Dolar uluslararası ödemeler sisteminde güvenilmez bir para birimi haline gelmiştir
Konya’nın Dün Kimyon, Bugün Lavanta Kokan Tarım Hikâyesi
UNUT
Postmodern Dönemin Müslümanlara Sunduğu Fırsatlar
AH SAMİMİYET!
Dijital Çıplaklık
İSRAİL-İRAN SAVAŞI, ÇIKARILACAK DERSLER VE ÖNERİLER
ASIL HİCRET; ALLAH’IN YASAKLARINI TERK EDEREK EMİRLERİNİ YAPMAKTIR
Sınavları kaldırma gücümüz yok mu?
12 günlük savaş kime ne öğretti?
BASIN DİLİ
İSRAİL İRAN ÇATIŞMASINA DAİR BİRKAÇ SÖZ
Nisan Ayı Satış Rakamları Açıklandı!
Oyun Kaliteli Galibiyet Güzel
REZİLLİK DİZ BOYU
Hindistan'daki geleneksel Ayurveda tıbbından gelen ve ‘Oil Pulling' olarak bilinen yağ çekme işlemi toksinleri temizlemek adına yapılıyor. Günümüzde oldukça popüler olan bu işlemde yağ çeşidi olarak genellikle hindistancevizi yağı kullanılıyor fakat ayçiçek yağı veya susam yağının da kullanılabileceği belirtiliyor. Yağ çekme işleminde; sabah erkenden aç karnına yaklaşık 20 dakika kadar bir çorba kaşığı yağ ağızda çalkalanıp tükürülüyor ve daha sonra ağız temiz ılık tuzlu su veya musluk suyu ile iyice yıkanıyor ve parmaklarla dişler temizleniyor veya rutin diş fırçalama yapılıyor.
Popüler olmasını sağlayan sosyal medyada yağ çekme yapan ve öneren bir kesim var. Hatta bu kesim kendi aralarında; yağ çekme uygulamasının diş fırçalamanın yerine geçtiğini söyleyenler olarak ve yağ çekme uygulamasının diş fırçalamaya ek olarak yapılması gerektiğini söyleyen bir kesim olarak ikiye ayrılıyorlar. Fakat gelin görün ki yağ çekme işlemi diş fırçalamanın yerine geçmiyor. Popüler olmasıyla beraber yağ çekmenin faydalı olduğunu gösteren literatür çalışmaları da oldukça fazla. Bunlardan bazıları; dişleri beyazlattığı, ağızdaki bakterileri gidermede etkili olduğu, diş çürümesinde tedavi olarak kullanılabileceği, dişleri güçlendirebileceği, ağız kokusunu giderebileceği, diş eti kanamasını iyileştirebileceği, çürükleri önleyebileceği, ağızda, sinüslerde ve vücutta güçlü temizleme ve iyileştirme etkisine sahip olduğu, kanseri tedavi edebileceği, baş ağrısını azaltabileceği, alerji, astım, kronik yorgunluk, diyabet ve migren ağrılarına iyi geldiği, sivilce tedavisinde kullanıldığı ve hatta kalp hastalığını önleyebileceğine dair çalışmalar mevcut. Elbette bu faydalarının yanı sıra yağ çekmenin bilinen çok az yan etkisi de var. Çalkalama esnasında yağın akciğere kaçtığını gösteren çalışmalara dikkat çekiliyor. Bununla beraber kullanılan yağa alerji olma durumu ve mide hassasiyeti olma durumunda yağ çekme önerilmiyor. Yağ çekmenin faydalarının olduğunu ve yan etkilerinin ne kadar olabileceğini gösteren bu çalışmaların birçoğunda maalesef bilimsel kanıtlar eksik. Amerikan Diş Hekimleri Birliği yağ çekme uygulamasını desteklemek için yeterli veri olmadığını söylüyor. Oxford Üniversitesi'nde yapılmış olan çalışmada da aynı sonuca ulaşılmış. Yine başka bir çalışma, literatürdeki 21 çalışmanın sadece 6 tanesinin güvenilir olduğundan bahsediyor. Bu da daha uzun, daha kapsamlı ve daha yüksek kalitede çalışmalar yapılması gerektiğini gösteriyor.
Kısacası merak edilen ve popüler olan bir işlemi ne kestirip atmak ne de popülerliğine güvenerek inanmak çok da mantıklı değil. Her zaman bilime güvenerek yol almak en doğru seçenek. Siz de popüler olup merak ettiğiniz konuları sormak için firdevssak92@gmail.com mail adresim üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
8 SORUDA ELİMİNASYON DİYETİ
YO-YO DİYETLERİ
GÜN BOYU DİNÇ KALMANIN 4 YOLU
BUĞDAY ALERJİSİ
10 MADDEDE BESLENME EFSANELERİ
SAĞLIK İÇİN HAREKET
BAĞIRSAKLAR ve STRES
ŞEKER ALKOLLERİ
EGZERSİZ ve BESLENME
METABOLİZMA