Asımın Nesli Dindar Gençlik Yetiştirmek

Geçtiğimiz hafta içinde Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan'ın “dindar nesil yetiştireceğiz” ifadesinden sonra  dindar nesil yetiştirilmesi konusunda çok yoğun tartışmalar yapılmaktadır.
 Özgürlük, hürriyet anlayışı dindar nesil istemeyenlerin,kim neye nasıl inanacaksa inansın hür iradesiyle olması gerektiğini İslâm açıkça ortaya koymuştur.
Âyet-i Kerimelerde:“Dinde zorlama yoktur.Artık doğrulukla eğrilik birbirlerinden ayrılmıştır.O halde kim tağutu reddedip Allah'a inanırsa,kopmayan sağlam kulpa yapışmıştır.Allah işitir ve bilir.” (Bakara Sûresi âyet: 256)
“Sizin dininiz size, benim dinimde banadır.” (Kâfirûn Sûresi âyet:6) buyrulmuştur.
Kişi inanmama hürriyetine de sahiptir.Tâğut,Allah'tan başka tapılan her şey demektir.İnsanın nefsi yani kötü arzuları şeytanın saptırmasına kanabilecek konumdadır.Nefsine uymayan kişi kolay kolay günah işlemez.Aslında İslâm'ın ortaya koyduğu fıtratımıza uygun olan kaidelere uymamıza içimizdeki kötü arzularımız mani olmaya çalışmaktadır.Bu arzuları eğitmek suretiyle,aklı melekesini doğru kullanarak kendini kötülüklerden koruyabilir.İslâm insanları, din duygularını uyandırmak ve akıllarını doğru yönde işletmek suretiyle kendisine davet etmektedir.Kur'an-ı Kerim'in açıklamalarıyla doğru, eğriden ayırt edilir hale gelmiştir.Bu irşad'ın ışığında Müslüman olmak, hür iradeleriyle insanlara aittir.Kimse zorlanmamaktadır.Ancak kendi hür iradesiyle herhangi bir dini tercih etmiş olan bir kişinin de dinini öğrenip yaşayabilme hakkı vardır.Başbakanımızda bu gerçekleri yazıp çizenlerden çok daha iyi bilmektedir.Zorla birileri Müslümanlaştırılmamaktadır.Ancak kendi özgür iradesiyle İslâm'ı seçenler de dinlerini doğru kaynaktan, ehil kişilerden, devletin baskısı olmadan öğrenip uygulama imkanına da sahiptirler.Bir bardak suda fırtına koparmanın anlamı yoktur.Bu milletin çoğunluğu Müslümandır.Kendi dininin gereklerini öğretmek,yaşamakta en tabii bir haktır.
Ülkemizde azınlıklara verilen özgürlükler çoğunlukların sahip olduğu özgürlüklerden çok daha ileri noktadadır.Başka İnanca sahip olanlarında talep ettikleri dinlerini öğrenme ve yaşama hakları tabi ki olmalıdır.Yıllardır % 98'i Müslüman olan ülkemizde nedense İslâm'ı öğrenip O'na uygun hayat yaşamak hep engellenmiştir. Bir çok olumlu gelişmeye rağmen hala kanayan bir yara olarak baş örtüsü yasağı buna verilebilecek en somut örnektir.
Devletin yapacağı bu noktada özgürlüklerin önünü açmak olmalıdır.Özgürlükleri engelleyen düzenlemeler kaldırılmalıdır.Cebir ve şiddete bulaşmayan her görüş,inanç kendini ifade edebilmelidir.Fertler inançlarına göre de hayatlarını yaşayabilmelidirler.
Milli Eğitim Temel kanunu (1739) 2. Maddesinin a fıkrasında ;”Okul öncesi, ilk ve orta öğretim çağındaki öğrencileri bedenî, zihnî, ahlakî, manevî, sosyal ve kültürel nitelikler yönünden geliştiren ve insan haklarına dayalı toplum yapısının ve küresel düzeyde rekabet gücüne sahip ekonomik sistemin gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatarak geleceğe hazırlayan eğitim ve öğretim programlarını tasarlamak, uygulamak, güncellemek; öğretmen ve öğrencilerin eğitim ve öğretim hizmetlerini bu çerçevede yürütmek ve denetlemek.” Milli Eğitim Bakanlığının görevlerindendir denilmektedir.Ayrıca;
Anayasanın Din ve vicdan hürriyeti konu başlıklı  24. Maddesinde;
“ Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir. imse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır.”
    
     Milli Eğitim Temel kanununda,anayasada belirtilen ahlaklı,kültürlü insanlar yetiştirmek öncelikle Milli Eğitim Bakanlığımızın asli görevlerindendir.Zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersi dinler hakkında genel bir kültür bilgisi vermektedir.Anayasanın 24. Maddesinde de açıkça belirtildiği gibi “Din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır.”denildiğinden dolayı çoğunluğu Müslüman olan insanlarımızın çocuklarının geleceğini,alacağı dini eğitimini belirleme hakkı ve yetkisi vardır.Bu husus en tabii insan hakkıdır.Bu eğitimin en güzel ve kaliteli verilmesi hususunda Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı,Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri sorumludurlar.Devletin diğer kurumları da  gerekenleri yaparak destek olmalıdır.
    Asımın nesli dindar gençlik yetiştirmek,her anne babanın asli ve vazgeçilmez bir görevidir.Genel anlamda hiç bir anne baba evladının katil,yalancı,hırsız,rüşvetçi,uyuşturucu,bali,alkol düşkünü v.b. olumsuzluklarla iç içe olmasını arzu etmez ve istemez.Din insanın hayatını düzgün yaşamasını sağlar.Sonucunda vatanına,milletine en güzel hizmeti en dindar insanlar yaparlar.Eli silah tutan,sivil,asker,polis önüne gelene bilinçli olarak silah sıkan elle,tesbih çeken el aynı olamaz.İnsanlarımıza dinlerini en doğru bir şekilde öğrettikçe,her türlü tehlikelerden arınıp, müsbet ve dini ilimlerde güzelliklerde zirveye ulaşılacağı bir gerçektir.
    İstiklâl Marşımızın yazarı merhum üstad Mehmet Akif Ersoy;
Asım'ın nesli...diyordum ya...nesilmiş gerçek:
İşte çiğnetmedi nâmusunu, çiğnetmeyecek.        diyerek dönemimde yaşananlara,Ülkemizi işgal etmeye çalışanlara inançlı insanların dur dediğini veciz olarak ifade etmiştir.
     Ecdadımız inançlı insanlar yetiştirmeseydi, Çanakkale de,kurtuluş savaşında düşmana korkusuzca dur diyebilecek, cesur kahraman insanlardan yoksun olurduk.İnancı ideali olmayanlar baskılar karşısında susup,tarih sahnesinden silinip gitmeye mahkumdurlar.Asımın nesli dindar altın nesiller yetiştirme hususunda; Anne-Baba,Öğretmen,İmam-Hatip,Vaiz,Müftü v.b. görevlilerimize büyük görevler düşmektedir.İnançlı asımın nesli altın nesiller yetiştirilmesine zemin hazırlayan,destek veren herkese kalbi şükranlarımı sunar,sıhhat ve afiyetler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları