Şebinkarahisar’dan ayrıldı Trabzon’a bağlandı! Daha sonra 16 ilçeli il oldu

- Güncelleme Tarihi:

 Şebinkarahisar’dan ayrıldı Trabzon’a bağlandı! Daha sonra 16 ilçeli il oldu
Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışı ve 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin resmen kuruluşundan sonra idari sistemde değişikliklere gidildi. Gidilen değişiklikle beraber çoğu ilçenin ve şehrin kaderi değişti.

Cumhuriyetin ilanı ile sancaklar şehir yapıldı. Geniş toprakları ile Anadolu'yu şekillendiren illerin sınırları dünden bugüne sık sık değişti.

İlçelerin ve illerin kaderleri değişti

29 Ekim 1923'te cumhuriyetin kuruluşundan sonra  idari sistemde büyük değişikliklere gidildi.

Gidilen değişikliklerle beraber ilçelerin ve illerin kaderleri değişti. Bazı iller ilçeye dönüştürülürken bazı ilçeler ise il oldu. Bu olaydan birçok ilçe ve il etkilense de en dikkat çeken yer Giresun oluyor.

1923 yılında il oldu

Tanzimatın ilanından sonra Giresun idari yönden birkaç yıl Şebinkarahisar'a bağlandı. Daha sonra Trabzon'a bağlı ilçe merkezi olan Giresun,1923 yılında Cumhuriyet'in ilanıyla il merkezi oldu.

Eskiden bağlı olduğu Şebinkarahisar şimdi Giresun'un bir ilçesi

10 yıl il statüsünde kalan Şebinkarahisar, 1933 yılında çıkan kanun ile ilçe statüsüne düşürüldü. Eskiden il olan Şebinkarahisar şimdi idari yönden kendisine bağlı olan Giresun'un bir ilçesi haline geldi.

1992 yılına kadar ilçe sayısı sürekli arttı

1923 yılında Giresun merkez, Tirebolu ve Görele ilçesi ile bunlara bağlı Bulancak, Keşap ve Espiye bucaklarından oluşuyordu. 1933 yılında Şebinkarahisar'ın il statüsünden düşürülmesiyle birlikte Şebinkarahisar ve Alucra ilçeleri de Giresun'a bağlandı. 1934 yılında Bulancak, 1945 yılında Keşap, 1957 yılında Espiye, 1958 yılında Dereli, 1960 yılında Eynesil, 1987 yılında Piraziz ve Yağlıdere, 1992 yılında Çanakçı, Güce, Doğankent ve Çamoluk ilçelerinin kurulması ile Giresun'un ilçe sayısı 16'ya çıktı.

(Mustafa İlker Şen)

 

 

 

  • #Giresun #Trabzon #Şebinkarahisar #Giresun haberi #Trabzon haberi #Giresun ilçeleri

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • HS
    Hasan Sarıkaya
    113 gün önce

    Pekâlâ niçin böyle bir değişiklik olmuş? Giresun'un il oluşu ile ilgili meclis tutanaklarını da incelerseniz çok daha objektif haber olur kanaatindeyim.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (3)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER