SÖZ VAR, İŞ BİTİRİR.

Tatlı söz dost kazandırır, acı söz düşman demişler. Ne mutlu o insanlara ki, söylenen acı sözlere karşı hiddetlenmez, ondan istifade etmek yolunu arar. Çünkü söz var, iş bitirir, söz baş baş yitirir, değil mi?

Söz söylemenin en güzel örneğini bize Nasreddin Hocamız verir. Gevezenin biri Nasreddin Hocamıza :"Hoca efendi, bir lengerde hindi dolması gidiyordu" demiş. Hoca da:"Bana ne!" diye karşılık vermiş. Zevzek adam bunun üzerine Hocamıza:"Hindi dolmasını size götürdüler galiba!" deyince, bu geveze ve gereksiz sorular soran adama, Hocamız:"Sana ne!" diyerek susturmuş tabi.

Celal fakir bir marangozun oğluydu. Dolma kalemini kaybettiği için yolun kenarına oturmuş ağlıyordu. Oradan geçmekte olan iyi giyimli bir adam Celal'in niçin ağladığını öğrendikten sonra cebinden bir kalem çıkarıp: "Kaybettiğin kalem bu muydu?" diye sordu.

Celal hıçkırıklarını tutmaya çalışırken:"Hayır, benim kalemim bu kadar güzel değildi," dedi. Adam Celal'in dürüstlüğünü beğenmişti. "O halde doğru sözlü olduğun için bende bu kalemi sana hediye ediyorum. Lütfen kabul et," diye kalemi ona verdi. Evet, hikâyemiz böyleydi. Kısa ama çok özlü... Sonuçta doğruluğun karşılığı anında cevap buluyor.

Maalesef ki dünyada iken tövbe etmeyen insanlar, elbette ki ateşe diri diri girecek. Diyebilir misiniz ki:"Ey ecel, bekle beni, önce tövbe edeyim" bu mümkün mü? O halde nefes aldığımız her anı değerlendirmemiz gerekir. Yalnız hem tövbe edip ve hem de yeni günahlara "merhaba" diyorsak, o zaman kendimizi kandırmış oluruz.

Dosdoğru olalım ki, yarın kıyamet gününde dosdoğru kalkalım. Nasreddin Hocamız ölüm döşeğinde iken etrafında toplananlara: "Ben ölürsem, mezara tepesi üstü gömünüz" demiş. Herkes bu söze çok hayret etmiş. "Bu nasıl iş Hocaefendi?" Diye karşılık vermişler.

Nasreddin Hocamız da:"Siz benim dediğimi yapınız. Yarın kıyamet kopup, dünya alt-üst olunca dosdoğru kalkayım."

-  Cimrilik; toplanılmış mal ile biriktirilmiş paradan, karşılıksız yardım isteyenleri geri çevirmeye derler sevgili dinleyenler. Susuz olan değirmenin bendi nedir, çarkı nedir? Pinti olan zenginlerin, çingeneden farkı nedir? İnançlı Çingeneleri tenzih ederiz.

Unutmayalım ki cimrilik, fakirliğin çabuk gelmesini sağlar. Cimri insan, dünyada fakirler gibi yaşar, ahrette zenginler gibi hesaba çekilir. Yani malın bekçisi sadakadır.

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları