Şevki Çobanoğlu’nun ‘Borç Tuzağı Ve Faiz Lobisi’ Kitabı

Geçtiğimiz günlerde şahsımı ziyaret ederek yeni baskısı çıkan “Borç Tuzağı Ve Faiz Lobisi” kitabını imzalayıp takdim etme nezaketinden dolayı, Şevki Çobanoğlu kardeşime gönülden şükranlarımı sunar, kitabının hayırlı olmasını dilerim.

     Araştırmacı, Yazar  ve Şair Şevki Çobanoğlu; 3 Nisan 1953 tarihinde Kayseri ili, Özvatan ilçesi, Taşlık köyünde doğdu. İlkokulu Taşlık köyünde, Ortaokulu Özvatan ilçesinde tamamladı. Nevşehir Ticaret Lisesi’nden mezun oldu. Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi Maliye ve Muhasebe Bölümü’nü bitirmiştir.

     Çalışma hayatına 1974 yılında başlamış. Çeşitli firmalarda muhasebeci, muhasebe müdürlüğü ve yönetici olarak çalışmıştır. Libya ve Suudi Arabistan’da iş yapan Türk inşaat firmalarında iki yıl kadar muhasebeci olarak görev almış. Faisal Finans Kurumu Şirketler Grubunda muhasebe müdürlüğü yapmış. Bir süre de serbest ticaretle uğraşmıştır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunmuştur.

     Ekonomi konusunda araştırmalara yönelerek, ulusal gazetelerde yazıları yayımlanmış ve kitaplar yazmıştır. Bir ekonomist olarak, ekonomi konusunda geniş araştırmalar yaparak önemli görüşler ortaya koymakla birlikte, bir halk şairi olarak da, şiirlerini sade bir dil kullanarak çok usta bir biçimde kaleme almıştır.

     Şevki Çobanoğlu, hayatının büyük bölümünü memleketi Kayseri'de geçirmiştir. Tahsili ve iş hayatı dolayısıyla Nevşehir, Adana, Denizli, İstanbul, Mersin illerinde ikamet etmiştir. 17 Ekim 2009 tarihinde Konya'ya yerleşmiştir. Şu anda Konya’da ikamet etmektedir.  Ekonomist Şevki Çobanoğlu’nun kaleme aldığı “Borç Tuzağı ve Faiz Lobisi” isimli kitabı Yediveren Yayınları arasında çıktı. Eserde, borç tuzağı, ekonomik sömürü odakları ve faiz lobisi ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır.

      Kitabın Önsöz’ünde; “Sömürgecilerin kurduğu tuzaklardan biri ama en önemlisi elbette ki borç tuzağı dır. Borç tuzağını oluşturan ekonomik sömürü odakları, milletlerarası kurumlar olarak takdim edilmektedirler. Bu sömürü odakları stratejilerini borç vermek suretiyle çizerler. Dış borç almanın ekonomik kalkınmada vazgeçilmez bir çare olduğunu sanan ülkeler, sonuçta bir borç tuzağına düşmektedirler. Bu tuzağın içine düşen ülkeler, artık çıkmak isteseler de çıkamaz hale gelirler. Çünkü bundan sonra bu ülkeler, sömürgeci güçlerin değişik tuzaklarıyla karşılaşırlar.

     Faiz lobisinin, amacına ulaşmak için hedef seçtiği ülkelerde halkı ayaklandırarak, karışıklıklar çıkararak, askeri darbeler yaptırarak, hükümetler yıktığı anlatılmaktadır. Kısacası, Faiz lobisinin, emperyalizmin bir başka görünümü olarak faaliyet gösterdiği ana hatları ile vurgulanmaktadır.

    Üçüncü Dünya ülkelerinin borç çıkmazına bir çare bulmak üzere bilhassa İslâm Ülkelerinin, IMF ve Dünya Bankası karşısında yeni finans teşekkülleri ve para fonu oluşturmalarının kaçınılmaz bir zarurettir. Aksi halde modern ekonomik sömürü düzeninin daha uzun süre, büyük boyutlarla sürüp gideceği tehlikesine işaret etmektedir.”

    “Borç Tuzağı ve Faiz Lobisi” kitabın son bölümünde, Üçüncü Dünya ülkelerinin ve İslâm ülkelerinin borç tuzağından nasıl kurtulacaklarına dair öneriler de sunmaktadır. Kitap, ele aldığı konularla konusunda kaynak bir eserdir.

     “Borç Tuzağı ve Faiz Lobisi” kitabı dört bölümden oluşmaktadır. Eserde, Dûyun-u Umumiye, Osmanlı İmparatorluğu Maliyesinde Avrupa Denetimi, Ekonomik Sömürü Odakları; IMF, Dünya Bankası ve AB’nin içyüzleri anlatılırken, Batı’nın İslâm dünyasında ve Üçüncü Dünya ülkeleri üzerinde kurduğu borç tuzağı ve diğer sinsi tuzakların neler olduğu anlatılıyor. Kitapta, faiz lobisinin iç yüzü, Taksim Gezi Parkı olayları, dış borçlanmanın getirdiği bağımlılığın gerçek yüzü, sömürgeci güçler ve sömürgeciliğin boyutları tarihsel süreç içinde anlatılmaktadır. Hakikaten okunmaya değer çok özlü ve güzel bir eserdir.

     Bu özlü ve güzel eseri dolayısı ile Şevki Çobanoğlu Kardeşime gönülden tebriklerimi sunarım. Daha nice güzel eserler vermesini Yüce Mevlâ’dan niyaz eder, sıhhat ve afiyetler dilerim. 


Yazarın Diğer Yazıları