ÖNCE KENDİMİZE ÖĞÜT VERELİM

"Önce can, sonra canan”, "kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın”, "Kim zerre miktarı iyilik yaparsa onu görür, kim zerre miktarı kötülük yaparsa onu görür”, "Ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et”…

"Kendisi yardıma muhtaç bir dede,

Gayrıya ne kaldı himmet ede”

"Ele verir talkını kendi yutar salkımı”, "Niçin yapmadığınızı söylersiniz?” "Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol”, "Başkasına öğüt veriyor da, kendinizi unutuyor musunuz?”…

Rabbimiz Kur'an'da; "İman edin”, "namaz kılın”, "oruç tutun”, "Zekat verin”, "Bir fasık haber getirdiği zaman onu araştırın”, "Birbirinizin dedikodusunu yapmayın”, "Kafirleri dost edinmeyin”…. Der.

Şöyle diyebilirdi; başkası iman etsin, başkası şehadet getirsin, namazınızı başkası kılsın, orucunuzu başkası tutsun, zekatınızı başkası versin…O zaman; "İnsan eli boş yaratıldığını mı sanır?” ayetinin bir anlamı olmaması lazımdı.

Baktığımız zaman Kur'an'ın kişisel gelişime önem verdiğini görüyoruz. Sosyal medyada arzı endam eden kişisel gelişim değil, Kur'an'la sulanan kişisel gelişim, yolu imandan geçen kişisel gelişim. Sevgililer sevgili peygamber efendimiz;

"Beni Hud suresindeki, "Emir olunduğun gibi dosdoğru ol” ayeti yaşlandırdı” buyurur. Evet dosdoğru olmak; Elest bezminde verdiğimiz söze uygun davranış sergilemek. Hz. Hacer'in imanı gibi imana, Hz. İbrahim gibi imanda kavi, Hz. İsmail gibi teslimiyet sahibi, Hz. Hatice gibi inançta sadık, Hz. Peygamberimiz gibi davasında dimdik ayakta durmak…

Bütün peygamberler, bütün veliler, gönül sultanları, din ve ahlak önderleri… imanı kişisel olarak şahıslarında temessül ettirmiş, numune-i imtisal olmuşlardır. Anadolu irfanını oluşturan kamil insanlar; sabırla, azimle, şeytani tavırlara rest çekerek, Firavunvari uygulamalara "la” diyerek, "illa” şuuruna kavuşmuşlardır.

Yukarıda sıraladığım ilkeler; önce kendimize çeki düzen vermek, kişisel olarak tavır ve hareketlerimizi düzeltmek, iç alemimizi disipline etmek içindir. Zira temiz toplumun oluşmasında temiz kişiler etkili olur. Temiz ve dürüst kişiler, temiz ve dürüst toplumu meydana getirir. Temiz toplumlar da temiz ülkeleri, temiz dünyayı oluşturur.

"Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz”.

 

Tefekkür

 

İnsana Allah'ı anlatan mahal,

İflastan idrake çıkar tefekkür,

İmansız malumat hastalıklı hal,

Batılı Hak sözle yıkar tefekkür!

 

İnsan-ı kâmile açılan kapı,

Tevhit tuğlasıyla örülen yapı,

Sevginin meşkiyle girilen yapı,

Dostluk deresinde akar tefekkür!

 

Tüm karanlıklara ışık oluyor,

İrfan hazinesi ilim doluyor,

Âlem-i muhabbet cana gülüyor,

Aydınlık ateşi yakar tefekkür!

 

Ne Güzel!

 

Hayatın anlamı, elifte gizli,

Elifçe hayatta, kalmak ne güzel,

Sözlerin sırları, arifte gizli,

Elifli hayatı, bulmak ne güzel!

 

Kula kul olmayıp, kıyamda ol hep,

Günaha dalmayıp, helalle dol hep,

Batılı bulmayıp, haklıyı bul hep,

Elifçe sedalar, salmak ne güzel!

 

Sözünün eri ol, bakma yalana,

Takdire boyun eğ, takma olana,

Gözlerin feri ol, gitme talana,

Elif gibi sevmek, gülmek ne güzel!

 

Kırıcı söz etme, kırılmayasın,

Gönül alıcı ol, darılmayasın,

"Kötü insan” diye, sorulmayasın,

Elifçe dostlara, gelmek ne güzel!

 

Adam kalmak gerek, elif olarak,

Hakkı bulmak gerek, elif kalarak,

Cennete varılır, elif bularak,

Elifi okuyup, bilmek ne güzel! (17 MAYIS 2022)


Yazarın Diğer Yazıları