KUTLU OLSUN KUTLU DOĞUM

Peygamber Efendimiz (sav) Rebiülevvel ayının on ikincisine rastlayan 20 Nisan 571 günü dünyaya gelmiştir. Hz. İbrahim ile oğlu Hz. İsmail, Allah'ın emri ile Kâbe’yi yapmaya başladıktan ve Ebu Kubeys dağından Haceru'l-Esved'i getirip tavafa başlama noktasını belirledikten sonra şu duayı yapmışlardı.
"... Ey Rabbimiz, soyumuzdan meydana getireceğin Müslüman Ümmete kendi içlerinden bir peygamber gönder ki, onlara Sen'in ayetlerini okusun; Kitabını, hikmetini öğretsin. Günahlardan temizlesin..."
İşte Cenâb-ı Hakk Hz. İbrahim'in bu duasını kabul etmiş ve şerefli soyundan nebiyy-i Muhterem (sav) Efendimizi göndermiştir. Nitekim sevgili Peygamberimiz de "Ben babam İbrahim'in duasına, kardeşim İsa'nın müjdesine ve annem Amine'nin rüyasına mazhar olmuşumdur" buyurmuştur.
Peygamber Efendimizin doğduğu gece "Kisra'nın sarayının burçlarının yıkıldığı, Mecûsi'lerin tapınmakta oldukları, bin yıldır yanmakta olan ateşin söndüğü, Sema ve deresinin taştığı ve Save gölünün kuruduğu" görülmüştür.
Bütün bunlar Hz. Muhammed (sav)'in eliyle küfür ateşinin söndürüleceği, adaletin yaygınlaşacağı tarzında yorumlanmıştır. Müminler "Âlemlere Rahmet" olarak gönderilen Efendimiz ‘in dünyaya Şeref-Kudüm buyurdukları bu geceyi ibadet, şükür ve dua ile değerlendirmelidirler.
Kutlu Doğum etkinliklerinin İslâm tarihindeki en eski ve bilinen adı "Mevlid-i nebevidir. Kutlu doğum haftası ile ilgili törenler, Peygamberimize karşı duyulan sevginin bir nişanesi olarak Mevlit Kandili adıyla yüzyıllardır, milletimiz tarafından kutlanmaktadır.
Selçukluların Erbil Atabeyi Muzafferüddin Gökböri kutlu doğum haftasını gelenekselleştirmiş ilk devlet adamıdır. Gökböri, Peygamberimizin doğumunu takip eden hafta boyunca çeşitli merasimler ve şenlikler düzenlemiştir.
Mevlid-i Nebevi (Kutlu Doğum) merasimleri Osmanlılar döneminde zirveye çıkmış, devlet töreni ile kutlanır olmuştur. Bu dönemde mevlid alayları düzenlenmiştir. Peygamberimizin doğduğu bu Özel gece için Sultan Ahmet Camiinde, Süleyman Çelebi tarafından yazılan "Vesiletün Necat" adlı (şiir) mevlidi okunur, cemaate çeşidi ikramlarda bulunurdu.
Peygamber sevgisi ile başlayan bu mevlit kandili geleneği 1989 yılından itibaren de Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı tarafından "Kutlu Doğum Haftası" olarak devam ettirilmektedir. Peygamberimizin doğum günü olan 20 Nisam takip eden hafta boyunca ülkemizde, yurtdışında ve Türk Cumhuriyetlerinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Daha geniş kitlelere ulaşmak amacıyla il ve ilçe müftülükleri, İlahiyat Fakülteleri hafta boyunca; sempozyum, panel, konferans, şiir ve bilgi yarışması, tasavvuf musikisi konseri, Kutlu Doğum Aşı, 1995 yılından itibaren de "Gül Günü" kampanyası gibi çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.
Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları