Kaybolan Coğrafyanın Kaybolan Değerleri Fotoğraf Sergisi

Konya'mızın tanınmış ve saygın fotoğraf sanatçılarından Ahmet Kuş, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin her hafta yapa geldiği etkinlikler çerçevesinde Kılıçarslan Salonu'nun ön kısmındaki meydanda ilk kişisel fotoğraf sergisini açtı. Geçen cumartesi günü saat 14'de açılan sergiden önce sanatçı Ahmet Kuş fotoğrafların çekildiği eski Osmanlı toprakları olan Kudüs, Kahire ve Halep'in tarihçesine ilişkin kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında sergide neden bu üç şehre yer verdiklerini de belirten Ahmet Kuş sözlerine şu şekilde devam etti; "Kudüs, Halep ve Kahire kuruldukları günden bu yana medeniyetin önemli şehirlerindendir. Bu üç şehir İslam'la tanıştıktan sonra da önemini korumuş ve halen de korumaya devam etmektedir. Sergimize konu olarak bu üç kadim şehri seçmemizin en önemli sebebi ise her üç şehrin de tarihi süreç içerisinde çeşitli yıkımlara, savaşlara ve mağduriyetlere maruz kalmalarıdır. Sergimizin öncelikli amacı ise Kudüs, Halep ve Kahire bağlamında kaybolan coğrafyanın kaybolan değerlerine dikkat çekebilmektir.”

Sergide Kudüs'e ait 13, Kahire'ye ait 13 ve savaştan önceki Halep'e ait 14 adet olmak üzere toplam 40 fotoğraf yer alıyor. Onca güzel fotoğrafların arasından genellikle bizi ilgilendiren Osmanlı dönemine ait yapıları gösteren tarihi yerlere önem vermiş. Daha önceleri Ahmet Kuş, İbrahim Dıvarcı ve Feyzi Şimşek ile birlikte birçok fotoğraf sergisi açan ve görsel yayınlarla halkımızın karşısına çıkan üçlü ekipten sonra ilk olarak bu sergiyi açmaya karar verdiğini anlatan Kuş konuşmasında bu fotoğrafları 2010 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yapmış oldukları "Büyük Selçuklu Mirası” projesi sırasında çektiklerini anlattı.

Ahmet Kuş sergide yer alan Kahire fotoğrafları hakkında da şu sözleri söyledi; "Hz. Ömer zamanında sahabe Amr bin As tarafından fethedilen ve fethedildikten sonra Fustat olarak anılan Kahire, bu bölgedeki ilk İslam şehridir. Eski Fustat şehri içerisinde yer alan ve Amr bin As döneminden izler taşıyan cami de o günlerden günümüze yadigâr kalmıştır. Uzunca bir süre Osmanlı hâkimiyetinde kalan şehir günümüzde Afrika kıtasının en kalabalık nüfusunu barındıran başkentlerinden birisidir.

Kahire zengin bir mirasa sahip olmasına rağmen ne yazık ki çok bakımsız bir şehir. Özellikle bazı tarihi yapılar perişan bir vaziyette.” Konuşmasının sonunda hüzünlü bir ifade ile sergide yer alan Halep fotoğraflarında görülen çoğu tarihi yapının ne yazık ki Suriye iç savaşı esnasında yıkıldığını ve harap olduğunu söyledi. Halep Ulu Camii'nin de savaş sırasında zarar gördüğünü belirten Kuş, Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah döneminde yapılan minaresinin de yerle bir edildiğini ifade etti. Yine aynı cami içerisinde Osmanlı döneminde yapılan tamiratlara ait onlarca kitabe ve sultan tuğrasının bulunduğunu belirtti. Bilhassa Halep'te bu gördüğünüz güzelliklerin artık hiç birisine rastlamak mümkün değil, harp her tarafı yaktı, yıktı talan etti. Allah hiçbir ülkeye bu harp acısını yaşatmasın temennisinde bulunduktan sonra salonun önündeki meydanda gösterime sunduğu bir birinden gösterişli ve seyircilerin içini aydınlatan güzel ve görkemli fotoğrafları hikâyeleri ile katılımcılara tanıttı. Katılımın çok yoğun olduğu etkinlik bir saate yakın sürdü. Eline gönlüne sağlık Ahmet Kuş kardeşim. Allah'ım daha nice güzel eserler yayınlamanızı ve sergiler açmanızı nasip etsin.








Yazarın Diğer Yazıları