Çimlenmiş Buğday Veya Arpa Tüketmenin Faydaları

Alternatif tedavi yöntemlerini, batı tıbbı yanında kullanmayı öneren çoğu doktor son zamanlarda buğday çimi yenilmesi ve buğday şırası içilmesini tavsiye etmektedirler.

Buğday çimi, bol klorofil maddesi dışında 100 kadar vitamin, mineral ve besin maddesi içerir. Bu içeriği sayesinde en önemli özelliği bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Yine Kanseri engelleyen besinlerin başında atalarımızın Orta Asya'da içtikleri Buğday şırası gelmektedir. Taze olarak kullanılan buğday çiminde, aynı ağırlıktaki portakaldan 60 kez daha fazla C vitamini ve aynı ağırlıktaki ıspanaktan 8 kat fazla demir bulunmaktadır.

Düzenli tüketildiğindeki faydalarından biraz bahsedersek; Saçların güçlenmesini, çoğalmasını, parlamasını ve uzamasını sağlar. Kadınlarda adet kanamalarını düzenler, cildin rengini açar, sivilceleri yok eder, sıkıntıyı giderir. Sinirsel hastalıklara, mide, bağırsaklar, böbrekler, karaciğer ve yaraların iyileşmesinde şifa kaynağıdır. Kan üretimini düzeltir, bağışıklık sistemini güçlendirir, hormonal dengeyi sağlar. Buğdayın bir başka özelliği ise kandaki toksinleri nötralize edebilen maddeleri içermesidir.

Buğday çimi suyu özellikle kilo sorunu olan ve diyet yapan kişilerin vücudundaki yağ yakışının hızlanmasına olanak sağlar.

Buğday şırası (Rejuvelac) nasıl hazırlanır?

Malzemeler

1 küçük su bardağı buğday tohumu (150 gr kadar)

2,5 lt içme suyu

Buğday çimi filizlendirme

Tamamen çiğ, hiçbir işlem görmemiş buğday tohumları iyice yıkanıp suyu süzüldükten sonra derin bir kapta bol içme suyunda ıslatılarak 24 saat bekletilir. Bu süre içinde 2-3 kere durulama yapılıp suyu tazelenerek tohumlardaki besinlerin canlandırılması sağlanmış olunur.

24 saat sonra buğday tohumları iyice yıkanır ve süzülerek süzgeçle beraber çok sıcak olmayan bir kenara konur ve üzerine bir tülbent ile örtülür. İki gün boyunca ara sıra kontrol edilen buğday tohumları kurudukça su ile ıslatılarak süzülür ve yine üzeri örtülerek bir kenara konur. Yapılan işleme buğday tohumları ince filizler vermeye ve filizler yaklaşık 1,5 cm boya erişinceye kadar devam edilir.

Buğday şırası yapım süreci

Filizler 1,5 cm boya eriştiğinde yıkanır ve büyük bir kavanoza konur. Kavanoza 1,5 lt doğal kaynak suyu ilave edilir ve ağzı hava alabilecek şekilde bir tülbentle örtülür. İki gün sonra buğday şırası içilmeye hazır hale gelir. Süzülerek bir şişeye alınır ve buzdolabında saklanır.

Hazırlanan şıradan günlük 2-3 bardak (250-500 ml) içilebilir. Dolapta bekleyen taze şıra ise üç gün içerisinde tüketilip bitirilmelidir.

Kavanozda kalan buğday filizlerinin üzerine bu defa 1 lt doğal kaynak suyu ilave edilerek 2 gün süre bekletilerek 2'inci kez buğday şırası elde edilir. 2'inci kez elde edilen buğday şırası, içime hazır olunca süzülerek şişeye konur ve yine buzdolabında saklanır. Çimlenen buğdayları artık atabilirsiniz.

Buğday şırası sade tüketilebileceği gibi isteğe bağlı olarak biraz limon ve taze nane yaprağı ilave edilerek limonata şeklinde de tüketilebilir. Şırayı içerken doğanın sunduğu besinleri %100 canlı olarak içerdiğinin farkındalığıyla, bunların vücudumuzun canına can katacak tam bir şifa kaynağı olduğunun bilincini oluşturularak yudum yudum tüketilmesinde fayda vardır. Sağlıklı mutlu günler diliyorum.


Yazarın Diğer Yazıları