İFTAR VAKTİNİN FAZİLETİ

Ramazan ayının her anı rahmet bereket ve faziletleri içermesi ile önem ve ehemmiyet gösterilmelidir.Özellikle iftar ve sahur vakitleri önemli zamanlardır.Ramazan ayının mahiyetini yansıtmak , yaşatmak adına elimizden ne geliyorsa imkanımız dahilinde yapmaya çalışmak gerekir.Önemli zaman dilimlerini değerlendirmekte söz ettik .Bugün iftar vaktinin önemi ,içeriği ve neler yapılmalıdır bunlardan bahsedelim

  İftar vakti ,gün boyu  tutuğumuz oruçlarımızı açtığımız vakittir.Hadisi Şerif de ;Oruçlunun sevineceği iki ân vardır

Bir, iftar ettiği zaman sevinir, bir de Rabbine kavuştuğu zaman orucunun karşılığına sevinir.” (Buhârî, Savm, 9; Müslim, Sıyâm, 163)

*Oruçlunun iftar vaktinde geri çevrilmeyen bir duası vardır.) [İbni Mace] buyrulmuştur.

*Oruçlunun duası reddedilmez.) [Tirmizî]

*Oruçlun iftar vakti yaptığı duayı Allahü teâlâ geri çevirmez.) [Beyhekî]

 İftar duası olarak Peygamber efendimizin (s.a.v) okuduğu dua ile başlayabiliriz.Akabinde gönlümüzden gelen ihlâslı hislerle dualarla Rabbimize niyaz edebiliriz

Peygamber efendimizin (s.a.v) okuduğu dua :(Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ. İnneke entes-semiül âlim.) [Mânâsı: "Yâ Rabbî, rızan için oruç tuttum. Sana iman ettim, sana güvenip dayandım. Rızkınla iftar ettim, ibadetimi kabul et! Elbette sen, her şeyi işiten ve bilensin.”] (Ebu Davud)

İftar vakti manevi olarak birlik ve beraberliği de yansıtmaktadır. Dünyanın her yerinde bizlerle aynı anda oruçlarını açan müminlerle aynı hisleri paylaştığımız anlardır.Sabır ve şükrün birleştiği dakikalardır.Aynı zamanda ,zor durumda olan ,yoksullukla mücadele eden kişilerle empati yapabilmeyi hatırlatması da önemli bir unsurdur.Bu vesile ile  yardımlaşma bu ay içerisinde çoğaltmakta ve güzel paylaşımlar ortaya çıkmaktadır.İftar sofralarına ihtiyaç sahiplerini davet etmek ,buna durumumuz uygun değilse kendimizin iftar yaptığı sofra denginde birilerine yardımda bulunmak evladır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır

"Kim bu ayda bir oruçluya iftar verirse, bu onun günahlarının bağışlanmasına, Cehennem azâbından kurtulmasına ve kendi mükâfatından hiçbir şey eksilmeden bir oruç tutma sevâbına daha nâil olmasına vesîle olur.” Bunu işiten sahâbîler:

"–Ey Allâh'ın Elçisi! Hepimiz bir oruçluyu doyuracak kadar yiyeceğe sahip değiliz.” dediler. Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bunun üzerine:

"–Kim bir oruçluyu bir hurma ile veya içecek su ile veya tadımlık bir süt ile iftar ettirirse, Allah ona bu sevâbı verir.” buyurdu. (Ali el-Müttakî, VIII, 477/23714)

 Çok önemli zaman dilimini yaşadığımız bu günleri en güzel şekilde değerlendirmek cümlemize nasip olsun duası ile herkese hayırlı bereketli huzurlu iftarlar diliyorum


Yazarın Diğer Yazıları