OKUMAK YAŞAMAKTIR

Okumak yaşantımız boyu devam eden ve bize yeni dünyaların kapısını açan bir anahtar gibidir. Öğrenme ve eğitimin en temel unsuru olarak da ilk sırada yer alır.Okuma eğitim hayatına başlamamızla yaşantımıza giren ,ve zamanla bize yön veren bir kavramdır.Zihinsel,kişisel ,sosyal ve kültürel gelişim alanlarında okumanın rolü büyüktür.

Zihinsel faaliyetler olan düşünme ,yeni fikirler üretme,problem çözme ,karar verme gibi faaliyetleri etkin şekilde gerçekleştirmemizi kolaylaştırmak okumanın bize sunduğu nimetlerdendir.Okumak kelime haznemizi zenginleştirerek kendimizi daha iyi ifade etme ve akıcı bir konuşma yeteneğine sahip olma gibi özelliklerimizi geliştirir.Bunların sonucu olarak ,içinde bulunduğumuz çevre ve duruma uygun şekilde konu seçimleri yapar ,karşılıklı iletişimde başarılı olarak sosyalleşme alanında iyi bir yol almış oluruz. Okuma etkinliğini sürekli gerçekleştirmenin en iyi yolu kitap okuma alışkanlığı kazanmaktır.Bu alışkanlık bize yeni ufukların kapısı aralayarak ,dünyaya farklı bir pencereden bakma imkanı sunar.Her okuduğumuz kitapla farklı bir dünyaya konuk olup keşfetme duygularımızı harekete geçirmiş oluruz.Bu da bize beyin jimnastiği yapma fırsatı verir.Yeni bilgiler edinme, farklı konuları araştırma bazen de güzel vakit geçirmek için kitap okumaya başlamış oluruz ve buda en güzel alışkanlıklarımızdan biri haline gelmiş olur.

Okumaya dinimizde büyük önem vermiştir. Dinimizin emir ve yasaklarını öğrenmek ,ibadetlerimizi eksiksiz ve güzel bir şekilde yapmak ve de ilim öğrenmek için okumak dini yönden bizim görevlerimiz arasındadır. Allah Hüteâlâ ilk inen ayetlerde Hz. Peygamber ve onun şahsında tüm insanlara okumayı emretmiştir.Alak Suresin' de ‘'Yaratan Rabbinin adıyla oku! ‘'buyrulmuştur.(Alak suresi -1) Peygamberimiz bize rehber olarak gönderilmiştir ve ona gelen oku emri ile okumaya ve Sahabilerini de okumaya teşvik etmeye çalışmıştır. Dinimiz ilim öğrenmeyi farz kıldığı gibi öğretmeyi de görev kılmıştır.Peygamberimiz bir Hadis-i Şerif de ‘'İlim öğrenmek Allah katında nafile olarak kılınan namaz,tutulan oruç ve nafile yapılan Hac ve Umre den hayırlıdır buyurmuştur(C.Sağir) Görüldüğü üzere ilim ve irfan öğrenme yönünde Müslümanlar tüm insanlığa örnek olmada geri kalmamalıdır.

Okumanın önemli bir yönü de ;kişilerin tarihini,kültürünü öğrenerek yaşatması ve gelecek nesillere taşıyarak miras bırakmasıdır.Gelişim ve teknolojiyi takip etmek çağın gerisinde kalmadan ülkemizi daha iyi yerlere taşımak ,yeni şeyler üretmek için okumayı, eğitimi yaygınlaştırmada payımıza düşen ne varsa yapmak hepimiz için vatanımız adına bir borçtur.Daha güzel yarınlar için okuyalım,okutalım,ilim sahibi nesillerin temeli için önemli adımlar atmanın huzurunu paylaşalım inşallah.

 


Yazarın Diğer Yazıları