İç Mesele Olarak PKK Terörü Ve Çözüm Öneriler

Geçen pazartesi PKK terörünün sadece bir iç mesele olmadığını belirtmiş, dış bağlantılarını irdelemiştik.
Bu yazımızda PKK terörünü bir iç mesele olarak ele almaya ve çözüm önerileri sunmaya çalışacağız.
Devletin yılardır uyguladığı şu yanlış politikalar münbit bir sosyal ve siyasi ortam oluşturdu:
1-Halkı "cahil, haso, memo, heybeli, yobaz" gibi yaftalarla horlayan, onun ak dediğine kara diyen, inancı ile alay eden, elit yönetici ve bunların uyguladığı devlet politikaları tüm insanımızı huzursuz ve mutsuz etmiştir.
2-Halkımız -Türk,Kürt,Çerkez,Arnavut- bu vatan için oluk oluk kan akıttı. Ama yönetici elit Türk kimliğini öne çıkardı. Türkler beyaz, Kürtler zenci görüldü. Herkese resmi ideoloji dayatıldı. Farklı düşünenler dışlandı. Halkımız birbirine düşman edildi. Yedek subaylığımı Tatvan'da yaptım. Orduevi ile cami yan yanaydı. Ordu evindeki müzik sesinden namaz kılamazdık. Halk, inancına saygısız yönetici elite saygı duyar mı?
3-Tek değeri para olan insanla hiçbir kötülük önlenemez. Menfaati için terörün bitmesini istemeyen, hatta uyuşturucu ve silah kaçakçılığından nemalanmak için örgütle paslaşan görevlilerle terör önlenebilir mi?
4-TSK içindeki Ergenekon v.b. yapılanmalar aykırı düşünenlere karşı PKK ile işbirliğinden çekinmediler.
5-30 yıldır süren terörle daha etkin nasıl mücadele edileceğine hala karar verilemedi veya -terörden nema lananlar tarafından- verilmedi. Bir sınama yanılma karmaşası sürüp gidiyor. Kısa bir eğitim sonrası askerlerimiz kuzu misali kurda yem edildi. 35.000 şehit verildi. Acılar arttıkça Kürt-Türk ayrışmanın derinleşmesi istendi.
Sebepler çoğaltılabilir. Sebepler çareyi de barındırıyor. Millet artık yetkililerden -iktidar ve muhalefetten- klişe başsağlığı mesajları yerine acil çözüm bekliyor. Çözüm uzadıkça nefret artıyor. Peki ne yapılmalı?
1-PKK terörünün sadece bir iç mesele olmadığı, dış bağlantıları olduğu açıktır. O halde PKK' nın dış destekleri derhal kesilmeli, desteklerini sürdüren devletlerin zayıf noktaları daha güçlü hamlelerle kaşınmalıdır.
2-Milli-manevi değerlerle donatılmış, halka yabancılaşmamış, onlar gibi düşünen ve yaşayan yöneticiler eliyle etnik, dini, siyasi farklılıkları zenginlik gören, halka sevgiyle yaklaşan politikalar uygulanmalıdır.
Lojmanlara hapsolmuş, halktan kopuk, onları horlayan, PKK ile masum halkı ayırmayan görevliler insanlık dışı muamelelerle halkı terör örgütü safına itti. Devletten soğuttu. Ancak halkla kardeşçe ve samimi ilişkiler kuran, onların inançlarına saygı duyan görevliler kardeşliği sağlayabilir. Menfaati için herşeyi yapabilen idareciler süratle ayıklanmalıdır. Yılların hata ve acıları elbette hemen çözülemez.Kardeşliğe dayalı politikalar sabır ve istikrarla sürdürülmelidir. Türk kimliği yerine, demokrasi, adalet, eşitlik öne çıkarılmalıdır
3-Terör sınama yanılma ile çözülemez. Teröre karşı ilmi çözümler üretilmeli, TSK'nın karar ve uygulama ları sınırlanmalı, yargı dahil her tür denetime açılmalıdır. İstihbarat zaafiyeti sınırı yol geçen hanına döndürdü. Hantal emir komuta zinciri ile saldırılara müdahale edilemiyor. Bunları Koşaner itiraf etti. Kısa acemi eğitimi ile evlatlarımız kuzu gibi kurdun önüne atılmamalı.Her şehit acıları artırıyor. Toplumsal ayrışmayı derinleştiriyor.
4-Açık ve sabit hedef olan karakol sistemi yerine, her türlü terör eğitimi almış, yöre dilini ve araziyi iyi bilen, arazi şartlarına dayanıklı, profesyonel askerlerle seyyar gerillla tipi mücadele yöntemi benimsenmelidir.
5-TSK ve diğer devlet kademesindeki Ergenekon v.b. yapılanmalar derhal çökertilmelidir.
6-ABD ile istihbarat paylaşımı masalından vazgeçilmelidir. Düşmandan dost ayı derisinden post olur mu?
7-PKK ve BDP, Kürtleri temsil etmez. Ama teşkilatlılar. Sesleri çok çıkıyor. Kürtler PKK'yı destekler izlenimi uyanıyor. Çoğunluk onları desteklemiyor. Ama teşkilatsız. Devlet STK ile çoğunluğu örgütlemeli, meclise girmesini, seslerinin daha gür çıkmasını sağlamalı, PKK'nın Kürtleri temsil etmediğini göstermelidir.
8-PKK' nın kolu PEJAK' la İran' ın da başı dertte. İran' la acilen işbirliği yapılarak, bilgi, istihbarat ve tecrübe birikimi paylaşılmalı, ortak ve eş zamanlı hareket edilmelidir. Teröre dış destek etkisizleştirilmelidir.
9-Çözüm üretmekle görevli ve sorumlu siyasiler terörü siyaset malzemesi yapmamalıdır.
Barış ve kardeşlik dolu bir gelecek dileğiyle...


Yazarın Diğer Yazıları