Dini Eğitim İçin Önerilerim

Gelişen ve yayılan iletişim teknolojisinin olumsuz etkisiyle gençliğimiz giderek kültürel değerlerinden uzaklaşıyor, geleneklerini ve göreneklerini boş veriyor. Gençlik arasında uyuşturucu alışkanlığı giderek yayılıyor, camiler boşalıyor, boşanmalar artıyor, terör örgütleri daha çok eleman buluyor, gençlik aşırı akımların pençesine düşüyor, öğretmenlerimize ve hocalarımıza saygı ve sevgi duyulmuyor, menfaatine düşkün, bencil bir nesil geliyor. Tek çare dini eğitimdir. Gönlünde Allah sevgisi taşımayan bir nesil her türlü kötü alışkanlığa gönüllü adaydır.
    Bu kötü akıntının önüne geçmek sadece devletin görevi değil, sivil toplum örgütleri dediğimiz vakıflar, dernekler ve cemaatler de burada görev almalıdır.
    Okullardaki resmi müfredat, gençliği eğitmek, iyiye ve doğruya yönlendirmek için yetmiyor. Kur’an kursları ve imam hatiplerin sabah sekizden akşam beşe kadar mesai saati içinde verdiği dini eğitim yeterli olmuyor. Gençliğin eğitimi için pansiyonlar, öğrenci evleri ve yatılı yurtlar devreye girmeli, geceleri ve hafta sonlarında buralarda gençliğe gönüllü hocalarımız tarafından dini eğitim verilmelidir. Özellikle Diyanetimiz, ona bağlı olan müftülüklerimiz bundan böyle Kur’an kursu açmak yerine yurtlar açıp burada gece saatlerinde ve hafta sonlarında eğitim vermelidir.
       Evet, hükümetimiz bu konuda çok iyi niyetlidir. Diyanetimize her türlü imkanı tanımış, yaz tatilinde camilerde eğitim veren hocalarımıza ek ders paraları ödemektedir. Kur’an kurslarımıza ayrıca ödenekler ayrılmaktadır. Burada hocalarımıza fedakarlık düşmektedir. Yurtlar ve öğrenci evleri açıp hocalarımız buralarda gönüllü olarak görev almalıdır.
    Milli Eğitim Bakanlığımız cami hocalarımızdan daha çok yararlanmalı, cami hocalarımız tüm ilk ve orta öğretim okullarında din ve Kur’an dersi vermelidir. Yani dini eğitimi ilahiyat kökenli hocalarımız vermelidir. En azından imam hatip lisesinden mezun olmuş öğretmenlerimiz din derslerini okutmalıdır.
     Din derslerini sıkıcı olmaktan kurtarmak için iletişim teknolojisinden faydalanmalı, ödüllü yarışmalar düzenlemeli, öğrencilerimize din ve din hocası sevdirilmelidir. Bunun için din dersi veren hocalarımız daha müşfik davranmalı, iyi örnek olmalıdır. Dini eğitim hal eğitimidir. Dilin söylediğini hal yalanlamamalı, hocalarımız dini yaşamında yansıtmalıdır.
      Kız Kur’an kurslarımız bugün dolu doludur. Çünkü evli barklı kadınlar devam etmektedir. Gel gör ki erkek Kur’an kursları boştur. Erkek Kur’an kursları yatılı yurtlar olarak hizmet vermeli, buradaki hocalar gece nöbetçisi ve belletmen olarak görev almalıdır. Bir kısım Kur’an kurslarımız da ihtisas kursu haline dönüşmeli, imam-hatip lisesinden mezun olan imam hatip adaylarımız burada bir -iki yıl mecburi eğitim almalı ve sonra tayini çıkmalıdır.
    Sonuç olarak, yeni nesli iyiye ve doğruya yönlendirmek için hepimiz fikir yürütmeli, siyasilere yol göstermeliyiz. Devasa Kur’an kursu binalarımız boş kalmamalı, hükümetimiz taşımalı eğitime ayırdığı parayı yatılı yurtlara ayırmalı, yurt eğitimini teşvik etmelidir.


Yazarın Diğer Yazıları