ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
YAŞASIN ÖZGÜR SURİYE VE SURİYE HALKI
BİR FİŞ MESELESİ
VAKT-İ MUHABBET
SURİYE’NİN YENİ DÜZENİ İÇİN TAVSİYELER
SURİYE’DE YAŞANANLARIN TAHLİLİ
Nasrettin Hoca’nın İzinde:AKŞEHİR
Hainliğin kitabı yeniden yazılıyor
Faiz indirimleriyle ilgili süreç erkene çekilir mi?
ŞEB-İ ARÛS YOKSA ŞEB-İ URS MU?
Zıtlıkların Ortasında Vasatı Bulmak
Merhaba Yeni Suriye
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
Penaltı Olacak Ne Gördünüz?
BAŞARI; ÇALIŞMAKLA MÜMKÜNDÜR
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
BAĞIŞIKLIĞINIZI BESİNLERLE GÜÇLENDİRİN
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Dijitalleşme süreci; bireyin toplumla olan ilişkilerinde, bireyin devletle olan ilişkilerinde, bireyin ticaretle olan ilişkilerinde yeni bir çığır açtı.
Dijital çağ olarak adlandırılan bu süreç; önce dijital insan davranışlarına ve en nihayetinde dijital ekonomiye evrilerek toplum hayatını şekillendirmeye başladı.
Her şeyin hızlı yaşandığı, herkesin daha çok ve zahmetsiz para kazanmak istediği bu baş döndürücü gelişmeler kendi ruhuna uygun ödeme araçları, gelir getirici yöntemler; aidiyetsiz, denetimsiz ve şeffaflıktan uzak dijital platformlar oluşturdu.
Düzenleyici ve denetleyici mekanizmaların bu sürece aynı hızla reaksiyon gösterememesi; yasal düzenlemelerin gecikmesi, kripto varlık yatırımcılarının zarar etmesine ve dijital tosuncuklar olarak tabir edilen dolandırıcıların ortaya çıkmasına zemin hazırladı.
Ekonomi yönetiminin tüm bu gelişmeleri dikkate alarak Orta Vadeli Programa (OVP) koyduğu kripto varlıklara yönelik yasal düzenlemeler Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı.
Çerçeve yasanın ruhu kripto varlık yatırımcılarını korumaya yönelik kurala dayalı ekonomik metinlerdir. Yasanın ayrıntıları daha çok ilgili kurumlar tarafından çıkarılacak ikincil düzenlemelerle ortaya çıkacaktır.
Çıkarılan bu yasayla birlikte kripto varlık platformlarındaki sahiplik, devir ve yatırımcılarla ilgili kontrolsüzlüklerin önüne geçilerek daha şeffaf olmalarını sağlanacaktır.
Kripto varlık platformlarının kara para aklama mecraları olarak görülmesinin önüne geçilerek hesap verebilirlikleri sağlanacak. Kripto varlık yatırımcılarının varlıklarını korumalarına imkan sağlayarak güvenli bir şekilde nerelerde saklandığını görme imkanı sağlayacaktır.
Yasada kripto varlık yatırımcılarına herhangi bir vergi getirtilmemekle birlikte; platformlara belirli sorumluluklar yüklenmiştir. Teknolojik altyapılarda TÜBİTAK'ın belirleyeceği kriterlerin esas alınması önemlidir. En önemlisi de Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) muhatap kurum olarak tayin edilmesidir.
Kripto varlık yasayla birlikte; dijital tosuncukların bu platformları birer dolandırıcılık alanı olarak görmelerinin önüne geçilecek, kripto varlık yatırımcılarının varlıkları korunacak, bu platformlardaki finansal hareketler şeffaflaşmış olacak.
Faiz indirimleriyle ilgili süreç erkene çekilir mi?
Kira enflasyonu dezenflasyon sürecini baltalıyor
Fedakârlık sırası yüksek gelir gruplarında…
2025 yılında döviz kurlarında dalgalanmalar(volatilite) yaşanır mı?
Trump’un gücü piyasaları canlandırmaya yetecek mi?
Enflasyonu düşürmek için büyümeden taviz mi veriliyor?
FED yılsonuna kadar faiz indirimleriyle ilgili temkinli bir duruş sergileyecektir
Altın sadece bir değer saklama aracı değildir
Enflasyondaki yükselişi döviz kurlarındaki istikrar frenliyor
İhracatın ana belirleyicisi döviz kuru değildir