İşsizliğe Çözüm: Organize Sanayi

Kentlerin can ve kan damarları organize sanayileridir. Çevresinde organize sanayi olmayan, sanayi yatırımlarının yapılmadığı kentlerden göç kaçınılmazdır. İnsanlar doğduğu yerlerde doyamazlarsa doyduğu yerlere göçerler ve oralarda mesken edinirler. Kentlerin çok güzel mamur edilmesi, çok güzel altyapısının olması yetmez. O kentte insanların kalması için iş sahalarının bulunması, gelecek nesillerin iş ve aş sahibi olabilmesi de şarttır. O zaman emekliler de göçmez, iş bulup çalışan çocuklarının yanında yaşamayı tercih eder.
    Evet, belediye başkanlarının başarısı işsizliğe çözüm bulmasına da bağlıdır. Yatırımcıları davet etmek, onlara altyapı hazırlamak ve teşvik edici imkanlar oluşturmak belediye başkanlarının görevleri arasındadır.
    Çumra’da son on beş yılda göç durmuş, yüksek binalar yapılmaya başlamış, inşaat sektörü canlanmış, yeni marketler açılmış ve tarımının yanında ticareti de gelişmiştir. Bunun sebebi yanı başında kurulan devasa Konya Şeker entegre tesisleridir. En az iki bin çalışanın, dolaylı yönden elli bin insanın faydalandığı Konya-Çumra Şeker entegre tesisleri Çumra için hayat damarı olmuştur. Ancak Çumra Şeker’in tek başına tüm Çumralıyı iş ve aş sahibi yapması yetmemektedir. Amiriyle tartışan, yaptığı işten ve ücretten memnun olmayan bir işçinin başka varacağı kapı yoktur. İşte rekabetin oluşması, yeni alternatif iş sahalarının açılması için yeni sanayi kuruluşlarının Çumra’ya gelmesi de önemlidir.  Çumra organize sanayinin kurulması bugüne kadar gecikmiş bir hizmettir.
   İşte çiçeği burnunda Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Oğuz, Çumralının bu ihtiyacını görerek kolları sıvadı ve kangren haline gelen Çumra organize sanayinin düğümünü çözmek için Ankara’ya kadar gitti, ilgili bakanlık bürokratlarıyla görüştü ve sevindirici haberle geldi.  Evet, Çumra organize sanayinin düğümü çözülüyor, üzerindeki icra bağı kalkıyor, yedi yüz elli bin liralık borcu ödenerek sanayicilere açılıyor. İlgili bakanlıklarımız da altyapısını götürüyor, enerji yatırımlarını yapıyor ve sanayicimizin hizmetine sunuyor.
     Recep Konuk’un belediye başkanlığı döneminden beri konuşulan, gündemde tutulan ve Nasır Ersöz döneminde hazineden devralınıp parsellenen ancak belediyenin borcundan dolayı tapuları alınamayan Çumra organize sanayi alanının altyapısı kısa zamanda Hükümetimiz tarafından yapılacak ve yatırımcılar davet edilecek. Başta Konya Tarım ve Ticaret Borsası Başkanımız Uğur Kaleli olmak üzere birçok sanayicimiz Çumra’ya yatırım yapmak için bekliyor. Artık Çumra’mız, içinden hızlandırılmış trenin geçmesiyle, etrafında kurulan sanayi kuruluşlarıyla işsizliğin dibe vurduğu bir cazibe merkezi olacak.
     İş için belediye kapısını aşındıranlar, yollarda başkanın ve meclis üyelerinin önünü kesenler artık istediği fabrikada iş bulup çalışacak ve parasını da Çumra’da harcayarak Çumra’nın gelişmesini sağlayacak. Çumra sadece sulu tarımıyla ve zirai üretimiyle öne çıkan bir kent olmayacak, aynı zamanda bir sanayi kenti olacak. Bir kardeş babasından kalan araziyi işletirken, öbür kardeş de fabrikada iş bulup çalışacak. Zaten arazi toplulaştırması da bunu gerektiriyor. Gelişmiş ülkelerde çiftçi, nüfusun ancak yüzde onunu teşkil etmektedir. Bizde ise hala yüzde kırk nüfus geçimini tarımdan sağlamaktadır. İşte Çumra bu oranı bozacak ve nüfusun yüzde yirmisi tarımda istihdam olacak.
     Evet, tarım hayati önemde bir sektördür. Tarım arazileri korunmalı ve yapılaşmaya açılmamalıdır. Çumra organize sanayi alanı tarıma elverişsiz bir alandır, dolayısıyla bölge isabetli seçilmiştir. Şimdiden hayırlı olsun diyorum. Bu girişiminden dolayı da Başkanımızı kutluyorum.


Yazarın Diğer Yazıları