BAĞIRSAKLAR ve STRES

Değişen yaşam tarzı ve pandemi koşulları stresle yaşamaya zemin hazırladığı için her insan hayatının belirli dönemlerinde strese girer, vücut bu stresi algılar ve çeşitli semptomlarla vücudun streste olduğunu gösterir. Bu semptomlar bazen kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, obezite ve depresyon ile kendini gösterse de bazen de bağırsaklarda şişkinlik, ağrı veya kabızlık şeklinde kendini gösterir. Bu noktada tüketilen gıdalar oldukça önemli. Sürekli olarak işlenmiş gıda tüketimi vücuttaki iltihaplanmayı artırır ve bunun sonucunda da bağışıklık sistemi kötü etkilenir.

Bağırsaklardaki iyi ve kötü bakteriler bir denge halinde bulunur ve vücudun strese girmesiyle bu denge bozulur. Bu dengenin bozulmasıyla kötü bakterilerde artış görülürken iyi bakteriler azalmaya başlar. Bağırsak bakterilerindeki bu dengesizlik hem yenilen yemeğin sindirilme şeklini değiştirir hem de ruh halinin yükselmesini sağlayan hormonların üretiminde de azalma görülür ki bu azalmanın sonucunda da huzursuz ve depresif ruh hali ortaya çıkar.

Uzmanlar stresle başa çıkabilmek için stresi görmemezlikten gelmek yerine strese sebep olan konuyu belirleyip çözümlemeyi öneriyor ve ihtiyaç halinde bunun için yardım almaktan kaçınılmaması gerektiğini de ekliyorlar. Ayrıca meditasyon ve nefes egzersizlerinin yanısıra kişinin kendini tanıması gerektiğini ve stresle başa çıkmak için çeşitli yöntemler bulabileceğini söylüyorlar. Bu yöntemler arasında banyo yapmak, yürüyüşe çıkmak ve yemek yapmayı da örnek olarak veriyorlar. Eğer strese girmeye sebep olan bir olay değil de bir kişi ise o kişi ile araya mesafe koymanın stresi azaltmak yönünde oldukça önemli bir basamak olacağını da özellikle belirtiyorlar.

*https://health.clevelandclinic.org/stomach-churning-may-gut-stress/


Yazarın Diğer Yazıları