İslam, Bir Kadınla Evliliği Emretmiştir (2)

    İslâm birden çok Kadınla Evlenilmesini değil, esasen bir kadınla evlenmenin en hayırlı olacağını emredilmiştir. Ancak birden fazla evliliği de yasaklamamıştır. Esas olan bir evlilik olmasını istemekte, birden fazla kadınla evlenmenin, ne farz, ne vacip, ne sünnet, ne müstehab, ne mendup değil sadece mübah olduğunu bildirmiştir. İşin özünü doğru anlamak gerekir. Bütün bu hükümlere rağmen birden fazla kadınla evlenmek isteyen olursa ,en fazla dörtle sınırlandırılmış, sonucunda eşler arasında adaletli davranmak, eşlerin geçimini sağlayamaya gücü yetmek gibi şartlar konulmuştur. Bazı kişiler İslâm emrettiği için birden fazla evlilik yaptım diyerek gerçeği göz ardı ediyorlar. Güya dinin emri olduğu için birden çok evlilik yapanlar, neden dinin emirlerini yerine getirmede ve haramlardan kaçınma hususunda aynı hassasiyeti göstermiyorlar. Beş vakit namazın dışında gece kalkıp teheccüd namazı kılmaları birden fazla evlilik yapmalarından daha çok sevap kazanacakları bir davranıştır. Niçin dinin bu emrine riayet etmiyorlar da sadece mübah  kılınan, birden çok kadınla evlenerek sevap bile kazanmayacakları bu yanlışa meylediyorlar. Esasen şehevi duygularının esiri olanlar, dinin emri birden çok evlilikmiş gibi  gösterip  çok büyük bir yanlışa düşmektedirler. Bu durum, nefsine yenilenlerin açık bir tezahürüdür. Bu yanlışı hiç değilse dinimizin kesin emri gibi göstermeyin. Şahsi zafiyetlerinize kılıf bulmaya çalışmayın.


     Ülkemizde elan uygulanmakta olan medeni kanunda bir evlilik ana şart olarak konulmuş olmasına rağmen, resmi nikahlı bir eş görünmekle birlikte, bazı kişilerin beraber yaşadıkları kadınlarda bir sınırda bulunmamaktadır. Örnek olarak diyelim ki herkesin bildiği toplum önünde olan bazı insanlar, bugün biriyle ertesi gün başka biriyle beraber olabilmektedir. Mevcut medeni kanunda bir evlilik şartı getirilmekle birlikte toplumdaki sonuçlarına baktığımız zaman çok farklılıkların olduğunu görmekteyiz. Diyelim ki günümüzde bir erkek, İslâm'a aykırı bir şekilde metres tutmuş olduğu 10 kadınla ayrı dairelerde hayat yaşasa, bu birlikteliklerin engellenmesine yönelik bir yaptırımı yoktur. Hatta bu yönüyle bakıldığı zaman zina serbesttir. İşte tam bu noktadan bakarsak, İslâm bir evliliği emretmekle beraber, şayet şartlarını taşıyanlar evleneceklerse, bu sayının dörtten çok olamayacağı hükmü getirilmiştir. Aynı zamanda, eşlerin her birini maddi imkanlarında da aynı eşit oranda yararlandırması istenmektedir. Gayri meşru yaşantılara düşülmesine engel olmakta, aynı zamanda neseplerin karışmadan anne-babaları belli, sağlam nesillerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Halbuki metres hayatı yaşayanların, hem nesillerin bozulmasına ve hem de eşlerin haklarının verilmemesine yönelik bir konumda olduğu aşikar olarak görülmekte, bilinmektedir. Bir evlilik esastır denilerek bir çok gayri meşruluklar yaşanmaktansa, hiç değilse tüm imkanlardan eşit derecede faydalanacak konumda hakların verilmesi en önemlisidir.


     İslâm'da tek evlilik esas, çok evlilik ise istisnadır. Birden fazla evlilik'e   zarûret hallerinde başvurulur. İslâm hiçbir kimseye çok evliliği farz kılmadığı gibi, buna teşvik de etmemiştir. Ancak İslâm evrensel bir din olup kıyamete kadarda hükümleri geçerli olduğundan, genel veya özel bazı sebepler söz konusu olduğunda, çok evlilik mübah sayılmıştır  .Bu konuyu istismar etmeye çalışanlar bu gerçekleri anladıkları zaman, İslâm'ın hükümlerinin ne kadar gerçekçi olduğunu anlayacaktır. İslâm'ı en iyi şekilde anlayıp yaşayanlardan olmamız dileği ile sıhhat ve afiyetler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları