Büyükşehir Belediye Yasası'nın Getirdikleri

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi, Cuma Toplantılarının 1000. sinde Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek bey'i konuk etti. MÜSİAD Konya Şubesi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıya çok sayıda; Sivil Toplum Örgüt Başkanları,İş Adamları,Belediye Başkanları,Gazeteciler,Yazarlar v.b. seçkin davetliler katıldılar. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Sayın Aslan Korkmaz bey konuşmalarında, “Cuma Toplantıları'nda her hafta kendi alanında uzman kişileri konuk ediyoruz. Sizlere bir nojtalji olması bakımından Seyrettirmiş olduğunuz VTR'de de görmüş olduğunuz gibi, kuruluşumuzdan bu güne kadar geçen 20 yıllık süre içerisinde, Ülkemizin Siyasi, İktisadi v.b. çok önemli alanlarında bu günlerde etkin olan çok önemli isimleri sizlerle buluşturmuş olmaktan büyük bahtiyarlık duyuyoruz. Burada konuşma yapan önemli şahsiyetlerden bir kaçını örnek vermek gerekirse; Cumhur Başkanımız Sayın Abdullah Gül, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Eski Başbakanlardan Merhum Necmeddin Erbakan,Dış İşleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu v.b.dir. Toplantılarımız çok faydalı olmaktadır. Bu haftaki toplantımızda “Büyükşehir Belediye Yasası” hakkında bilgi vermeleri için Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Akyürek bey'i konuk ediyoruz” diyerek açılış konuşmasını tamamladıktan sonra sohbetini yapmak üzere söz  Tahir Akyürek bey'e verildi.


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek bey, Büyükşehir Belediye Yasasının Getirdikleri konulu konuşmalarında, ana hatları ile şu bilgileri verdiler: “Yeni 6360 sayılı Yasa ile var olan 16 Büyükşehir Belediyesine,13 yeni Büyükşehir ilave olmuştur.Toplam 29 Büyükşehirlerde ise 56 Milyon insanımız yaşamaktadır.Bu yasa ile Konya da önceki yıllarda 206 olan Belediye Başkan sayısı,32'ye düşecektir.


Bu yeni yasa ile birlikte Konya'mızın tamamı Büyükşehir kapsamına alınmıştır.Bu yasa ile birlikte,31 Merkez ilçesi oluşmaktadır.Bu ilçelerin ana merkezleri,ana yollarının bakımı ve bu ilçelerimize bağlı olan şuan ki köylerin İlçelerine ulaştıkları yollarının tamamı Büyükşehir Belediyesine devredilmektedir.Şuan Konya'mızda Mevcut olan 168 Belde ile,584 köy bulunmaktadır.Bu Beldelerimiz ve köylerimizden nüfusu 500'ün üzerinde olanlar Mahaleye dönüştürüleceklerdir.Bu rakamın altında nüfusa sahip olanlar ise muhtemelen birleştirilerek mahalle statüsüne kavuşturulacaklardır.
Bu yasa ile birlikte kaynaklar artırılacak ve yerindelik ilkesiyle de daha iyi hizmet etme imkanı doğacaktır.Büyükşehir Belediyelerinin pay'ı % 5 'ten 6'ya,İlçe Belediyelerinin pay'ı % 2.5'dan 4.5'e çıkmaktadır.İlçe Belediyelerine, nüfus ve coğrafi konumuna göre verilecektir.Nüfusu 10.000'in altında olan İlçelere Denkleştirme ödeneği kapsamında da pay aktarılacaktır.


Bu yasa ile birlikte Büyükşehirlerin dışındaki, nüfusu 2000'den aşağı olan Beldeler köy'e dönüştürüleceklerdir.Büyükşehirlerdeki İl Özel idareleri Mart 2014'ten itibaren kaldırılacaklardır.Madenler ve Jeotermallerle ilgili ruhsatlar Valilikçe verilecektir.


Bölge, bölge ihaleler yapılacak ve 2014'ten itibaren hizmet verilmeye başlanacaktır.Bu hizmetlerin sunulabilmesi için yeni yapılanmaya gidilecektir.Bölge Müdürlükleri oluşturulacak ve Bu bölge Müdürlüklerine bağlı Şube Müdürlükleri ve Mobil birimler kurulacaktır. Koski, İtfaiye v.b. birimlerimiz su arızasına,yangına azami 30 dakikada ulaşabilecekleri şekilde oluşturulacaktır.
Baz istasyonlarına yer seçimi Büyükşehir Belediyesince belirlenecek,ücretini,bedelini Ulaştrıma Bakanlığı alacaktır. Otoparklar,Otogarlar v.b. hizmet alanlarında,Yetki devri söz konusu olabilecektir. Ana ilkemiz yasada uygun olan hususlarda ilçe Belediyelerinin talepleri doğrultusunda yetki devrini yapmaktır denilmiştir.


Tarım ve Hayvancılıkla ilgili desteği Büyükşehir Belediyesi sağlayacağından, bu hizmeti yürütecek Daire Başkanlığı kurulacağını bildirmiştir.İl Özel İdaresinin tecrübelerinden bu hususta faydalanılacağı ifade edilmiştir.


Bu yasa ile birlikte Mabetlerin yapım, bakım ve onarım imkanı verilmektedir.İndirimli veya ücretsiz Mabetlerin sularının v.b. karşılanabilmesine imkan verilmektedir.Bu anlamda Konya Büyükşehir Belediyesi olarak, Mabetlere suyun ücretsiz verilmesi ile ilgili kararı almış bulunuyoruz.Uygulamaya başlamıştır.
Köylerimizden 5 yıl süre ile vergi, harç v.b alınmayacak su bedeli olarak da uygulanan tarifenin % 25'ini geçemeyecektir.İlçe Belediyeleri kendine bağlı şimdiki köy ve beldelere bütçesinin % 10'nunu,Büyükşehir Belediyeside, şuan ki Mücavir alan dışındaki Taşra tabir edilen yerlere bütçesinin % 10'nunu harcamak zorunda oldukları belirtilmiştir. Tabiki yasanın tamamı yürürülüğegirdiği zaman şuan Taşra diye tabir edilen tün alanlar da merkez olmakta ve Büyükşehir alanı içinde olacaklardır


 Şuan ki köylerimizin hiç birinde ve Beldelerimizin bazılarında plân yoktur.Bu yılın içinde kanunun izin verdiği ölçüde Plânlarını yaptracağız. Çünkü,bunları halletmeden,Plan olmadan hiçbir hizmet olmaz.Belde ve köylerin mal varlıkları bağlı oldukları İlçe Belediyelerine devredilmiş olup bu süreç tamamlanmıştır.
Valilik bünyesinde”Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı” kurulacaktır. Bu Başkanlık personellerin dağıtılmasından,Belediyelerin yatırımlarını izleyip gerekli yaptırımları uygulama imkanına sahip olduğunu belirtebiliriz.Meselâ:Çöp toplama işini yapmayan,aksatan bir Belediye'nin bu işini bu birim yaptıracak ve bedelini ilgili Belediyenin hesabından kestirerek ödeyecektir.


Yeni yasa ile Büyükşehir Belediye Meclisi,134 Meclis üyesinden oluşacaktır. Şimdi Taşra olarak tabir edilen 28 İlçe'nin ağırlığı kendini hissettirecek konumdadır.Kısacası Büyükşehir Belediye Yasası Belediye Başkanlarını çok yoracak, bu işten halkımız kârlı çıkacaktır diyerek konuşmasını tamamlamıştır.”
Bu güzel bilgiler için Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek bey'e, aynı zamanda bu Toplantıyı düzenleyen Müsiad Konya Şube Başkanı Sayın Aslan Korkmaz bey'e, tüm emeği geçenlere kalb-i Şükranlarımı sunuyorum. Sıhhat ve âfiyetler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları