Bolu’ya bağlı bir ilçeydi! Afeti yaşadıktan sonra il yapıldı

- Güncelleme Tarihi:

 Bolu’ya bağlı bir ilçeydi! Afeti yaşadıktan sonra il yapıldı

Batı Karadeniz'in ayakta kalan tek antik kenti olan Düzce, çok yakın bir tarihe kadar ilçe statüsündeydi.

Bizanslılardan kılıç hakkıyla alındı!

15. yüzyıldan beri yerleşim alanı olan Düzce, 1323'te yapılan savaşlar sonrası Osmanlı topraklarına katıldı.

Çok hızlı büyüyen Düzce bağlı bulunduğu yerleşim yerini gölgede bırakınca, 1869 yılında ise Bolu Sancağına bağlı kaza yapıldı.

Düzce, 1923'te ilçe oldu!

Milli Mücadelenin tamamlandığı yıllarda il yapılan Bolu'nun ilçelerinden biri haline gelen Düzce, şehrin Karadeniz'i açılan kapısıydı.  

Akarsuları, yemyeşil ormanları, sahilleri ve gölleriyle doğa harikası olan Düzce bereketli ovasıyla da tarımsal anlamda çok güçlüydü.

Düzce nasıl il oldu?

1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri Düzce'de büyük yıkıma neden oldu.

Afetin faturası çok ağırdı. 17 bin 480 vatandaşımızı kaybettiğimiz 1999 Gölcük depreminden birkaç ay sonra meydana gelen Düzce depreminde 845 insan hayatını kaybetti.

Ağır yara alan Düzce'nin yeniden ayağa kalkması için 9 Aralık 1999'da Kanun Hükmünde bir kararname yayımlandı.

Resmi Gazete Düzce'nin Türkiye'nin 81. ili olduğunu yazdı. Aynı yıl Düzce'ye 7 ilçe bağlandı.

Batı Karadeniz'in incisi:

Fındıktan tütüne büyük bir ürün çeşitliliğine sahip olan Düzce, yoğun bitki örtüsü, sahilleri, mağara ve akarsularıyla turizmin de yükselen değerlerinden biri oldu.

Her yıl nüfusundan fazla turist ağırlayan Düzce ekonomisi tarım ve turizmle büyümeye devam ediyor.

(Mustafa İlker Şen)

 

 

 

  • #Düzce #Bolu #Düzce ne zaman il oldu #ilçe haberleri #ilçe #Bolu haber #Düzce Depremi #1999 depremi #Düzce nasıl il oldu #Düzce’nin il oluşu

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER