Çumra’da İmar Planına İtirazlar

Üç yıldır bekleniyordu, nihayet 1/1000'lik imar planında itiraz aşamasına gelindi. Çumra'nın 1/5000'lik imar planı Konya Büyükşehir, 1/1000'lik imar planı da Çumra ilçe Belediyesi tarafından arka arkaya hazırlandı ve ilana çıkıldı. Konya Büyükşehir ve Çumra belediye meclislerinde görüşülüp onaylandı, bugünlerde itirazlar alınıyor. Gördüğümüz kadarıyla özellikle 1/1000'lik imar planı Çumra halkını tatmin etmedi. Bunu belediyeye sunulan ve binleri bulan itiraz dilekçelerinden anlıyoruz.

Çumra Belediyesi bu itirazlara duyarsız kalamadı ve bir dilekçe örneği hazırlayarak itiraz çeşitlerini aynı dilekçede topladı ve kapı kapı bu dilekçe örneklerini dağıttı. Halk tepki gösterdiği, itiraz ettiği maddeyi işaretleyecek ve belediyeye iletecek denildi. Doğru bir uygulama, ilgililere teşekkür ediyorum. Bu dilekçe örneği en azından halkın gönlünü ferahlatacak, halk "fikrim alındı” diyecek, halka rağmen "ben yaptım oldu” denilmeyecek. İtirazlar alınacak, tepkiler ve istekler belirlenecek, mümkün olanlarda değişikliğe gidilecek, şehrin geleceği adına zorunlu görülenlere dokunulmayacak, halk da şehrin geleceği adına buna katlanacak. İmar planı demek rant dağılımı demektir. Herkese mavi boncuk dağıtılırsa Çumra yaşanılmaz bir ilçe haline gelebilir. Mahalleler arasında adalet gözetilerek halkın tepkisi en aza indirilebilir.

Evet, kaç defa yazdım, Çumra 1926 yılında birinci sınıf tarım arazisi üzerine kurulmuş, giderek de yayılıyor ve güzelim tarım arazileri heba oluyor. İşte bu israfın ve betonlaşmanın önüne geçmek için Çumra'da dikey yapılaşma şarttır. Çarşı merkezine verilmese bile, kenar semtlere, özellikle geniş cadde boylarına altı -yedi kat verilmeye devam edilmelidir. Ticari olmayan, çarşıya uzak sahalarda olan arsalardan 6-7-8 kat verilenlerin TAKS''ı %20 olurken, kat irtifası azaldıkça TAKS oranı artmalı, %30-40-50 olmalıdır. Yani iki- üç-dört katlı evlerde yoldan çekmeler azaltılmalı, evler birbirine daha yakın olmalı, eskiden olduğu gibi yola mesafeleri beş metreyi geçmemelidir. Revizyon yapılan imar planına göre yoldan çekmeler değiştirilmiş, bu da evler arasında bir düzensizliğe ve nizamsızlığa sebep olmuştur, olacaktır. Biri ileride biri geride olan evler şehir estetiğini bozacaktır.

Çarşı merkezine, ticari bölgelere ve ana arterlere gelince, buralarda bitişik nizam uygulanmalı, beş katı geçmemeli ve tüccar- müteahhit dükkandan kazanmalıdır. Çünkü çarşı merkezinde otopark sıkıntısı vardır, mesken kullanımı en aza inmelidir. Yine Çumra'nın en güzel planlı mahallesi olan ve çarşıya bitişik bulunan Bardakçı Mahallesinde bitişik nizam devam etmeli, yollardan çekilmemelidir.

Evet, imar planına itirazlar belediyeyi zorlayacak, tepkiler bir müddet devam edecektir. Gönül ister ki 1/1000'lik plan yeni baştan ele alınsın, mahallelere cömertçe kat irtifası verilsin, en azından eskiyi aratmasın. Çumra'nın mevcut alanı coğrafi genişliği, kat yüksekliği bütün mahallelerde üç, cadde boylarına en az dört kat verilirse iki yüz bin nüfusu barındıracaktır. Bu da elli yıl yetecektir. Çumra'nın daha da yayılması gerekirse taşlık bölgelere uydu mahalleler kurulması şarttır. Benim tek acıdığım, kan damlasa can biten verimli topraklar beton yığınına dönüşüyor, tarım arazisi giderek azalıyor. İleride evlatlarımız bize beddua edecektir. Gelin Çumra'yı sıkıştıralım, dikey yapılaşmayı teşvik edelim. Trafiğin çok yoğun olmadığı bir ilçede yirmi- otuz metre genişliğinde caddelerin anlamı yoktur. Yolların çok genişlemesi araziden çalmak demektir. Yarın bir karış toprağı arar hale geleceğiz. Avrupa'da özellikle İtalya'da tarım arazisine ev yapmak yasaktır. Bu yasak bizde de bir gün olacaktır

Yazarın Diğer Yazıları