BUĞDAY ALERJİSİ

Buğday alerjisi, vücudun buğdayı tehlikeli ve yabancı bir madde olarak algılaması ve ona karşı bir immünoglobulin oluşturmasıyla ortaya çıkar. Yani, buğdayın yenmesiyle bağışıklık sistemi tepki gösterir ve vücutta buğday alerjisi gelişir. Buğday, tahıl, makarna ve ekmek gibi gıdalarda bulunur ve buğday alerjisi en çok çocuklarda görülür, ancak herkes alerji geliştirebilir. Eğer her iki ebeveynin de alerjisi varsa, buğday alerjisi olma riski daha fazladır. Sadece bir ebeveynin alerjisi varsa bu risk düşer. Buğday alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişir ve hafif ila şiddetli ve hatta ölümcül arasında değişir. Hafif ila şiddetli semptomlar; kurdeşen veya deri döküntüsü, mide bulantısı, karın krampları, hazımsızlık, kusma, ishal, burun akıntısı, hapşırma, baş ağrısıdır ve buğdayı yedikten sonraki 30-45 dakika içinde ortaya çıkar. Düşük tansiyon, nefes almada zorluk, hava yolunun zarar görmesi veya boğazın tıkanması nedeniyle vücudun şoka girmesine neden olabilen anafilaksi, buğday alerjisinin yaşamı tehdit eden bir belirtisidir.

Buğday alerjisini yönetmek, gıda ve gıda dışı ürünlerdeki buğday içeriklerinden kesinlikle kaçınmak anlamına gelir. Buğday alerjisinin yönetiminde şu beş maddeye dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Buğdayın bir bileşen olduğu oyun hamurları gibi gıda dışı ürünlerde dikkatli olunmalıdır. Gıda dışı üründeki içeriklerden emin değilseniz, üreticinin web sitesi veya şirketteki müşteri hizmetleri merkezi size daha doğru ürün bileşenleri sağlayabilir.
  • "Buğday ile ortak ekipman üzerinde yapılmıştır" gibi uyarıcı etiketli ürünlerden kaçınmalısınız.
  • Buğday alerjisiyle pişirirken soya, patates nişastası veya pirinç gibi ikame tahıllar kullanmanız gerekir. Ayrıca market alışverişi yaparken yulaf, çavdar ve arpa gibi buğday dışında tahıl içeren yiyecekleri seçmeye dikkat etmeniz gerekir.
  • Her zaman gıda ve gıda dışı ürünler üzerindeki etiketleri okuyun ve bazı bileşenlerden emin olmadığınızda üreticiyi arayın. Başka bir önlem olarak, alerjene yanlışlıkla maruz kalmamak için daima ellerinizi ve dokunduğunuz yüzeyleri yıkayın.
  • Son olarak muhakkak doktor ile iletişim halinde olun.

*https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17717-wheat-allergy

 


Yazarın Diğer Yazıları