Ekonomik sorunların kaynağı sadece talep artışı değildir
Ramazan’ın Gölgesinde Soru ve Birkaç Teklif -8-
Özbekistan’da Gelişen Nevâyî Vilayeti ve Nevâyî Üniversitesi
FIRSATÇILIKTAN KURTULUŞ AYI RAMAZAN
İran Çetin Ceviz Çıktı
Birlik İsterken Fitneyi Ateşleyenler
KİRLİ OYUNA DİKKAT!
ZENGİN FAKİR KAYNAŞMASINI YARDIMLAŞARAK SAĞLAYALIM
SAYGIYI KAYBEDEN TOPLUMUN GELECEĞİ OLUR MU?
SEÇİMİM BENİM
BU FUTBOL DEĞİL, ADALET TARTIŞMASI
Müzebzeb
FATMA NUR ÖĞRETMENİM ÖZÜR DİLERİM. SUÇ BENİM.
Evcil Hayvanlar Çocuk Gelişimini Nasıl Etkiler
SENİN DÜNÜR
İRAN’DAN SONRA SIRA KİMDE?
Seküler Ahmaklığın NEET İhaneti
Yaş Almak mı, Derinleşmek mi?
Konyaspo’dan Görkemli Galibiyet
ANNECİĞİM
Plaka basım atölyesinde yeni dönem
HEPİMİZ ÇARKIN İÇİNDEYİZ
Sosyal Medya: Abartı, Algı ve Sessiz Soygun
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KÜLTÜR VE EDEBİYAT MERKEZLERİ ve TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ KONYA ŞUBESİ ÖRNEĞİ
BATILILARIN KİRLETİLMİŞ MENDİLLERİ: TERÖR ÖRGÜTLERİ
KAYGI
Ayaz Ata ve Nardugan
EĞİTİMDE BİR MİLAT BAŞLAMALI MI?
Kur'an'dan hareketle insanın sahip olabileceği bir takım kötü huyları aktarmakla şüphesiz ki onun aleyhine bir yargıya varma amaçlanmamış, sadece Kur'an'da da dile getirilen beşeri özellikler ile değişik şartlar karşısında kişinin farklı tutumlara girebileceği gerçeğine dikkat çekilmek istenmiştir. Vacibü'l-vücûd olan Allah Tââla, insanoğlunu ve bütün varlıkları mekan içinde ve zamana bağımlı bir hayat sürecek tarzda yaratmıştır. Bir bakıma içinde yaşadığımız alem, canlı cansız bütün varlıklarıyla bizim kulluğumuzun mekanıdır. Bu anlamda yeryüzünü, üzerinde kulluğumuzun cereyan ettiği bir ibadet mekanı olarak görmek durumundayız. Kulluğumuz açısından mekan yanında zaman da önemli bir şahittir diyebiliriz. Yerine getirmekle yükümlü olduğumuz ibadetlerimiz gün içinde belli vakitlere, hafta içinde belli günlere, yıl içinde belli gün ve aylara, hatta bazı ibadetlerimiz gücümüz yettiğinde ömür içinde bir defaya serpiştirilmiştir. Allah'ın huzurunda kulluğumuz her an devam etmekle birlikte belli vakitlerde yerine getirmemiz gereken ibadetlerle de kulluk bilincimizi güçlendirmek durumundayız.
Kulluğumuzun olabildiğince idrakine varmak, kendimizi bir iç muhasebeye tabi tutmak için bize tanınan fırsat dönemlerinden en önemlisi şüphesiz ramazan ayıdır. öyle ki, Hz. Muhammed (s.a.v.)'e peygamberlik görevi bu ayda verilmiş, hidayet kaynağımız olan Kur'an-ı Kerim bu ayda yeryüzüne inmeye başlamış, bin aydan daha hayırlı olduğu bizzat Kur'an'da bildirilen "kadir gecesi" bu aya ayrılmış ve insan nefsini aşın arzu ve ihtiraslardan arındırmak suretiyle terbiye ederek yücelten ve adeta melekleştiren oruç ibadeti de bu aya mahsus kılınmıştır.
Bu ay Kur'an ayıdır. Çünkü Cebrail (a.s.) her yıl ramazan ayında Peygamberimize gelir ve nazil olan Kur'an ayetlerini birbirlerine okurlardı. Peygamberimizin öteki dünyaya göç ettiği yıl ramazan ayında bu Kur'an kıraatı iki kez gerçekleşmiştir.
Bu ay oruç ayıdır. Elbette sadece aç kalmakta bu ayın gereğince değerlendirilmiş olamayacağı ortadadır. Kur'an'la süslenen ayın ibadetlerle, yardıma muhtaç olan insanların imdadına yetişmeye gayret etmekle her yönden değerlendirilmesi gerekmektedir. Oruç ibadetini sadece midemize has kılmadan gözümüzü fenalıklardan, dilimizi yalan sözden, koğuculuktan, kulağımızı boş veya kötü sözlerden, diğer uzuvları faydasız veya fena şeylerden uzak tutmalıyız ki oruçla hedeflenen terbiye bütün benliğimizi mata etsin.
Rahmet ve mağfiret ayı olanı ramazanı gereğince değerlendirebilmek ümidiyle...
YALNIZLARIN ORUCU
O an okunan akşam ezanı, sanki gurbetten sılaya dönüşün habercisi gibi dolar yalnızın mahalline de; ağlarız tüm pişmanlıklarımızla: "Tut bizi oruç! Terk etme bizi iftar! Komşumuz ol sahur!” diye.
"Az yerler, az konuşurlar, az uyurlar", onların uykuları dahi benim ibadetimden daha faziletli daha evladır. Andolsun ki midesine çavdar ekmeği dahi inmemiş İmam Ali'nin hayatta sevdiği üç şeyden biri de uzun yaz günlerinde tutulan oruçtu. Ve O'nun birinci miraçta uyuduğu uyku, cennetten alınmış bir rüya iken ömrümce kıldığım namazlardan evlaydı.
Dedem, oturduğu yerde kılardı namazını. Uzun zaman evveldi... Ben orucu da dedemden bildim. Gülsuyu kokan sakalını daha sabi yüzüme dokunduğu zamanda dedem oruç yüzlü, ak sakallı tespihi tespih bir adamdı. Oysa ben tespihi kehribar, tespihi sedef adamlar gördüm; tespih onları çekerdi. Derler ya hani; sen oruç tut, oruç seni tutmasın! Gün oldu oruç iyi ki bizi tutuyor, yoksa encanımız nice olurdu diye hayıflandık.
75. YILLIK GAZETECİLİK İLGİM VE YENİ KONYA GAZETESİ
TÜRKİYE SELÇUKLULARI VE KONYA KİTABI
YILDIZ PORSELEN FABRİKASI (ÇİNİ FABRİKA-İ HÜMAYUNU)
YILDIZ ŞELALE
KONYA’DA MODELİSTLİK – STİLİSTLİK SANATI
KONYA VE ANADOLU’DA ÇİNİ ve LÜLECİLİK SANATI
KONYA VE ANADOLU’DA ÇİNİ ve LÜLECİLİK SANATI
KONYA VE ANADOLU’DA ÇİNİ ve LÜLECİLİK SANATI
KONYA VE ANADOLU’DA ÇİNİ ve LÜLECİLİK SANATI
KONYA VE ANADOLU’DA ÇİNİ ve LÜLECİLİK SANATI