Konya Bu tuvaletlerle Mi Marka Kent Olacak?

Çok daha önemli konular varken yazı konusunu anlamsız bulabilirsiniz. Belki haklısınız. Tuvalet yazıları toplumun ahlaki zaafiyetinin barometresi. Ayrıca ele alınacak önemde.
Ama bu yazıda medeniyet göstergesi olan umumi yerlerin ve özellikle tuvaletlerin bakım ve temizliği üzerinde duracağım.
İki ay kadar önce bir yolcu uğurlardım. Konya otogar tuvaletine girdim. Aman Allahım! O ne rezillik. Musluklar bozulmuş. Pisuarların otomatik su sistemleri yerinden çıkmış. Yoğun bir koku. Bırakın ihtiyaç gidermeyi o ortamda durmak mümkün değil. Yerli-yabancı misafirlere Konya ancak bu kadar güzel (!) tanıtılabilir.
Müstecire "bir haftaya kadar düzeltilmezse, belediyeye şikayet edeceğim" diye not ve telefon bıraktım. Aradı. Bakım yaptığını söyledi. Yetkisiz teftiş ettim. Bir şeyler değişmiş, ama genel durum değişmemişti.    
Hacıveyiszade Camii'nin tuvaleti için de aynı rahatsızlığı duydum. Uyardım. Görevli "geliri camiye harcanııyor" demez mi? İlginç. Sanki gelir camiye ait ise tuvaletin pisliği mazur görülebilir, temiz ve örnek olunması gerekmezmiş gibi.                 
Yetinmedim. İl Müftümüzü aradım. Müftü Efendi, gösterdiğim hassasiyetten memnun olduğunu, konunun takipçisi olacağını söyledi. İnşaallah! Tedbir alınırsa teşekkür ederiz. Aksi halde eleştireceğiz. Konunun takipçisi olacağımızı da vurgulamak isteriz.     
Sadece bahse konu tuvaletler değil ; Konya'da ve Ülkemizde nereye gitseniz -iyi örnekler müstesna- umuma açık yerler (parklar , yaya alt geçitleri, metro ve otobüs durakları özellikle tuvaletler) pislik içinde. Ücretler iyileştirmek için kullanılmıyor. En azından yeteri kadar harcanmıyor. Bu rezaletleri gördükçe içim sızlıyor.         
Kamuoyuna, özellikle sorumlu belediyelere sesleniyorum. Lütfen kontrol edin. İhale şartnamesi sözleşmedeki yaptırımları uygulayın. Uygulayın ki; dinimizin temizlik ilkesini hayata geçirmenin sevabını kazanalım. Milletimizin köklü İslam medeniyetleri kurduğunu, Konya'nın Selçuklu medeniyetinin başkenti olduğunu gösterelim.                 
Aksi halde " Konya gibi bir Türkiye " , " gez dünyayı gör Konya'yı " ," Konya'yı dünyada marka kent haline getireceğiz" söylemleri slogan olmaktan öteye geçemez.         
"Sosyal devlet" Anayasanın temel ve değişmez kabul edilen ilkelerindendir. Doğal ihtiyaçtan ücret almak insani değildir. "Sosyal devlet" ilkesiyle hiç bağdaşmaz. Tuvaletler ücretli. Parası olmayan ne yapacak? Mezar yeri parayla. - Zavallı sağlığında dolaylı-dolaysız çok vergi ödedi. Bari ölünce ödemesin.- Bu ve benzeri yerler ücretsiz olmalı. Devlet engin gönüllü davranmalı. Ecdat gibi...     
İlla da alınacaksa ücretler tuvaletlerin temizlik ve bakımı için harcanmalı. Kullanıcılar, konulacak elektronik bir sistemin tuşuna basarak 1 ila 5 arasında bir not vermeli. Düşük not alan müstecirden alınıp, ehil olanlara verilmelidir.                     
Rahmetli hocam Av.İlhan ÜNSAL sosyoloji dersinde "sosyal devlet" ilkesini anlatıyordu. Osmanlı ve Selçuklu ile bugünü kıyaslarken "Ecdat kervansaraylarda tüccarları üç gün ücretsiz ağırlardı. Şimdi tuvalete girmek ücretli. Hangisi sosyal devlet ?" demiştim. Rahmetli cevabımı beğenmiş, olgunlukla karşılamıştı.             
Osmanlı ve Selçuklu, insanı ve insana hizmeti merkezine almıştı.         
Bugün devletiyle , ferdiyle insan değil, para ve menfaat hayatımızın merkezinde.     
Bütün sorunlarımızın temeli de bu değil mi?                     Tertemiz bir Konya tertemiz bir Türkiye, huzurlu ve mutlu bir gelecek temennisiyle ....


Yazarın Diğer Yazıları