Mübarek Ay, Gün Ve Geceleri, Gerçek Anlamda Değerlendirelim

      Malumunuz (Kamer) Ay takvimine göre yılın yedinci, sekizinci ve dokuzuncu aylarından olan, Recep, Şaban ve Ramazan aylarına verilen isim Üç Aylar'dır. Kısmet olursa 11Mayıs Cumartesi günü ,Üç Aylar'ın başlangıcı olan Recep ayının ilk günüdür. Bu vesile ile Mübarek Üç Aylarımızı tebrik eder, Alem-i İslam'a hayırlı olmasını Yüce Mevlâ'dan niyaz ederim.


        Cenab-ı Allah tövbe süresinin 36. Âyet-i kerimesinde: “Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah'ın yazısına göre Allah katında ayların sayısı on iki olup, bunlardan dördü haram aylarıdır. İşte bu doğru hesaptır. O aylar içinde Allah'ın koyduğu yasağı çiğneyerek kendinize zulmetmeyin ve Müşrikler nasıl sizinle top yekün savaşıyorlarsa siz de onlara karşı topyekûn savaşın ve bilin ki Allah, kötülüklerden sakınanlarla beraberdir” buyurulmuştur.
         Allah-u Teala gökleri ve yeri yarattığı zaman ay'ın hareketini öyle ayarlamıştır ki, Güneş sisteminde olduğu gibi, ay sistemine göre de bir yılda on iki ay meydana gelmiştir.Ay (Kamer) sisteminde bir yıl 355 gün, Güneş sisteminde ise 365 gün altı saat olmuştur. Kamer'i sistemdeki ayların isimleri şöyledir: Muharrem, Safer, Rebiul-evvel, Rebiul-ahir, Cemaziyel-evvel, Cemaziyel-ahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce'dir. Ayet-i kerimede işaret buyrulan “haram aylar” Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarıdır. Tevbe süresinin 5.  Ayet-i kerimesinde bu aylarda savaş yasaklanmıştır.
       Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) Receb-i şerife, yani üç aylara girdiği zaman: “Ey Rabbim, bize Receb'i ve Şaban'ı Mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır” diye dua ettiği rivayet edilmektedir.


         Üç ayların içerisinde önemi çok büyük olan beş mübarek geceden dördü bulunmaktadır. Bunlardan ilki Regaip kandilidir. Recep ayının ilk Cuma gecesidir. İkincisi ise Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) Efendimizin, Allah (c.c.)'ın katına yükseldiği Mirac gecesidir. Mirac gecesi Recep ayının yirmi yedinci gecesidir. Üçüncüsü Berat gecesidir. Berat gecesi; Şaban ayının on beşinci gecesidir. Dördüncü ise; Ramazan-ı Şerifin içinde olup, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesidir. Kadir Gecesi; Ramazan'ın gerçek anlamda değerlendirilmesi için gizlenmiş olmakla birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi olduğu, Alimlerin çoğunluğunun görüşüne göre bildirilmiştir.


         Hz. Aişe (r.a.) den “Nebi (s.a.s.) Ramazan hariç hiçbir ayda Şaban'da tuttuğu Oruçtan fazla Oruç tutmazdı. Şaban ayını tamamıyla oruçlu geçirirdi” diğer bir rivayette: “Pek az bir kısmı müstesna olmak üzere Şaban'ı oruçlu geçirirdi” şeklinde rivayetler bulunmaktadır.
Ramazan-ı Şerif'te Ümmet'e Kuran ve Oruç ile çok rahmet verilmiştir. Ramazan öyle bir aydır ki, evveli Rahmet, ortası Mağfiret ve sonu da Cehennemden azâd olmaktır. Kısacası Üç Aylar Biz Müslümanlar için gerçekten çok bereketli, feyzli zamanlardır.
           Rabbimiz bizleri ödüllendirmek için bazı gün ay ve geceleri diğerlerinden daha faziletli ve daha hayırlı kılmıştır. Unuttuğumuz kulluğumuzu gerçek anlamda hatırlayıp, tövbe ile yeniden yönelebilmemiz için, bunları vesile kılmıştır. Cuma ve bayram günlerinin de diğer günlere göre faziletleri çoktur. Ayrıca, Mevlid, Reğaip, Mirac, Berât ve Kadir gecelerinin de diğer gecelere, fazilet bakımından üstünlükleri vardır.
İçinde bulunduğumuz bu Mübarek ay, gün ve geceleri en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Gerçek anlamda ibadet ve taâtı yapan, Rızasına kavuşan, Şuurlu Müslümanlardan olmamızı, Yüce Mevlâm nasip eylesin. Sıhhat ve afiyetler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları