UĞURLU – UĞURSUZ

Bazılarını görürsünüz boynuna kolye takmış «Bu benim uğurum» derler. Bazıları koluna takar uğur saydığı şeyi... Sayısı benim uğur sayım veya uğursuz sayım, diyenlere de sık sık rastlamışsınızdır.

«Gelin uğurlu geldi» veya «uğursuz geldi.»

«Onu gördüğümde uğurum gidiyor» veya «geliyor»,

«Köpek uluyor, uğursuzdur.»

«Baykuş ötüyor uğursuzdur.»

«...elleri uğurludur» veya «uğursuzdur.»

 

Şahıstan şâhısa değişen «uğurlu - uğursuz» itikadı bilhassa kendilerini «aydın» sayan zümre arasında yaygındır, Şüphesiz bu cahili kültürün eseridir.  “Uğurlu geldi” “Uğursuz geldi” vs. gibi sözler zan ve vahimdir. Hiçbir yerde ve şeyde uğursuzluk yoktur. Uğursuzluk anlayışı başka inanç sistemlerinden gelmiştir. Meselâ Hurufîlik ve halen İran'da ye Filistin' de salikleri bulunan Bahailik, harfleri ve rakamları putlaştırmalardır. Rakam ve harf uğursuzluğu buradan gelmektedir. Müminler hayrı ve şerri Allah (cc.)'nün yarattığına iman ederler. Uğursuzluğa asla itibar etmezler.

 

Peygamber Efendimiz bileğine sarı halka geçirmiş olan birini gördü. Ona: “Bu nedir?” diye sordu. Adam: Uğurumdur. Bana cesaret verir, kuvvetimi artırır, dedi. Peygamberimiz ona: “Çıkar at onu. O senin ancak aczini artırır. Şayet o üzerinde iken ölürsen, ebediyen iflah etmezsin, buyurdu. Bir rivayette Resûl-i Ekrem Efendimiz: “Kim, uğur getirsin diye bir şey takınırsa şirk koşmuş olur” buyurmuştur.

 

Hz. Huzeyfe (r.a.)in: Zararlı hayvanlardan korur inancıyla koluna renkli kurdele bağlayan bir adam görünce hem kurdeleyi kopartıyor hem de: «Onların çoğu şirk koşmadan Allah'a iman etmezler» Yusuf Suresi 106.ncı ayetini okuduğu Ebu Hatem tarafından bildiriliyor.

 

Rabbimiz Araf Suresi 131.nci ayetiyle buyuruyor ki: “Onlar uğursuz zannettikleri ancak Allah’ın katındadır. Fakat çokları bu hakikati bilmezler.” Yine Yasin Suresi ayet 19’da: “Dediler ki, uğursuzluğunuz sizin kendinizdedir. Size öğüt verildiği için mi uğursuzluğa uğruyorsunuz. Hayır, siz isyanda aşırı giden bir kavimsiniz.”

 

Rasulullah efendimiz: “Uğursuzluğa inanmak şirktir. Uğursuzluk diye bir şey yoktur.” Buyuruyor. Halk arasında uğurluluk ya da uğursuzluk sayılan şeylerden bazılarını sıralayalım. Ancak bu tür şeylere müminlerin asla itibar etmeyeceğini de daha önce söylemiş olalım.

* Akşam tırnak kesilmez.

* Ayak kaşınınca yolculuk var demek.

* Bir kadın aş yererken, neye bakarsa çocuğu ona benzer.

* Sağ avucu kaşınana para gelir. Sol avucu kaşınandan para çıkar.

* Üstünde dikiş dikilenin kısmeti bağlanır.

* Gurbete gidenin arkasından ev süpürülmez.

* Bir felaketten söz edilirken duvara veya bir yere vurulursa o fenalıktan korunur.

* Doğum yaparken kadının kocasının ayakkabısı suya atılırsa doğum kolay olur.

* Göz seğirir, kulak çınlarsa kötü haber gelir.

* İki bayram arası nikâh olmaz.

* Kapının eşiğinde oturan iftiraya uğrar.

* Yolcunun arkasından su dökülürse uğuru açılır ve daha niceleri...

 

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları