İzmir’in 6’e bölünen ilçesi! Topraklarından 5 ilçe daha kuruldu

 İzmir’in 6’e bölünen ilçesi! Topraklarından 5 ilçe daha kuruldu

Türkiye'nin en büyük ve en kalabalık şehirlerinden biri olan İzmir'de 30 ilçe var.

İzmir tarihine bakıldığında ilçe sayısının son yalılarda artması dikkat çekiyor.

Sadece 1992-93 yıllarını kapsayan süreçte İzmir'e 5 yeni ilçe eklendi.

İzmir'in kalbi Konak'tan doğan ilçeler!

İzmir'in kalbi konumundaki Konak ilçesi yakın tarihte 5'e bölünerek topraklarından 4 yeni ilçe kuruldu.

İzmir Narlıdere ve Güzelbahçe İlçeleri:

1950 yılında merkez bucağına bağlı olan Narlıdere köy konumundaydı. 1962 yılında kurulan Narlıdere Belediyesi, 1980 darbesinde kapatıldı.  1992 yılına kadar Konak ilçesinde birkaç mahalleden oluşan bir semt olan Narlıdere, 92'de Güzelbahçe ile birleştirilerek Narlıbahçe adı ile ilçe statüsü kazandı. Daha sonra Güzelbahçe ve Narlıdere olarak iki ilçeye ayrıldı.

İzmir Gaziemir ilçesi:

Gaziemir Belediyesi 1926 yılında belde belediyesi olarak kuruldu. 1980 yılına kadar belde belediyesi olarak hizmet veren Gaziemir, 1980-1992 yılları arasında Konak İlçe Belediyesi sınırlarına dahil edildi. 1992 yılında çıkan kanunla Gaziemir ilçe statüsü kazanarak Konak'tan ayrıldı.

İzmir Balçova ilçesi:

Tarihi İzmir ile iç içe olan Balçova'nın bir tarafı deniz diğer tarafı ormanlarla kaplıdır. 16 kilometrekarelik Balçova kaplıcaları ile ünlü bir ilçedir. 1963 yılında belediye teşkilatı Kurulan ilçe daha sonra Narlıdere'ye ardından da Konak'a bağlandı. 1992 yılında çıkan kanunla ilçe statüsü kazanan Balçova İzmir'in en güzel yerlerinden biridir. Balçova büyük teleferiği ile de ünlü bir ilçedir.

İzmir Karabağlar ilçesi:

55 mahalle ve 2 köy olarak 20087 yılında Konak'tan ayrılarak İlçe statüsü kazanan Karabağlar, İzmir'in en kalabalık ilçelerinden biridir. 3 bin 700 hektarlık alanda kurulu Karabağlar'ın üzümü çok meşhurdur.

(Mustafa İlker Şen)

 

  • #İzmir #İzmir haberi #İzmir haber #İzmir ilçe #İzmir ilçe haberi #İzmir ilçeleri

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER