Dolar uluslararası ödemeler sisteminde güvenilmez bir para birimi haline gelmiştir
Konya’nın Dün Kimyon, Bugün Lavanta Kokan Tarım Hikâyesi
UNUT
Postmodern Dönemin Müslümanlara Sunduğu Fırsatlar
AH SAMİMİYET!
Dijital Çıplaklık
İSRAİL-İRAN SAVAŞI, ÇIKARILACAK DERSLER VE ÖNERİLER
ASIL HİCRET; ALLAH’IN YASAKLARINI TERK EDEREK EMİRLERİNİ YAPMAKTIR
Sınavları kaldırma gücümüz yok mu?
12 günlük savaş kime ne öğretti?
BASIN DİLİ
İSRAİL İRAN ÇATIŞMASINA DAİR BİRKAÇ SÖZ
Nisan Ayı Satış Rakamları Açıklandı!
Oyun Kaliteli Galibiyet Güzel
REZİLLİK DİZ BOYU
*Beslenme nedir ve nasıl olmalıdır?
Türkiye Beslenme Rehberi'nin (TUBER 2015) yaptığı tanıma göre beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Her bireyin yaşı, cinsiyeti, sağlık sorunları, fiziksel hareketi, kan biyokimyasal değerleri, yeme alışkanlıkları farklıdır. Bunun yanı sıra her bölgenin ağırlıklı olarak tükettiği besin grubu değişkenlik gösterir. Birey, hiç alışık olmadığı besini tüketmekte zorlanabilir. Ayrıca birey, bazı besinlere karşı duyarlılık gösterebilir. Laktoz, gluten intoleransı görülebilir, bazı besinlerin tüketimi ile vücudu alerjen tepkiler verebilir. Bu sebeple beslenme kişiye özel olmalıdır.
*Yaşam döngüsünde beslenmenin önemi nedir?
Yaşam döngüsünün her basamağında beslenme çok önemlidir. Bir basamakta yapılacak olan hata domino taşı etkisi göstererek bir sonraki basamağı da etkiler. Annenin gebelik öncesi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmiş olup olmaması beraberinde sağlıklı bir gebelik geçirip geçirememesi bebeğin sağlığını etkileyen bir etmen halini alır. Çocukluk ve adolesan döneminde ise yeterli ve dengeli beslenemeyen kişilerin ileri yaşlarda kronik rahatsızlıklara yakalanma riski artar. Görüldüğü üzere her dönemde beslenmenin sağlık üzerine çeşitli etkileri vardır. Fakat her yaştaki beslenme kaynaklı hatalar üzerine yapılacak düzenlemeler ile önceki yaşlardaki hatalar bir derece giderilebilir.
*Beslenme sağlığımızı nasıl etkiler?
Doğal yaşamdan uzaklaşmamızla beraber radyasyon, kirli hava, suya karışan ağır metaller ve yapay kimyasallara maruziyetimiz arttı. Bütün bu etmenler sağlımız için tehlike oluşturdu ve oluşturmaya devam ediyor. Sigara, alkol, yetersiz ve dengeli beslenme ise tehlikeyi daha da arttırıyor. Her besinin fazla tüketilmesi sağlığı riske atabiliyor fakat özellikle fazla yağlı, şekerli ve tuzlu besin alımı, işlenmiş gıda ve içinde fazla katkı maddesi olan besin tüketimi sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra besinlerin en sağlıklı biçimde hazırlanması ise beslenmenin sağlığımızı olumlu etkileyen durumlar arasında gösteriliyor.
8 SORUDA ELİMİNASYON DİYETİ
YO-YO DİYETLERİ
GÜN BOYU DİNÇ KALMANIN 4 YOLU
BUĞDAY ALERJİSİ
10 MADDEDE BESLENME EFSANELERİ
SAĞLIK İÇİN HAREKET
BAĞIRSAKLAR ve STRES
ŞEKER ALKOLLERİ
EGZERSİZ ve BESLENME
METABOLİZMA