ZAMANIMIZI NASIL İYİ YÖNETİRİZ-2

Zamanı Yönetmenin Avantajları

Yaptığımız işleri zamanında tamamlamayı sağlamış oluruz ve teslim edilecek işlerde aksama olmaz.İşlerimiz planlı olduğu için stres ve kaygı yaşamayız ve elimizdeki kaynaklar boşa harcanmaz.Yaptığımız işlerin kalitesi artar.

Zaman Yönetiminin Yetersizliğinde Karşılaşacağımız Sorunlar

Yapacağımız işleri zamanında yetiştirmeye tek üretim kaybı ve başarısız sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz.Plansız bir çalışma elimizde ki kaynakların boşa harcanması ve maliyet kaybına yol açar.İşlerimizin düzensiz gitmesi stres ve kaygı yaşamamıza neden olur

İşleri sıralamaya koymadığımız için aynı anda hepsiyle ilgilenmek zorunda kalırız bu da hem hatalı işler çıkarmaya hem de kalitenin düşmesine yol açar.

Zaman Yönetimi Teknikleri

Pomodoro Tekniği:Zaman yönetimi konusunda belki de en çok duymuş olabileceğiniz bu teknik, 90'lı yıllarda kullanılan domates şeklindeki bir zamanlayıcıdan ismini almaktadır. Bu zaman yönetimi tekniğini geliştiren Francesco Cirillo zamanlayıcısını önce 25 dakikaya ayarlayıp çalışmaya başlıyor ve 25 dakikanın sonunda 5 dakikalık bir mola veriyor. Toplamda harcanan 30 dakikalık bu dilime ise 1 pomodoro deniyor. Çalışacağınız veya yapacağınız iş için art arda 4 pomodoro yapılması tavsiye diliyor. 4 dilim sonunda 20 ile 30 dakika arasında uzun bir mola verilerek tekrar çalışmaya devam edilmesi de önerilere ekleniyor.

Kanban Tekniği:40'lı yıllarda Toyota Fabrikası'nda çalışan bir Japon mühendis tarafından iş akışını kolaylaştırmak amacı ile geliştirilen bu zaman yönetimi tekniği, günümüzde bireylerin kişisel hayatında da kullanabileceği bir hale getirildi. Bu zaman yönetimi tekniği 3 farklı başlıkta sizi yönlendiriyor.İlk başlıkta "Yapılacaklar” başlığı altında yapmanız gereken işleri maddeler halinde sıralamalısınız. Daha sonra yapıyor olduklarım ve son olarak yaptıklarım listesi yazılarak neler yaptığınızı kontrol altında tutabiliyorsunuz.

Eisenhower Matrisi:Eski Amerika Birleşik Devleri Başkanı David Eisenhower tarafından geliştirilen bir zaman yönetim biçimidir. Eisenhower bu zaman yönetim tekniğini, yapılması gereken işleri 4 farklı kategoride birleştirerek önceliklerine göre sınıflandırıp sıraya sokuyor. Bu işler "acil”, "acil değil”, "önemli” ve "önemli değil” olarak sıfatlandırılarak işlere başlanıyor

Not Almak:Eğer yukarıda detaylandırdığımız zaman yönetimi tekniklerinin hiçbirini tam olarak uygulayamıyorsanız en basit zaman yönetim tekniği olarak not tutmayı öneriyoruz. Not almak, size yapmanız gereken işleri hatırlatacaktır.


Yazarın Diğer Yazıları