YAŞLANMAK KADERİMİZDİR…

Efendim! Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler 1990 yılında, 1 Ekim tarihini Dünya Yaşlılar Günü olarak belirlemiş olup o tarihten beri 1 Ekim ülkemizde ve dünyada "Dünya Yaşlılar Günü" olarak kutlanıyor.

Her ne kadar her yaşın ayrı bir güzelliği vardır ama ihtiyarlığı doğrusu pek kimse kabullenemez. Normal yaşlanma sürecinde zamana bağlı olarak vücut yapısında, organlarda ve organların fonksiyonlarında bir takım değişikliğin olması zaten kaçınılmazdır.

Böyle durumlarda vücut yapı ve fonksiyonlarındaki değişiklikler sonucu gelişen hayat tarzı da yine farklı bir çizgiye götürür bizleri… Çevremiz değişir, hayata bakışımız değişir ve hatta beslenme tarzımız bile değişir. 60 yaştan sonra ağırlık kazanım hızı yavaşlar ve 80’ den sonra da belirginleşir.

Bununla da sınırlı değil… Daha birçok enerjik işlevimizi kaybederiz. Tat ve koku duyusunda azalma,
tükürük salgısında azalma, ağız ve diş problemleri, yutmada güçlük, mide fonksiyonlarında azalma, karaciğer ve safra fonksiyonlarında azalma, bağırsak fonksiyonlarında azalma, bağışıklık sistemi fonksiyonlarında azalma, sinir sistemi fonksiyonlarında azalma, enerji metabolizması yavaşlar, vs…

Bu gençleri korkutmasın! Sadece hayata hazırlasın ve ibret alsın… Yaşlıları incitmesin! Zira o noktaya gelindiğinde seni üzebilirler… Öncelikle bu unutulmasın!

Her zaman deneyim ve tecrübelerinden yararlandığımız yaşlılarımız, dünya nüfusunun yüzde 10' unu oluşturuyor. Yapılan araştırmalar ülkemizdeki 2020 yılında yaşlı nüfusun Türkiye nüfusunun yaklaşık % 7,7’sini oluşturacağı öngörülmektedir.

Yaşlılık döneminde sık görülen yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için diyetle alınan margarin, tereyağı, kuyruk yağı gibi katı yağların tüketilmemesi gerekmektedir. Özellikle margarinler, sağlığa zararları nedeni ile kullanılmamalıdır.

Hayvansal besinlerin tümünde ve bazı bitkisel besinlerin doğal bileşiminde de yağ olduğu için yemeklerde bitkisel sıvı yağların, özellikle de zeytinyağının tüketilmesi daha sağlıklıdır.

Balık ve deniz ürünlerinde fazla miktarda bulunan omega 3 yağları, yaşlılık döneminde, kan yağlarını ve damarlarda plak birikimini azaltarak kalp ve damar sağlığını korurlar. Ayrıca, eklemlerdeki iltihaplanmaları engeller ve özellikle karın bölgesinde oluşan yağ birikimini önleyerek şişmanlıktan korurlar.

Yaşlılık döneminde enerji gereksinmesinin azalması, vücut direncinin azalması, hareket kısıtlılığı, kronik hastalıkların görülme sıklığının artması gibi nedenlerle vitamin ve minerallere olan ihtiyaç artar.

Su, yaşam için zorunlu bir öğedir. İnsan, besin almadan vücudundaki depoları kullanarak günlerce yaşayabilir fakat susuz birkaç gün ancak yaşar. Vücuttan her gün yaklaşık 2.5 litre (15-20 su bardağı kadar) su atılır.

Veee en önemlisi huzur ve saygı, onların tek isteği… Zira yaşlanmak kaderimizdir.

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları