Arife Günü, Kurban ve Kurban Bayramı

Kurban Bayramı,  arife'den sonra başlamakta ve dört gün devam etmektedir. Kurban, Yüce Allah(c.c.)'a yaklaşmak niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir.25 Ekim Perşembe  günü malumunuz Kurban Bayramıdır. Arife günü ikindi namazından sonra ve Kurban Bayramı namazından sonra, kabirleri ziyaret ederek ölülerimizi hatırlamalıyız.Kabir ziyaretlerini sadece Bayram ve öncesi günlerle sınırlı tutmamalıyız.Fırsat bulduğumuz zaman dilimlerinde kabirleri ziyaret edip, Çokça tefekkür etmeliyiz. Okuyacağımız surelerin ecir ve mükafatını ölmüş olan ecdadımıza göndermeliyiz. Bu kabir ziyaretleri ölülerimize karşı duyduğumuz sevgi ve saygının bir ifadesidir.Ayrıca kabir ziyareti, insanlara ahireti hatırlatır. Bu ziyaretler vesilesi ile bir gün mutlaka öleceğimizi hatırlamış oluruz.Bu hatırlama aslında hayatımızı daima güzel ahlak esaslarına göre yaşamamız gerektiğini de beraberinde getirir.Dünyanın imtihan yeri olduğu,dolayısı ile bu imtihanda mutlaka başarılı olmamız gerektiği anlayışı bizlerde hakim olmalıdır. Aslında ölüm, dinimize göre bir yok oluş değil, gerçek manada var oluşun başlangıcıdır.
Mevlâna Celaleddin-i Rumi, ölüm gecesini "Şeb-i Arus" düğün gecesi,gerçek  sevgiliye, Allah(c.c.)'a kavuşma olarak değerlendirmiştir. Evet ölüm kişinin gerçek manada Allah'a, kavuştuğu gündür.
Dünyada iken sevdiğimiz, saydığımız ve ziyaret ettiğimiz kimselerin kabirlerini ziyaret, onları unutmadığımızın, sevgi ve saygımızı devam ettirdiğimizin en açık belirtisidir. Kabir ziyareti sırasında, saygılı olmak, kabirleri çiğnememek, yüksek sesle ağlayıp feryat etmemek gerekir. Kabir ziyareti sırasında, Yasin Suresi okumak güzeldir. Hz. Muhammed (s.a.s.) Efendimiz ölüler için okunacak Yasin ve ihlas surelerinin onları sevindireceğini ve böylece onların Allah(c.c.) tarafından bağışlanacağını buyurmuştur.
Kurbanlıklar;bir yaşını doldurmuş; koyun,keçi, iki yaşını doldurmuş sığır ve  beş yaşını doldurmuş deve cinsinden kesilen  hayvanlardır. Kurban Bayramında, belirteceğim şartları taşıyan herkesin "Kurbiyet-Yaklaşma" niyeti ile kurban kesmesi gerekir.Hanefi Mezhebine göre vacip,diğer Mezheplere göre ise Sünnettir. Kurbanın vacip olma şartları şunlardır: 1- Müslüman olmak. 2- Hür olmak, köle olmamak.3- Mukim olmak. Misafir hükmünde olmamak. 4- Fıtır sadakasını vacip kılan zenginliğe sahip olmak.
 Kurban kesecek zenginliğe  sahip kimse için akıl ve baliğ olmak şart değildir. Bu yüzden zengin olan bir çocuğun  malından  velisinin kurban kesmesi gerekir. Kurban Zilhiccenin onuncu gününden itibaren üç günlük süre içerisinde kesilebilir. Fakat birinci günü kesmek daha faziletlidir.
Cenab-ı Allah ayeti kerimesinde: "Rabbin için namaz kıl ve kurban kes" buyurmuştur. (Kevser Suresi Ayet: 2)
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) Hadis-i Şeriflerde: “Kim bir geçim genişliği bulurda Kurban kesmezse asla mescidimize yaklaşmasın","Ümmetimin en iyileri varlıklı olup da Kurbanlarını kesenler, en kötüleri de varlıklı oldukları halde kurbanlarını kesmeyenlerdir","Dikkat edin! Kurban Bayramında keseceğiniz kurbanlar, kurtarıcı iyi amellerdendir. Çünkü her kurban, sahibini hem bu dünyanın, hem de öbür dünyanın kötülüklerinden kurtarır" buyrulmuştur.
Cuma namazı farz olan herkese Kurban Bayramı namazı da vaciptir. Ayrıca Zilhicce ayının dokuzuncu, yani arife günü sabah namazından başlamak suretiyle bayramın dördüncü günü ikinci namazına kadar (23 yirmi üç vakit) her farz namazın selamından sonra teşrik tekbirini söylemek vaciptir. Bu tekbir cemaate, yalnız kılana, İmama, mukim olana, yolcu olana, kadına ve erkeğe vaciptir. Teşrik tekbiri şöyle alınır: "Allahu Ekber. Allahu Ekber. La İlahe illallahu Vallahu Ekber. Allahu Ekber velillahil hamd",
Kurbanın etinin üç eşit parçaya ayrılıp, bir parçasını fakir fukaraya, bir parçasını gelen misafirlere ve diğer parçasını da kendi ailesi ile yemesinin faziletli olduğunu belirtmek isterim.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) bir hadis-i şeriflerin de: Kurban Bayramı gecesinde yapılan dualar geri çevrilmez" buyurmuştur. Bu mübarek gün ve geceleri boş geçirmeyelim. Malumunuz Kurban'ın ne kanı nede eti Allah'a ulaşmaz.Bizlerin samimiyeti,ihlası ve takvası ulaşmaktadır.Bu şuur ve bilinçle ibadetlerimizi yapmalıyız.
Cenab-ı Allah,Ümmet-i Muhammedi Kurban keserek yoksul ve düşkünleri gözeten, yapmış olduğumuz ibadet ve taatı kabul eylediği kullarının zümresine ilhak eylesin.Bayramı gerçek anlamda yaşamak için tatil mekanlarına gitmek yerine,büyüklerin,dostların,arkadaş ve akrabaların ziyaret edilmesinin çok önemli olduğunu ifade etmek isterim. Müslüman Kardeşlerimin her birinin Kurban Bayramlarını tebrik ederim.Bu müstesna günlerin birlik ve beraberliğimize vesile olmasını  Yüce Mevla'dan niyaz eder, Sıhhat ve âfiyetler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları