Aromaterapi

Aromaterapi, tamamlayıcı ve koruyucu hekimlik yöntemlerindendir. Özellikle doğu tıbbında vücutta oluşan zihinsel ve fiziksel sorunları gidermek, vücut sağlığını ve zindeliğini korumak için kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir. Aromaterapi, bitkilerden elde edilen aromalı ve şifalı yağların tedavi amacıyla kullanılmasına denir. 
Aromaterapi kökleri çok eskiye, ta Hindistan ve Çin uygarlığına dayanan bir tedavi yöntemidir. Mısırlılar ise aroma yağlarını tedaviden ziyade mumyalamada ve ayinlerde kullanmışlardır. Bitkilerden elde edilen öz yağlar çok yoğun, aromatik kokulu, aktif ve kimyasal yapıca çok zengin uçucu sıvılardan oluşur. Bitkisel yağlar elde edildikleri bitkilerin özelliklerine göre antiseptik, antiviral etkilere sahiptirler. Vücut üzerinde yatıştırıcı veya uyarıcı, ağrı giderici veya kas gevşetici, zehir atıcı, nefes açıcı, sinir sistemini dengeleyici, depresyon ve uykusuzluk giderici, hafızayı güçlendirici, hücre yenileyici gibi birçok etki oluşturabilirler.
Endemik zenginliği de göz önüne alındığında adeta bir bitki cenneti olan ülkemizde alternatif tıp olarak yaralanılan bazı bitkiler ve onlardan çıkarılan yağlar vardır. En çok kullanılanlarına örnekler verecek olursak.
Lavanta: Ağrı kesici ve antiseptik özelliği vardır. Sakinleştirici, dengeleyici, tüm cilt sorunlarına birebir, baş ağrısı, böcek sokmalarına karşı etkili, yanıkları iyileştirici, yatıştırıcı, huzursuzluk, korku, uykusuzluk, panik ve depresyon durumlarında çok yararlıdır. Vücuttaki kötü kokuları giderir, antiseptik olarak da kullanılır. 
Papatya: Fiziksel ve ruhsal bir rahatlatıcı olan papatya, depresyon, korku, histeri ve gerilimi yatıştırılmasında etkilidir. Tedirginlik, huzursuzluk, öfke ve sabırsızlık durumlarında sakinlik verir. Bademcik ve diş iltihabında kullanılır. Cilt için oldukça faydalı bir yağdır.
Rezene: Sıkıntılı zamanlarda güç ve cesaret verir. Stresli zamanlarda bazı insanların çokça sığındığı oburluk ve alkolizm için kullanılır. Midedeki rahatsızlıkları giderir, gaz söktürücü ve anne sütünü arttırıcı etkisi vardır. Yara iyi edici özelliğe sahiptir. Cildi besler ve pürüzleri giderir.
Karanfil: Sinirleri uyuşturur. Antiseptik ve ağrı kesici olarak kullanılır. Diş ağrılarında etkilidir. 
Nane: Mide bulantısını keser. Hazmı kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Sinirleri güçlendirir. Baş ağrısına iyi gelir. Selülit tedavisinde kullanılır. Anne sütünü arttırır. Bağırsak parazitlerini temizler. Yorgunluğa iyi gelir ve canlandırıcıdır. Sinüzit, baş ağrısı ve migrene iyi gelir. 
Limon: Antiseptiktir ve bakteri gelişimine engel olucu özellikleri vardır. Kişiyi canlandırır ve enerji verir. Varisler, mide ülseri, depresyon ve endişe üzerinde etkilidir. Boğaz ağrısı, mide yanması, kan temizlemede, böbrek taşında, bağ dokusu hastalığında kas kuvvetlendirir. Sivilceleri giderir. Cildi güzelleştirir. Vücuttaki istenmeyen yağların atılmasını sağlar. Böcek ve sinek ısırmalarında kaşıntı ve şişmeleri önler.
Portakal: Mide rahatsızlığını geçirir. Hazmı kolaylaştırır. Ateş düşürücüdür. Cildin güzel olmasını sağlar. Yara ve yanıkların tedavisinde kullanılır. Cildi sıkıştırır. Sivilce ve aknelerin kurutur. Tonik olarak kullanılır. Dengeleyici ve yatıştırıcı özellikleri vardır.
Havuç: Cildin bozulmasını önler. Güneş yanıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Hücre yenileyici, idrar arttırıcı, kan temizleyici, kan yapıcı ve kolesterolü düzenleyici etkiye sahiptir. Karaciğer ve safrakesesine iyi gelir. 
Sağlığa giden yolda olmanız dileklerimle…

Yazarın Diğer Yazıları