Depresyondan Çıkmak İçin Sarı Kantaron Çayı

Uzun ömürlü bir bitki olan sarı kantaronun parlak, yıldız şeklinde sarıçiçekleri vardır. Yetişmesi için özel bir bakım gerekmez ve yabani ot gibi yol kenarlarında sıklıkla rastlanır. Son zamanlarda besin takviyesi olarak da kullanılan bitki, özellikle Amerika'da en çok satılan bitkiler arasında yer almaktadır. Sarı Kantaronun Sağlığa Faydaları Sağlığa faydaları ilk olarak "Hipokrat” tarafından söylenen sarı kantaron 14. yüzyıldan günümüze; kaygı, nevroz ve depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Geleneksel olarak yatak ıslatma, romatizma ve gut tedavisinde kullanılan bitki bazı kültürlerde yanık ve yara tedavisinde kullanılmış. Günümüzde sarı kantaron bitkisi en çok depresyon tedavisinde kullanılmasının yanı sıra menopozal semptomların azaltılmasından doku romatizmasına, sinek ısırığı kaşıntısını geçirmekten bel ağrısına kadar çok çeşitli sağlık sorunları için kullanılabilir. Depresyon tedavisindeki etkisi bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır ve bu alandaki uzmanlar tarafından kabul görmektedir. Diğer kullanıldığı alanları; Yaralanmalar sonucu meydana gelen ağrıları hafifletmede, cilt sağlığı için, baş ve göğüs ağrılarını gidermede, sakinleşme ve stresin azaltılmasında, sarılık, anemi ve uykusuzluk tedavilerinde de yardımcı olarak kullanılmaktadır. Bitki mevcut ruh sağlığını korumak için değil onun yerine depresyonun yarattığı fiziksel sorunları gidermek içinde kullanılabilir. Ayrıca yapılan çalışmalar sarı kantaronun "premenstrüel sendrom” belirtilerini %50 oranında azalttığını ortaya koymaktadır. Diğer bitkiler ile birlikte kullanıldığında menopoz semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Sarı Kantaron Çayı Nasıl Hazırlanır? Sarı kantaron çayını bitkinin kabuğundan, tohumundan, taze veya kurutulmuş yapraklarından hazırlanabilir. Ülkemizde ise en çok kullanılanı kurutulmuş yapraklarıdır. Orta boy su bardağı (250 ml) kaynamış suyu ocaktan alarak 2-3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron ekleyip üzeri kapatılır ve 8-10 dakika kadar demlendikten sonra süzülür. Sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak çayın lezzetini artırmak için bir iki damla limon ya da bir tatlı kaşığı bal kullanabilirsiniz. Sarı kantaron çayının kullanımı için tavsiye edilen oran 4-6 hafta boyunca günde 1-3 bardak arası tüketmek ve daha sonra 2 hafta ara verilmelidir. Uyarı; Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar hamilelik döneminde sarı kantaron kullanımının doğum kusurlarına yol açabileceği yönünde sonuçlara sahiptir. Bu nedenle gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Ayrıca uzmanlar hamile kalmaya çalışan kadınlara sarı kantaron önermemektedir. Hiperaktivite bozukluğu ya da dikkat eksikliği yaşayanlar belirtilerin daha da kötüleşmemesi için, depresyon ve mani döngüsünde bulunan "bipolar bozukluk” hastaların döngü süresini kısaltabileceği için, şizofren hastalarında da psikoza neden olabileceği için sarı kantaron kullanmamalıdır. Sarı kantaronun yan etkileri genellikle hafiftir ve mide rahatsızlığı, ürtiker veya diğer deri döküntüleri, yorgunluk, huzursuzluk, baş ağrısı, ağız kuruluğu, baş dönmesi ya da akıl karışıklığı olarak görülebilir. Sarı kantaron antidepresan, kan inceltici, oral kontraseptif, tansiyon ilaçları ve astım ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır. Sarı kantaron ve diğer bitkilerin sağlığa yararlarının yanı sıra yan etkileri de kuvvetli olabilir. Bu nedenle sağlığınızda olumsuzluklar hissediyorsanız kullanımı hemen durdurun ve doktorunuza danışın. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları