ŞU İNTERNET DENİLEN -2

İnternet kültürü adından da anlaşılacağı üzere bu iletişim devrimi sonrası teknolojinin gündelik yaşamda olağanüstü bir sıklıkla aşırı kullanımı internet bağımlılığı gibi klasik bir tıp hastalığını gündeme taşıyor.
Bu hastalıklar ilk dönemler de sıra dışı kabul edildi ama zamanla çeşitli vakaların artmasıyla artık herkesçe bilinen çeşitli şekillerde ortaya çıkmaya başladı. Başlıca oluşturduğu olumlu gelişimler sosyal ağların yanı sıra illegal olarak kabul gördü.
İnternet bağımlılığı rahatsızlığı (İBR) Ivan Goldberg tarafından 1995 yılında yerici bir şaka ile ortaya çıkan varsayımsal bir rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Goldberg'in bu esprili tanımı her ne kadar yerici bir şaka olarak ortaya çıkmışsa da bazı kişiler bu olgunun gerçek bir duruma karşılık geldiğini savunmaktadırlar.

Bu kişiler İBR'yi genellikle alt türlere ayırırlar. Bu türlerden bazıları:

1. Pornografi,
2. Coşkun ve mantık dışı oyun tutkusu,
3. Sosyal iletişim siteleri ya da web güncelerinde aşırı zaman tüketimi,
4. İnternet üzerinden alışveriş takıntısı
5. Dayanılmaz bir kumar oynama ya da alışveriş yapma isteği gibi kişide sorun üretmesi,
6. Bilgisayar oyunları karşısında aşırı zaman geçirme ise bu olgunun etkilerinin günlük yaşama etkisi olmaz gibi görünse de, süreci tehlikeli işliyor.

Nedensiz bilgisayar kullanımı günlük yaşamı etkileyen bu aşırı bilgisayar kullanımı tedavi gerektiren durumlara davetiye çıkarıyor tıpkı aşırı alışkanlık, takıntı ve depresyon gibi…

Uzmana göre bazı İnternet hizmetleri sunduğu özellikler kullanıcıların kişilik çözünmesi, zaman algısı yitimi ve anlık zevk gibi bozukluklara yakalanma risklerini artırıyor ve tüm kullanıcıların %6'sı bu olguların doğrudan sonuçlarını gündelik yaşamlarında duyumsuyor.
En önemlisi de İnternet ortamında seks, oyun, kumar ve alışverişin kişilik bozukluklarına yol açabileceğini söylemeleri…

Çoğu danışman ve uzmana göre bilgisayar karşısında geçirilen süre İnternet bağımlılığı tanısına katkı sağlayamaz. Asıl sorulması gereken İnternet kullanımının iş yitirimi, evlilik sorunları, depresyon, içe kapanma ve kaygı gibi ciddi sorunlara yol açıp açmadığıdır.

Ayrıca, İnternet bağımlılığı bulgusuna rastlanan hastaların %86'sında diğer zihinsel sağlık sorunlarının görüldüğü gözlenmiştir. Tümünde olmamakla birlikte çoğu durumda sorun kendi kendine düzelir.

Lafın özü; Profesör Kiesler İnternet bağımlılığını moda bir hastalık olarak adlandırmaktadır.

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları