Doğru Nefes Almanın Önemi

 
 
 
 
Nefes almak vücut tarafından oluşturulan doğal ve otomatik bir dürtüdür. Gün içerisinde hiç farkında olmasak da nefes alır ve veririz. O halde nasıl nefes alınması gerektiğini öğrenmek sizlere çok saçma gelebilir. Ancak, alışkanlıklar zaman içinde ve farkında olmadan doğru nefes almayı kişiye maalesef unutturabiliyor. Doğru nefes almayı alışkanlık haline getirmediğimizde alacağımız kısa nefesler akciğerin maksimum kapasiteyle çalışmasını engeller ve yaşam kalitemizi düşürür. Ayrıca yaşadığımız çevresel ve sosyal şartlar solunum sistemimiz için tam olarak uygun olmayabilir.
Oksijen vücudun ana ihtiyacıdır; iç organların, bezlerin, sinir sistemi ve beynin çalışması için zorunlu bir atomdur. İnsan besin olmadan birkaç hafta, su olmadan birkaç gün yaşanabilir ama oksijen olmadan yaşamı artık dakikalarla sayılır.
Beyin diğer organlara oranla daha fazla oksijen kullanır. Yeterli oksijen almazsa zihinsel bulanıklık, negatif düşünce, depresyon ve ardından işitme ve görme bozuklukları meydana gelmeye başlar. Yaşlıların birçoğu ve damar tıkanıklığı olanlar beyinlerine yeterli oksijen gitmediğinden genellikle negatif ve karamsar duygular içerisinde olurlar. Dolaşım sistemi bozulup akut bir durum aldığında kalbe giden oksijenin durması kalp krizine, beyne giden oksijeni durması da beyin kanamasına neden olur. Yeterince vücut oksijen almazsa sistemik rahatsızlıklar baş göstermeye başlar ve bu rahatsızlıkları saymakla bitiremeyiz.
Doğru nefes almayı öğrenmek
0-3 yaş arasındaki çocukluk dönemlerinde doğru nefes alırız, büyüdükçe bu nefes alışımız değişir ve daha sığ nefesler almaya başlarız. Bilinçaltı sığ nefeslere alıştıktan sonra artık işler otomatikleşmiş bir şekilde devam eder. Yeniden doğru nefeslere alışmak bilinçlilik ve bilinçdışı seviyelerinde değişiklikler yapmakla olur.
Neredeyse hepimiz uyurken derin nefes alırız. Doğru nefes almayı öğrenmek için basit bir yöntem olan uyku canlandırması yapmak yeterlidir. Uykusuzluk çektiğiniz anlarda da çok kolay uykuya götüren bir yöntem. Sırt üstü yatıp gözlerinizi uyuyormuş gibi kapatın, tüm vücudunuzu rahatlatıp nefesinizi giderek derinleştirin tıpkı uykudaymış gibi. Ciğerlerinizin önce alt, sonra orta ve üst loblarını havayla doldurun. Nefes verirken tam tersine önce üst sonra orta ve en son alt loblardaki havayı boşaltın. Bunları yaparken asla kendinizi zorlamayın ve solunumu bütünsel bir işlem olarak gerçekleştirin. Dikkat edilmesi gereken tek şey ağız kapalı olmalı ve bir müddet sonra ritmi yakalayıp otomatik halde nefes alıp vermektir. 
Diyafram nefesi almak ve alışkanlık haline getirmek sağlık açısında çok önemlidir. Diyafram ikinci bir kalp görevi görerek pistona benzer hareketi ciğerlerin altını genişleterek damarlardaki akışı artırır; bu da dolaşımın genel anlamda iyileşmesine neden olur. 
Şimdi size tavsiye edeceğim nefesi sabah akşam 10 kere yapmaya başlarsanız kısa zamanda diyafram nefes alışkanlığı kazanabilirsiniz. Bunun için ilk gün alışmak açısından  4-4-4 nefesi uygundur, başlangıçta sürelere alışmanız ve çalışmayı yapmak için karşınıza bir saat alabilirsiniz. 4 sn nefes alın 4 sn tutun ve 4 saniyede nefesi verin. 1-2 sn ara vererek bilinçli olarak 10 nefes alın. Size asıl öğretmek istediğim nefes ise 4-16-8 nefesi 4 sn al 16 sn tut ve 8 saniyede ver. Nefes alınırken her seferinde derin nefes alarak diyaframa kadar indirmeniz gerekmekte. Bunun içinde alışkanlıklarınızın tam tersine karnınızda büyük bir balon olduğunu düşünün nefes alırken balonu şişirin ve nefes verirken balonun sönmesine izin verin. 
Sağlıkla nefes alınan günler diliyorum… 
 

Yazarın Diğer Yazıları