ARAP AŞİRETLERİNİN YPG İSYANI TÜRKİYE İÇİN FIRSATTIR.

 

Suriye'nin doğusundaki Deyr ez-Zor bölgesindeki iki büyük Arap aşireti olan Akidat ve Bekkara ile birlikte irili ufaklı çok sayıda aşiret birleşti ve YPG'ye karşı ayaklandı.

Yaşanan çatışmalar sonucu bölgenin çoğunluğunda Arap aşiretleri kontrolü sağlarken, ABD'nin yıllardır eğittiği YPG'li unsurlar tabanları yağlayıp kaçtılar.

Uzun yıllardır Arap aşiretlerini bölmek için büyük gayret sarf eden ABD ve YPG, Arap aşiretlerinin birleşeceklerini ve bu kadar hızlı tepki vereceklerini beklemiyorlardı.

Öncelikle şunu belirtelim ki; YPG'nin kontrol ettiği bölgelerde yaşayan 3 milyon insanın yüzde 19,9'u Kürt (Suriyeli Kürtlerin çoğunluğu YPG'ye karşı), yüzde 76,6'sı Arap'tır.

Yani YPG'nin çoğunluk olan Arap halkına yaptığı tahakküm ve zulüm ayaklanmaya yol açtı.

Arap aşiretlerinin YPG'ye karşı ayaklanması sosyolojiye savaş açılamayacağını, Türkiye'nin tezlerinin haklılığını, ABD'nin YPG ile yaptığı iş birliğinin yanlışlığını göstermesi bakımından son derece önemlidir.

ABD, YPG'ye hapishanelerden DEAŞ üyelerini bıraktırarak Arap aşiretlerinin ayaklanmasını "DEAŞ ayaklanması” diye takdim etmeye, bastırmak için uluslararası meşruiyet sağlamaya çalışıyor.

ABD, neden çoğunluk Arap halkı ile hareket etmiyor da YPG'yi destekliyor? Denilebilir.

Çünkü; çoğunluk olan Arap halkı, kültürel, tarihi ve dini yönden Türk halkıyla kuvvetli bağlara sahiptir. ABD'nin onları kullanması zordur ve onların her an Türkiye yanında yer almaları mümkündür.

Hudson Enstitüsü "ABD'nin YPG'den vazgeçip Arap aşiretleri ile çalışması gerektiğini” rapor etse de, ABD'nin, Türkiye ile uzlaşması mümkün olmayan siyasi ve ideolojik yapıya sahip, Türkiye'ye her zaman çıban başı olacak olan YPG'den vazgeçmesi mümkün görünmüyor.

Türkiye'nin terörle mücadelesinde YPG'nin Suriye'deki kazanımlarına karşı Deyr ez-Zor'daki Arap aşiretlerin ayaklanması çok önemli bir fırsattır.

Eğer Türkiye fırsattan istifade ederek YPG'ye karşı askerî harekât yaparsa, kuzeyde SMO ve TSK, güneyde Arap aşiretleri YPG'yi sıkıştırır.

TSK ve SMO askerî harekât yapmadan sadece cepheye yığınak yapmakla yetinse bile, YPG, tüm güçlerini güneyden kuzeye kaydırmak zorunda kalır ve Arap aşiretlerinin önü açılır.

Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelesinde Kuzey Suriye'de SMO, Kuzey Irak'ta Peşmerge ve Güneydoğu Suriye'de Arap aşiretleri gibi müttefikleri olur. YPG'nin Suriye'de kurmak istediği devletçik finansal olarak zora girer ve askeri olarak dört taraftan kuşatılmış olur.

Ayrıca Türkiye, Ukrayna ile meşgul olan Rusya'yı tarafsız olmaya ikna edebilir. Rus hava tehdidi olmadan Arap aşiretlerinin YPG'ye karşı daha daha etkili ve başarılı olmalarını sağlanabilir.

Türkiye, binlerce km öteden gelip coğrafyamıza yerleşen ve yeni haritalar çizmeye çalışan ABD karşısında Arap aşiretlerinin YPG/PKK'ya karşı başlattığı bu isyanını fırsata çevirmelidir.

Türkiye, bölgedeki tüm dost unsurları birleştirmeli, maddi-manevi her türlü imkân ve fırsatları kullanmalı, Arap aşiretlerinin YPG'ye karşı başlattığı isyan ile eline geçen bu fırsatı çok iyi değerlendirmelidir…

KONYA – 05 Eylül 2023

 


Yazarın Diğer Yazıları