GÖNENLİ MEHMET EFENDİ ANISINA!

Son devrin din âlimlerinden Gönenli Mehmed Öğütçü Hoca Efendiyi anmadan geçmek istemedim. Hoca Efendi, Balıkesir’in Gönen ilçesinde dünyaya geldi ve 2 Ocak 1991 yılında İstanbul’da vefat etti. Babasının ismi Osman, annesinin ismi ise Fâtıma’dır.

İlkokul tahsilini ve hafızlığını köyünde tamamladı. Babası Osman Efendi çiftçi olmasına rağmen, İslâmî ilimlere ve İslâm âlimlerine çok düşkündü. Oğlu Mehmed’in de iyi bir eğitim alabilmesi için hemen İstanbul’a gönderdi.

Fâtih Câmii dersiâmlarından Serezli Ahmed Şükrü Efendiden Kur’ân-ı kerîm kırâat ve tecvit ilmi öğretimini usûlüne uygun olarak öğrendi. 1925 yılında “Takrib” seviyesinde icâzetnâmesini yani diplomasını aldı. 1924 yılında medreseler kapatılınca 1925 yılında imam-hatip mektebine girdi ve aynı okuldan mezun oldu.

Gönenli Hoca Efendi, sırasıyla; Fâtih Hacı Bayram Kaftânî, Dülgerzâde, Hacı Hasan ve Sultanahmet câmilerinde görev yaptı. Sultanahmet Câmii İmam-Hatiplik görevinden 1982 yılında emekli oldu.
Doksan yıllık ömrünü ilme, İslâma ve Kur’ân-ı kerîme adayan Hoca Efendi, din eğitimi gören öğrencilere elinden geldiği kadar yardım eder, onlara burs verirdi.

O, milyonların gönlünde Gönenli Mehmet Efendi, Gönenli Hoca ve çoğunlukla hanım cemaati arasında da Gönenli Baba isimleriyle şöhret bulmuştur.
 
Hiç şüphesiz Gönenli Mehmet Efendi’nin tanınmasına ve ölümünden sonra da milyonlarca seveninin gönüllerinde yaşamasına, kendisiyle ilgili kitaplar yazılmasına, vakıf kurulmasına, adına külliyeler bina edilmesine neden olan çalışmalarıdır.

İşte Gönen’e hâfız ve hocalar diyarı unvanını kazandıran hamiyet ve gayret sahiplerinden biri de Gönenli Mehmet Efendi idi. Onun çevresinde, onun gibi Kur’an’a hizmeti hayatlarının gayesi edinenlerin çabalarıydı.
 
Gönenli Mehmet Efendi’nin Kur’an okutmaya olan katkısı 1940’lardan başlayarak yoğun bir biçimde 1980’lere ve daha sonrasına ulaşır.

Gönenli Hoca’nın da kendisi için bir cebi vardı, ama Kur’an öğrencileri, hatta ulaşabildiği bütün muhtaçlar için de ayrı bir cebi bulunuyordu. Birinciden yani şahsî hesabından öğrencilere aktarılır, ama tersine bir akış asla söz konusu olamazdı.

Hâsılı bir Kur’an öğretici olarak Gönenli Mehmet Efendi, bu çabalarının neticesinde Hz. Peygamber’in hadisindeki; "Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir” hakikatinin sırrına mazhar olmuş olmalıdır. Ne mutlu onun ideallerini benimseyenlere!

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları