Adana’nın bu ilçesi 4 kez isim 2 kez şehir değiştirdi!

- Güncelleme Tarihi:

 Adana’nın bu ilçesi 4 kez isim 2 kez şehir değiştirdi!

Türkiye'nin en büyük şehirlerinden biri olan Adana, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile insanları kendine çekiyor.

Önemli tarım, ticaret ve sanayi şehirlerinden biri olan Adana'nın ilçelerinden biri ilginç tarihi ile dikkat çekiyor.

Adana'nın ilçeleri: Adana'nın kaç ilçesi var?

Adana'nın toplam 15 ilçesi var. Çukurova, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Sarıçam, Seyhan, Ceyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir Adana'nın ilçelerini oluşturur.

Adana'nın 4 kez isim değiştiren ilçesi!

Çukurova'nın bir parçası olan Ceyhan ovası çağlar boyunca 10'dan fazla medeniyetin izlerini taşıdı. Türk topraklarına katılan Ceyhan, bu süreçte 4 kez izim değiştirdi.

Ceyhan'ın isimleri!

1860 yılından sonra Kırımca su kenarı anlamına gelen Yarsuat ismini alan Ceyhan İlçesi, 1896 yılından sonra II. Abdülhamid'e izafeten Hamidiye ismini aldı. Daha sonra, 1909 yılında Ceyhan'a Urfiye ismi verildi. Cumhuriyet sonrası ise 3 Mayıs 1929'da Ceyhan ismi yasayla resmiyet kazandı.

2 kez şehir değiştiren ilçe!

Cumhuriyetin ilanından yaklaşık 3 yıl kadar sonra, 19 Temmuz 1926'da ilçe statüsü kazanan Ceyhan, o zamanlar Cebelibereket ismiyle il olan Osmaniye'ye bağlandı.

1933 yılında Cebelibereket ili ilçe statüsüne geçirilince, Ceyhan da Adana'ya bağlandı.

(Mustafa İlker Şen)

 

 

 

  • #Adana #Adana haberi #Adana haberleri #Adana ilçesi #Adana ilçe haberi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • BD
    Başcan derici
    101 gün önce

    Adanayı kafanıza takacağınıza kendi ilçelerinde taksanıza

    • Cevapla
    • Begen (5)
    • Begenme (0)
  • A
    Aladağ'lı
    101 gün önce

    Aladağ neden yazılmadı

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
  • MC
    Mehmet Cihangir Apaydın
    101 gün önce

    Şehir ifadesi yerine il ifadesi kullanılması daha uygun olur.

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER