UETD Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin Etkinlikleri

Değerli kardeşim UETD Başkanı Drs. Veyis Güngör bey ve beraberindeki birbirinden kıymetli çok değerli dostları ile malumunuz 05-11 Mayıs 2012 tarihleri arasında Konya,Karaman,Akşehir Merkezli çok yoğun bir programları olmuştur.
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Hollanda şubesi, 400.yıl etkinlikleri Türkiye programını Konya'dan başlatmışlardır. Konyamıza 05 Mayıs günü,  aralarında yazar, eğitimci ve akademisyenlerin bulunduğu  bir heyetle teşrif etmişler ve ilk etkinliklerini  6 Mayıs Pazar günü saat 14.30'da Kulesite'de gerçekleştirmişlerdir. Hollanda ile Türkiye arasında  400 yıllık süre içerisinde diplomatik ilişkileri anlatan 'Eski Dostlar Resim ve Fotoğraf Sergisi'ni açmışlardır.   
Selçuk Üniversitesi'nde 7 Mayıs Pazartesi günü düzenlenen Uluslararası "Konya Kriterleri Sempozyumu" icra edilmiştir.Ümit ediyoruz ki Konya kriterleri arzu edilen sonucun oluşmasına vesile olur.Bu vesile ile Avrupanın merkezlerinde Konya kriterleri konuşulur ve arzu edilen sonuç gerçekleşir.
Türkiye Yazarlar Birliği Konya şubesi bahçesinde 8 mayıs günü akşam 20.30 da  “Hollanda’da Mevlana ve Konya etkinlikleri” konulu konferans gerçekleştirilmiştir. Drs.Veyis Güngör,  konferansında 25 yıllık faaliyetlerinin kısa bir özetini sunmuştur.Bu sunumdan önemli gördüklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Hollanda’da Hz. Mevlana’nın tanıtımına yönelik faaliyetleri ile tanınan  UETD Başkanı Dr. Veyis Güngör, Konyalılarla bir araya geldi ve Hollanda'da yaptıkları etkinliklerle ilgili çok güzel bilgiler verdi.
Konya ve Hz. Mevlana ile ilgili ilk faaliyetlerinin 20 Aralık 1987 yıllarında üniversite öğrenciliği döneminde başladığını dile getiren Güngör, o dönemde Hollanda'da Türklerle ilgili herhangi bir derneğin bulunmadığını fakat yaptıkları ilk etkinliğe çok sayıda kişinin katılımını sağladıklarını kaydetti. “Hollanda ve Mevlana” konulu bir seminer organize ettiklerinde bunun sürdürülebilir olacağını fark ettiklerini ve faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Güngör, “Bir süre sonra bu faaliyetleri Türk-Hollanda Gençlik Hareketi diye isimlendirdiğimiz bir dernek yoluyla icra etmeye başladık. İlk yıllardaki etkinliklerimize sadece Türkler  katılırken, daha sonraları diğer Müslümanlar da iştirak etmeye başladı ve dini, ilmi sohbetler ile eğitimler peş peşe devam etti” diye konuştu.
UNESCO tarafından  2007 yılının Mevlana Yılı olarak seçilmesindeki katkılarından da bahseden Güngör, sözlerine şöyle devam etti.
“Bunun kabul edilmesi için çok çeşitli çalışmalarımız oldu. Bir yıl içerisinde toplam nüfusu 16 milyon olan Hollanda’da beş buçuk milyon kişiye ulaştık. Bir yıl içerisinde tam 35 program düzenledik. Herkesin evine Mevlana ile ilgili yapılacak olan etkinliklerin tarihlerinin yer aldığı takvimler gönderdik. Mevlana ve Mesnevi dersleri organize ettik. Hz. Pir ve Düşünceleri konulu bir belgesel hazırladık ve yıl boyu bu etkinliklerimizi sürdürdük. Bunun yanı sıra Mesnevi’nin 6 cildini Hollandaca’ya Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile çevirdik. Bunu yapmak çok da kolay olmadı. Çünkü Mesnevi’yi Türkçe okusanız bile anlaması çok zor. Mesnevi’yi hem anladık hem de yabancı bir dile çevirdik.”
TYB Konya Şubesi bahçesinde gerçekleştirilen  konferansta,  konuşmasına Hollanda’ya ilk gittiği yıllarda edindiği deneyimlerden bahsederek devam eden UETD Başkanı Drs. Veyis Güngör, Hollanda'da başlattıkları Mevlana'nın fikirleri ışığında 'Konya Kriterleri' sempozyumunu Konya'da gerçekleştirmekten büyük bir onur duyduklarını belirterek, "2010 yılından bu yana Konya Kriterleri toplantıları düzenlemekteyiz ve Anadolu'daki ilk etkinliğimizi de Konya'da gerçekleştiriyoruz. Bu benim için büyük bir mutluluk kaynağıdır Konya kriterleri benim için üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlardan birincisi şükretmek, ikincisi affetmek, üçüncüsü de iyi işler yapmaktır" dedi.
Hollanda’da Türk düşmanlığı ile tanınan fakat Hümanizm’in de temsilcisi olarak nitelendirilen Erasmus ile Hz. Mevlana’nın benzer görüşlerinin de yer aldığı bir kitap hazırladıklarına da işaret eden Güngör, “Her ne kadar Faşist ve Türk düşmanı bir görüşe sahip olsa da Erasmus’un ülkede Hümanizmin temsilcisi olarak görülmesi, Mevlana’nın tanıtımını yapmak için bir araya getirilip kitaplaştırılmasını arzu ettik. Bu arzumuza uygun olarak Erasmus ve Mevlana isimli bir kitap çıkarttık” diyerek sözlerini tamamladı.
TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu, konferanstan sonra Drs.Veyis Güngör'e Hollanda'da yaptıkları faaliyetlerin takdire şayan olduğunu söyleyerek kitap hediye etti.
Devamında Konyadaki etkinliklerin organizesinde görev alan Kardeşimiz Mustafa Gök’ün www.akörenliyiz.com  internet sitesi adına, Prof. Dr. Önder Kutlu Drs. Veyis Güngör’e bir plaket takdim etti.
Program sonrası sohbete devam edildi.TYB Konya Şube Başkanı M.Ali Köseoğlu bey Amsterdam da ikamet eden Hollanda Türk Yazarlar Birliği Başkanı Sadık Yemni ve UETD Başkanı Drs. Veyis Güngör beylere ortak bir çalışma yapalım.Bizim yazarlarımızın bazı eserlerini Hollandaca ya, sizin Hollandaca yazılmış eserlerinizi de Türkçe ye çevirterek bir hizmet yapalım dediler.Bu yerinde ve güzel talebi şahsen bende destekledim.Veyis bey’e de özellikle söyledim.Bir kitap tercümesi için 7500 Euro gibi bir bedeli destek alabileceklerini ifade ettiler.Bu rakamında şahsen yeterli olacağını düşünüyorum.Bu hayırlı hizmetin bir an önce başlatılmasını da canı gönülden istiyorum.
Yoğun geçen bir haftalık etkinliklerdeki beraberliğimiz hatırası olarak; UETD  Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Başkanı Drs. Veyis Güngör ve Hollanda Türk Yazarlar Birliği Başkanı Sadık Yemni kardeşlerimizle birlikteliğimiz…
Konya Ticaret Odası Konferans Salonu'nda, 10 Mayıs akşamı "Göç ve Türkler, Akören Örneği" Çalıştayı yapılmıştır.Çalıştayın oturum başkanlığını Prof.Dr. Önder Kutlu yapmış olup, diğer konuşmacılar; Doç Dr. Ramazan Yelken,Hollanda Türk Yazarlar Birliği Başkanı Sadık Yemni,Eko Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren ve UETD Başkanı Drs.Veyis Güngör beyler birbirinden güzel anlatımları ile katılımcıları bilgilendirmişlerdir.Çalıştay başlamadan önce, Akören Kaymakamlık görevinde bulunmuş olan Konya Valimiz Sayın Aydın Nezih Doğan beyin konuşması da gerçekten dinlemeye değerdi.Anlattıkları Aköreni ve Akören insanını unutmadığının somut örnekleri idi.Yaşadığı sıkıntılı,üzüntülü ve mutlu günlerinin her birinin hayatında ayrı anlamı olduğunu vurguladı.Akören Kaymakamlığı döneminde,Sayın Valimizle çok güzel birlikteliğimiz olmuştu.Görüş ve düşüncelerimizi her konuda rahatça aktarıp konuşma imkanlarına sahip olmuştuk.Bu vesile ile kendilerine kalbi şükranlarımı sunar,başarılarının devamını dilerim. Belirtilen tarihler arasında bu etkinliklerin dışında Televizyon programları,Gazete röportajları,Ziyaretler v.b. bir çok etkinlikle dolu dolu geçmiştir.Ben Drs. Veyis Güngör bey’in şahsında tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum.Bu güzel çalışmalarının devamını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.Drs. Veyis Güngör kardeşimin ayrıca,uzun süredir Başkanlığını yürüttüğü Türk Evi Araştırmalar Merkezi aracılığı ile de çok güzel etkinliklere bu güne kadar imza attığını biliyorum.Bizzat yerinde görerek,sivil toplum örgütleri ile yapılan toplantılarına Amsterdam da katılan bir kardeşiniz olarak da tekrar tekrar teşekkürler ediyorum.Allah (c.c.) yâr ve yardımcımız olsun.Sıhhat ve âfiyetler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları