğe" demiş.

Birçok iyiliklerin karşısında kötülük vardır. Bunun örnekleri gündelik olarak sürekli yaşanan hallerdir. Bu nedenle bu söz yerinde olmasa da, yaşanılan hayatın gerçeklerindendir. İyilik, karşılık beklenilmeden yapılandır. Şayet böyle yapılırsa yerini bulur ve iyilik yapanı üzmez.

Yine de her şeye rağmen diyorum ki, iyilik eden iyiliği mutlaka bulur. Çünkü iyilik eden kimseyi herkes sever. Sırası gelince, kendisinden iyilik görmüş olan başkaları da ona iyilik eder. Herkese zor anlarında iyilik yapan kimseler de zor durumda kalabilirler. O zamanlarda da iyilik yaptığı kişiler onun sorunlarına çözüm ararlar. Her iyiliğin karşılığı mutlaka ödenir.

Sen iyilik et denize at da, balık bilmezse Halik bilir nasılsa… Çünkü sana iyilik yapmak yakışır. Fakat bunu yaparken sakın karşılık bekleme… İlgili, senden iyilik gördüğünü bilmese de Allah iyilik yaptığını bilir ve sen bu davranışından dolayı bir iç rahatlığı duyarsın.

Sen yaptığın iyilikle bir kişinin çirkinliğini güzelliğe çevirirsen o, bu iyiliğin hiç sözünü etmez de güzelliğiyle herkese övünür. Kişinin beğenilmeyen yönlerini düzelt; onu herkese övüneceği duruma getir. O nedenle iyilik edilirken, iyiliğin kadrini bilene yapmak gerekir.

Birbiriyle ilişkileri bulunan iki kişinin iyi geçinebilmeleri için yalnız birinin iyi olması yetmez. Ötekinin de iyi olması gerekir. Birbirine yakın olan kişilerin iyi olması yeterli değildir. Belli bir süre sonra, iyi olan sömürüldüğünü, kullanıldığını fark ederek dostluğunu bitirmek isteyebilir. Ancak yapılan iyilikler karşılıklı olursa güzel sonuçlar doğar ve dostluklar uzun süre devam eder.

Selam ve dua ile…
 


Yazarın Diğer Yazıları